Noordwijkerhouts Weekblad

19 maart 2019

Noordwijkerhouts Weekblad 19 maart 2019


Rotary goed bezig op de Hoeve

Leden van de Rotary-club Noordwijk, Duin en Bollenstreek aan het werk op de Dierenhoeve. | Foto: Frans van Steijn. Foto: FRANS VAN STEIJN

NLdoet n Rotary-club Noordwijk, Duin- en Bollenstreek stak zaterdag de handen uit de mouwen op de Dierenhoeve. De dag begon zeer negatief met een inbraak, maar dat maakte de Rotaryleden meer dan goed toen zij kwamen klussen voor het jaarlijkse NLdoet-festijn. Ondanks dat de hoeve binnen nu en een paar jaar moet verhuizen richting Engelse Tuin, is er nog steeds voldoende te doen. Het bestuur probeert samen met een groep vrijwillers en medewerkers de boerderij tot op de dag van verhuizing op en top te houden. (Lees verder op pagina 5)

op een niveau te houden waarbij jong en oud met elkaar, dieren en natuur in contact kunnen komen op een ontspannen en vrijblijvende manier en daarnaast ook nog dat er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende dagbesteding kan worden gerealiseerd. Er werd gewerkt rondom het hok van de Belgische hazen, er is gaas in de grond geplaatst tot op het grondwater omdat graven wel een "hobby" is van deze mooie dieren. Ook werd er door de leden de Rotary genaaid en geknipt aan mooie nieuwe vlaggen lijnen, niet van plastic maar van allerlei stofjes. De kippen, pauwen en de zandbak hebben mooi, schoon nieuw zand gekregen en ook is er compost op het land gebracht. En terwijl dit allemaal gaande was heeft Dick Bader van de Firma Bader zeer snel de ramen vervangen. Kortom een dag met een niet zo leuk begin maar met een heel mooie afsluiting.

Woningbouw blijft een zorgenkindje

woningnood n Het was een soort wanhoopskreet vanuit de vergeten groep Noordwijkers die al jaren op zoek zijn naar woonruimte. Een wanhoopskreet geuit tijdens de inspraakmogelijkheid bij de maandelijkse 'rondetafelgesprekken'. Maar wat overigens in werkelijkheid niets van een gemoedelijk gesprek rond de tafel had. Doch alles gewoon weer als vanouds, de insprekers aan de ene kant tegenover de politiek als gesloten eenheid aan de andere zijde.

De woningnood zou bijzonder groot zijn. Met een duizendtal geregistreerde woningzoekenden op de wachtlijsten. Vraag is wel hoe het staat met actualiteit van de lijsten en de staat van urgentie van deze duizend mensen. Politieke partijen zien nu kansen in het realiseren van tijdelijke woningen. Een vaker gehanteerd middel waarbij echter de tijdelijkheid ervan op veel plaatsen ter discussie staat. Een jonge Noordwijker bracht het probleem deze week in een rondetafelgesprek nadrukkelijk aan de orde. "Het gaat in Noordwijk in veel gevallen vooral ook over de betaalbaarheid", was zijn ervaring. (lees het hele artikel op: www.noordwijkerhoutsweekblad.nl)

Want de zogenaamde sociale huurwoningen zijn, zonder de extra huursubsidie, voor velen niet bepaald betaalbaar. Zo bieden zij speciaal de jonge mensen met een goede baan en dus een iets beter salaris, geen soelaas.
De inspreker stelde vast in Noordwijk wel dure appartementen en robuuste villa's verschijnen maar dat hij al jaren tevergeefs op zoek is naar huisvesting ,die voor hem en jongeren in dezelfde situatie als waar hij in verkeerd, nog enigszins betaalbaar is. Hij pleitte niet voor tijdelijk bouwen maar wel voor betaalbare, eigentijdse, duurzame en op maat gebouwde jongerenhuisvesting.


Offem Zuid 2

Het op dezelfde avond door wethouder Henri de Jong gepresenteerde beeldkwaliteitsplan Offem Zuid 2 zal hem niet vrolijker gemaakt hebben. Prachtige plannen maar voornamelijk toch in een segment dat wel heel erg mooi maar uiteindelijk dus ook erg duur zal blijken te zijn. In Offem Zuid 1 kost een rijtjeshuis al snel € 350.000,- en een appartement minimaal 4 ton. In Offem Zuid 2, gelegen tussen de Achterweg en de N206 zijn de plannen zo mogelijk nog ambitieuzer. De kaders die door de gemeente werden aangegeven werden in overleg met de Welstandscommissie en de grondeigenaren vast gesteld. Over prijzen en betaalbaarheid is op dit moment nog geen informatie beschikbaar. Het op die plaat snel realiseren van sociale huurwoningen is nog niet aan de orde.
Al eerder werden naar aanleiding hiervan vragen gestelde door het CDA. Bekend werd toen dat de eerst geplande 40 sociale huurappartementen, pas in de laatste fase van de huidige planning in het jaar 2022 zullen zijn gerealiseerd.

Alternatief

Inmiddels blijkt dat NZLokaal met een mogelijk alternatief voor de nieuwe gemeente Noordwijk wil komen. De lokale partij, die tijdens de verkiezingen zich manifesteerde als belangbehartigers van Noordwijkerhouter en Zilkers, wil kansen benutten waarmee het voorzieningenniveau in het buurtschap de Zilk op peil blijft. Daarbij lijken er dan ook kansen om juist de jeugdige Noordwijkers op termijn in De Zilk te huisvesten. In voor hen zeer betaalbare woningen. Daartoe is deze week door NZLokaal een motie aangekondigd waarin het college wordt opgeroepen In te zetten op een forse uitbreiding van het aantal woningen in De Zilk. De lokale partij denkt aan een op de wat langere termijn na te streven woningvoorraad van niet minder dan 2000. Voor de korte termijn zit er daarom voor jonge Noordwijkers toch niets anders op dan geduldig af te wachten en zeer attent de spaarzame mogelijkheden die de politiek of de NWS aandraagt, accuraat te benutten.

Kleur staat weer voor de deur

lente n De bollenvelden zijn inmiddels alweer aan het kleuren. Het gaat hard: over een kleine vier weken rijdt het Bloemencorso van de Bollenstreek door de straten van Noordwijkerhout. De organisatie van deze feestweek rondom het corso is nagenoeg rond.

Traditiegetrouw is er in de tuin van de Witte Kerk weer een kleurrijke mozaïekwedstrijd.

Op woensdag 10 april worden de vlonders gelegd in het hofje van de fraaie Witte Kerk en vanaf donderdag gaan alle deelnemers aan de slag om er een fleurig spektakel van te maken.

Wegens succes geprolongeerd: het vrolijke kindercorso. Vorig jaar van de organisatie blij verrast vanwege het groot aantal deelnemers. Ruim 250 kinderen deden mee aan deze gezellige bonte stoet, met volop versierde fietsjes en ander rijdend materieel. Donderdag 11 april is het kindercorso in het centrum van Noordwijkerhout. Woensdag 20 maart, is er in Het Feest van Harry een informatiebijeenkomst voor iedereen die graag wil meedoen. De bijeenkomst start om 20.00 uur. Voor informatie en/of aanmelding, mail naar nmkoomen@casema.nl.

Jens Heemskerk ronde verder

tvoh n De 13-jarige Jens Heemskerk uit Noordwijkerhout is door naar de volgende ronde van het tv-programma the Voice Kids.

Hij trad vrijdagavond op in de bekende talentenjacht op RTL4 en alle stoelen draaiden. Hij koos Anouk als zijn coach. Jens Heemskerk is leerling van het Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. In het programma was ook oud-kandidaat Cain Slobbe uit Voorhout te zien. Hij kwam achter de schermen in actie als DJ om de wachtende kandidaten en hun familie te vermaken.

Commissaris van de Koning stemt met date tijdens Statenverkiezingen

Regio n Commissaris van de Koning Jaap Smit gaat daten tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Op woensdag 20 maart haalt hij drie inwoners van Zuid-Holland, die voor het eerst gaan stemmen op, om samen naar de stembus te gaan.

De commissaris start deze actie omdat hij het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk inwoners van Zuid-Holland hun stem laten horen. "Mensen hebben het niet altijd in de gaten, maar iedere dag heb je met de provincie te maken. Als je in de bus stapt, een stuk gaat fietsen, als je wandelt door een natuurgebied. Dat zijn zaken die de provincie regelt. Je kunt daarover meebeslissen door woensdag 20 maart naar de stembus te gaan." De drie stemmers zijn geselecteerd, nadat ze een foto met hun stempas op Twitter, Facebook of INstagram hebben gepost met de hashtag #StemSamen.

16-03-2019: Voetbal: VVSB v Kon HFC: Noordwijkerhout2e divisie seizoen 2018-2019L/R Peet v.d. Slot, Tommy Bekooij Foto: Kees Kuijt

VVSB wint

opnieuw

Peetje scoort wel tegen 'zijn' VVSB

Monsterscore voor

Van Nispen

Ton van

Rijnberk: man van inhoud

Uitgeweid n Dagelijkse boodschappen

Ophef over Strandrups

Inspreker Thomas Steenvoorden. | Foto en tekst: Willem Siemerink. Foto: Picasa

vergunning n Niet alleen in Noordwijk kent de zogenaamde Strandrups grote bekendheid. Vanuit het hele land zijn er duizenden mensen met beperkingen die via een rit in dit voertuig een onvergetelijke dag is bezorgd. Dat was de strekking van de inspraak waarmee het bestuur van de Stichting Outdoor4Disabled zich deze week wanhopig tot de politiek wendde.

Volgens inspreker Thomas Steenvoorden heerste er grote verbazing en ongeloof bij heel veel Noordwijkers nadat bekend werd dat de succesvolle Strandrups van de stichting Outdoor4Disabled in de berging zou moeten blijven. Dat zou het gevolg zijn van angst die is ontstaan bij de verantwoordelijke instanties. Dit nadat er landelijke commotie ontstond als gevolg van een tragisch ongeval op een spoorwegovergang met een zogenaamde Stint. Net als na de incidenten in Volendam en Haaksbergen kwam er ook nu de bekende overtrokken reactie van de kant van de autoriteiten. Het gevolg is dat de politie voor het rijden met de Strandrups de benodigde ontheffing niet wilde afgegeven. Er zou nu opeens sprake zijn van illegaliteit. Men concludeerde dat het onmogelijk was een vergunning of een ontheffing af te geven. De vele vrijwilligers kwamen in actie en klopten aan bij het bestuur van de stichting Outdoor4Disabled. Zij maakten zich ernstig zorgen. Inmiddels kwamen er schriftelijke vragen over dit heikele onderwerp vanuit de lokale politiek. Met name Groen Links en PUUR. Het in de publiciteit treden, lijkt te werken. Want er zijn nu toch berichten dat er een tussenoplossing zou zijn gevonden. Daaraan zijn dan wel een aantal praktische en voor de stichting zeer beperkende voorwaarden verbonden zoals de maximum snelheid en het aantal passagiers. Indien de stichting aan die voorwaarden kan voldoen dan zouden de autoriteiten bereid zijn om alsnog een ontheffing te verlenen. Toch blijft er voor het stichtingsbestuur en hun groep vrijwilligers nog een maar: er dreigen in de nabije toekomst toch nog landelijke wetswijzigingen die dan opnieuw extra praktische problemen voor de stichting kunnen opleveren.

n Fotograaf Sven van der Vlugt viert zilver

Sven van der Vlugt. | Foto: Michel ter Wolbeek. Foto: Sven van der Vlugt

'Ik maak niet alleen de foto, ik bedenk ook het plaatje'

jubileum n Sven van der Vlugt fotografeert nog met evenveel enthousiasme en passie als 25 jaar geleden. Hij treedt elke opdracht goed gemutst tegemoet en weet het vertrouwen van mensen te winnen. 'Dat moet ook', meent de vakgerichte fotograaf. 'Als er iets belangrijk is voor een fotograaf is het 'de klik' met de persoon die op de foto gaat.'

Door Teuntje van Delft

Duizenden mensen heeft hij inmiddels voor de camera gehad. Uiteraard legde hij daarnaast ook dieren, producten, landschappen en gebouwen op de gevoelige plaat vast. In de jaren dat Sven bekend was als de 'fotograaf van de krant' kreeg hij steeds meer andere opdrachten en richtte hij zich eerst op de particuliere markt en later met nadruk op de zakelijke fotografie. Portretten, teamfoto's, producten en fotografie voor websites en magazines.

Krant

Sven rondde in 1992 de Fotovakschool af en schreef zich in maart 1994 in bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig fotograaf. 'Gewoon Sven van der Vlugt Fotografie', zegt hij. 'Duidelijk. In april van dat jaar schoot ik mijn eerste trouwreportage en startte ik als freelance fotograaf van het 'Rode Weekblad'.

Ik maakte actuele foto's van Hillegom tot en met Katwijk. Dat was afwisselend werk, goed te combineren en leverde leuke contacten op. Soms word ik nog steeds herkend als Sven van de krant. Ik ben een 'mensenmens' en laat het maken van een foto het liefst gepaard gaan met een gezellig praatje. Ik wil iedere persoon van wie ik een foto maak wat beter leren kennen. Er moet een bepaalde klik zijn, hoe kort het moment ook is."

Details

Sven van der Vlugt staat bekend als de fotograaf met oog voor detail. "Ik grijp in als ik iets zie dat niet kan. Niet alleen in bepaalde situaties, maar ook bij een scheve stropdas, een scheef jasje of vieze bril. Herinneringen vervagen, maar beelden blijven bestaan. Het moet daarom wel kwaliteit zijn. Kleine dingen zorgen voor het verschil en maken de vakman. Mensen zijn toch blij dat er zoveel aandacht wordt besteed aan de persoon en omgeving. Ik maak niet alleen de foto, ik bedenk ook het plaatje. Je moet denken in composities, de setting bepalen. Daarom is goede communicatie zo belangrijk. Wat verwacht men van me en wat is het doel van de foto. De klant moet blij zijn met het resultaat. Het mooie van deze tijd is, dat we foto's ter plekke kunnen bekijken. Uiteraard besteed ik nog de nodige tijd en aandacht aan de nabewerking: uitsnede, contrast en kleur bepalen het eindresultaat.

Maar ook kleine oneffenheden wegwerken zoals pukkeltjes, scheerwondjes of rode vlekjes. Het kost tijd om het goed te doen."

Er zijn opdrachtgevers die Sven al bijna 25 jaar in hun hart hebben gesloten. Zoals Rabobank Bollenstreek en Van der Putten/Dunweg. Ook voor het Corso van de Bollenstreek fotografeert hij al meer dan 20 jaar.


"Ik vind fotograferen nog steeds heerlijk om te doen en zou niets anders willen. Ik fotografeer van alles; meest voor de zakelijke markt, portretten en teamfoto's van directieleden en medewerkers, burgemeesters, wethouders en raadsleden, vastgoed, interieurs en business event - maar ook in de familiesfeer; bruiloften, partijen en begrafenissen. Ook dat laatste is dankbaar werk. Het is de diversiteit die het beroep van fotograaf zo aantrekkelijk maakt."

Aanbod

Binnenkort ruimt Sven zijn archief met negatieven van de bruids- en bedrijfsreportages. Mensen die hier interesse in hebben mogen zich aanmelden.
Heeft hij nog tijd voor hobby's? Hij lacht hartelijk. "Tegenwoordig sta ik langs de lijn van het voetbalveld. Mijn dochter Noa voetbalt bij FC Lisse en dat vind ik fantastisch. Dat is enorm genieten. Van haar, het team en de saamhorigheid. Zelfs de bardienst, die erbij hoort, is leuk. Mijn leven wordt niet bepaald door de camera, maar hij is er vaak bij. Het blijft een fantastisch beroep. Ik geniet er nog steeds van."

Rotary steekt handen uit de mouwen op de Dierenhoeve

nldoet n (vervolg van de voorpagina) Het bestuur van de Dierenhoeve probeert samen met een groep vrijwilligers en medewerkers de boerderij tot op de dag van verhuizing op een niveau te houden.

Daarbij is het de bedoeling dat jong en oud met elkaar, dieren en natuur in contact kunnen komen op een ontspannen en vrijblijvende manier. Ook het belang dat er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende dagbesteding kan worden gerealiseerd, houden ze hoog in het vaandel.

Er werd gewerkt rondom het hok van de Belgische hazen, er is gaas in de grond geplaatst tot op het grondwater omdat graven wel een "hobby" is van deze mooie dieren. Ook werd er door de leden de Rotary genaaid en geknipt aan mooie nieuwe vlaggen lijnen, niet van plastic maar van allerlei stofjes. De kippen, pauwen en de zandbak hebben mooi, schoon nieuw zand gekregen en ook is er compost op het land gebracht.

En terwijl dit allemaal gaande was heeft Dick Bader van de Firma Bader zeer snel de ramen vervangen. Kortom een dag met een niet zo leuk begin maar met een heel mooie afsluiting.

Greenport Duin- en Bollenstreek ondertekent eerste Tuinbouwakkoord

Wethouder Gerard Mostert (Katwijk) zet zijn handtekening namens Greenport Duin- en Bollenstreek. | Foto: pr

groen n Het allereerste Tuinbouwakkoord is een feit: minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Jaap Bond van Greenports Nederland en Niek Jan van Kesteren van Greenport Holland bekrachtigden het akkoord tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres op 14 maart in Berkel en Rodenrijs. Ook wethouder Gerard Mostert (Katwijk) tekende namens de Greenport Duin- en Bollenstreek.

Minister Schouten: "Met dit Tuinbouwakkoord wordt richting gegeven aan een volledig circulaire tuinbouwsector. Dat waar de tuinbouw al jaren in voorop loopt, gaan we via de omschakeling naar kringlooplandbouw in een breder verband doen: zorgvuldig grondstoffen gebruiken, voedselverspilling verminderen en schadelijke uitstoot voorkomen."

Via dit akkoord werkt de gehele tuinbouwsector, van bloembollen tot aan glastuinbouw, samen met de overheden en kennis- en onderwijsinstellingen aan een vitale en toonaangevende Nederlandse tuinbouwsector. Via zeven prioriteiten zet de sector in op een circulaire, duurzame tuinbouw en verdere versterking van de internationale concurrentiepositie. De zeven prioriteiten zijn energie, modernisering van het tuinbouwareaal, verslogistiek, gezonde planten/gezonde mensen, innovatie, arbeidsmarkt en onderwijs en internationalisering.

Wethouder Mostert: "De ondertekening is een mooie verbreding van de Visie Vitale Bollenteelt die wij vorig jaar al vastlegden met speerpunten als weerbaarheid, innovatie en natuurlijk kapitaal. Onze bollenvelden trekken jaarlijks miljoenen (inter)nationale toeristen en dat is belangrijk voor de economie en werkgelegenheid in de regio. Met dit Tuinbouwakkoord nemen wij weer een stap in onze verantwoordelijkheid de regio leefbaar en aantrekkelijk te maken voor onze kinderen."

Rob van Haaster is teler van bloembollen en snijhyacinten in Vijfhuizen. Hyacintenteelt is een meerjarige teelt, dus je moet goed zorgen voor de bodem en er net zoveel voedingsstoffen aan toevoegen als dat je er met de teelt uithaalt. "Een gezonde bodem leidt tot sterkere bollen, wat zorgt voor minder ziekten en minder spuiten, meer leven in de bodem en meer biodiversiteit. En dus ook tot betere bollen. Voor iedereen win-win."

Planttijd

In rap tempo begint de Bollenstreek in bloei te komen. Na de crocussen en tetjes beginnen nu ook de latere narcissen kleur te bekennen. Zelfs de eerste hyacintenhoeken komen in bloei. Ook de ziekzoekkarretjes zijn weer paraat. Als een schildpad gaan ze over de bedden met erin de mannen of vrouwen die naar zieke planten speuren. Virusplanten kan je het beste in de schaduw vinden.

Wie denkt dat de streek vol staat met voorjaarsbloeiers, heeft het mis. Talloze hoeken worden van nu af aan geplant. De peen is zelfs al gezaaid, getuige de velden waar plasticfolie op ligt. De eerste gladiolen liggen ook al ruimschoots onder doek. Die worden tegenwoordig met een precisie-planter geplant, want: plant je ze te dun, dan kost het land, dus geld, maar plant je ze te dik, dan heb je kleine bloemen.

Ook is het nu tijd om de vaste planten aan de grond toe te vertrouwen. Een klus die tot half mei duurt. Ook daar zijn machines voor ontwikkeld. Voornamelijk om het werk van de, veelal Poolse, werknemers te veraangenamen. Je zult maar uit het verre Polen naar het "beloofde land" komen en daar 2 maanden in een tuigje moeten hangen! Voor wie het volhouden, mag je terecht bewondering hebben.

Na de ijsheiligen zijn de dahlia's aan de beurt. Minieme stekjes, ook weer in Polen gestekt, gaan de grond in, wachtend op een zonnetje en aangename temperatuur. Als de vroegste hyacinten en tulpen gerooid zijn, kunnen er ook op die tuinen nog dahlia's of gladiolen geplant worden.

Zo is het ook in de zomer nog planttijd! Is mijn verhaaltje te saai of te technisch, schakelt u dan over naar de uitslagen van de 2 verkiezingen voor meer vertier. U zult het er deze keer mee moeten doen!

Aad van Ruiten

column/nieuws

Ik vertrek

Op Facebook reageerde ik op een post van iemand die haar onmin uitte over het lawaai van overkomende vliegtuigen. Ze woont vlakbij Schiphol en reageerde op een artikel dat dit weekeinde in het NRC stond: 'Vijfhonderdduizend vluchten op dat hele kleine stukje aarde'.

Ze was nogal uitgesproken. Vrijheid van meningsuiting. Gelukkig mag dat. En een mening is net als een neus: we hebben er allemaal een. Hoewel. Michael Jackson bijna niet (meer) destijds. Maar laten we niet afdwalen naar de never ending story van deze treurige popster die zoveel moois maakte en, dood of niet, onlangs van zijn troon lazerde met Max Verstappen-snelheid. Maar dit uiteraard, geheel terzijde. Waar waren we gebleven.

Schiphol. Hoera! Ik mag donderdag weer in zo'n prachtige zilveren vogel het luchtruim in om na 4,5 uur uit te stappen in de zon.

Ik heb het nooit begrepen dat mensen die er zelf voor kiezen om in de directe omgeving van een luchthaven als Schiphol te gaan wonen, klagen over geluidsoverlast. Voor mij staat dat gelijk als klagen over hoesten als je rookt en je rits niet meer omhoog krijgen na je zoveelste hamburger.

Schiphol is een hele grote jongen. En ik ben heel trots op 'ons' Schiphol. Als ik zie hoe gestructureerd alles gaat. Hoe goed ik als passagier mijn weg kan vinden. Het uitgebreide taxfree aanbod. Hoe veilig ik me er voel. In 2018 reisden 71,0 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Na Frankfurt heeft de Nederlandse luchthaven het grootste aantal directe vluchten per week en is daarmee officieel de nummer 2 in de wereld. Daar ben je toch trots op?

Met mijn lief vertoef ik in de zomer graag op het Kaag-water en hoop dat de wind zó staat, dat de Kaagbaan veel wordt gebruikt. Ik kijk dan vol bewondering omhoog wanneer er weer zo'n reus over ons dendert. Tastbaar bijna. Een bevriend piloot van ons, die we regelmatig rondom Kaageiland treffen, geeft desgevraagd tekst en uitleg over wat er vlak voor de landing in de cockpit wordt gezegd. Reuze interessant.

Hier in Noordwijkerhout horen we ook vliegtuigen overkomen. Maar stoor ik me daaraan? Ik woonde ooit in de polder in het oosten van het land. Eigen keuze. Je hoorde daar de stilte. Ik werd er gek van op den duur. Je had nog geen social media in die tijd, dus ik klaagde tegen familie, vrienden en collega's. Tot een van hen zei: 'Waarom verhuis je niet? Niemand dwingt je hier te blijven wonen!' Het heeft even geduurd eer ik de moed bij elkaar had geraapt. Maar ik vertrok.

Nu woon ik een stuk kleiner, heb geen tuin meer waarin schapen grazen en kan lopen naar het dorpscentrum. Schiphol ligt op 15 autominuten. Mijn eigen keuze. En ik ben heel gelukkig!

Caroline Spaans, redacteur

Project Gerrit Goedhart heeft meer geld nodig

fonds n Het cultuur-historisch project van Noordwijkerhout staat in de ijskast. Er is onvoldoende geld. De nieuwe gemeente Noordwijk wacht op fondsen voor de beelden van Hester van Dapperen bij de Witte kerk en de cultuurhistorische fiets- en wandelroute.

Door Piet de Boer

In de commissievergadering Samenlevingszaken eind 2018, gaf kunstenares Hester van Dapperen een presentatie van haar ideeën over de beeldengroep bij de cultuur-historische route in Noordwijkerhout en De Zilk. Het traject gaat langs bestaande en verdwenen monumenten. Bij elke plek komt een bord te staan met uitleg en is het mogelijk met een QR-code een historische monoloog te beluisteren over de geschiedenis van die plek.

Historische verenigingen

NoVaTo en het Genootschap Oud de Zilck stelde een erfgoedlijst samen met historische gebouwen en plekken. Van Dapperen maakte daarmee in 2018 schetsen van bestaand en verdwenen erfgoed en vereenvoudigde deze tot symbolen. Deze symbolen, onder andere van de Coremolen, de koepel van de Bavo, zouden gestanst worden uit metaal. De bedoeling was dat de beeldengroep met zes tot acht bewegende symbolen voor de fusie op zijn plek zou staan. Dat bleek onmogelijk.

Onvoldoende tijd, maar ook onvoldoende geld. In de begroting was 30.000 euro gereserveerd voor het hele project. Dat bleek onvoldoende. Via fondsenwerving wordt gepoogd dit bedrag aan te vullen en zo mogelijk te verdubbelen. Eind maart verwacht de gemeente uitsluitsel te hebben van het Mondriaanfonds.

Vergunning voor plek op kerkhof

Op 5 maart kwam wel de vergunning van de omgevingsdienst om de beeldengroep te plaatsen op het kerkhof. Door de hoogte en de verankering in beton moeten de metalen beelden 'hufterproof' worden. Als het aan de kunstenaar ligt staan de beelden straks links van de ingang van de kerk. Beelden bekroond met symbolen van verdwenen erfgoed zoals de 'coremolen', maar ook van nog bestaand erfgoed zoals de koepel van de Sint Bavo en het raadhuis.

Veilig opgeborgen

Een aantal mensen heeft het eerste beeld al kunnen aanschouwen tijdens de Lichtjesavond in december. Dit beeld is in verband met de verbouwing van het raadhuis tijdelijk veilig opgeborgen. Als het Mondriaanfonds geld doneert wordt in het themajaar 'Cultuur verbindt' de beeldengroep onthuld. Of initiatiefnemer en voormalig portefeuillehouder kunst van Noordwijkerhout deze eer krijgt lijkt voor de hand te liggen.

NWS, Stek en Vooruitgang werken fusievoornemen uit

fusie n Een daadkrachtige, lokaal gewortelde woningcorporatie die uitstekend in staat is om de volkshuisvestelijke opgaven in de Bollenstreek uit te voeren. Dat moet de uitkomst zijn van een fusie tussen Stek (Hillegom, Lisse, Teylingen), Vooruitgang (Sassenheim) en de Noordwijkse Woningstichting.

De bestuurders van deze 'Bollen-3' hebben hun handtekeningen gezet onder de intentieovereenkomst voor de fusie. Bundeling van krachten is noodzakelijk om voldoende betaalbare huurwoningen te blijven bouwen en te investeren in duurzaamheid, innovatie en de omgang met sociale problematiek. De relatief kleine woningstichtingen als de NWS en Vooruitgang ervaren dat ze nu te kwetsbaar zijn om goed op alle ontwikkelingen in te spelen. Maar ook Stek, met een iets grotere omvang, loopt tegen grenzen aan. "Voor wat er allemaal op ons afkomt, heb je een grotere, professionele organisatie nodig met mensen die denkkracht meebrengen en verbindingen zoeken tussen verschillende partijen", zegt directeur-bestuurder Hans Al (Stek). De beoogde fusiecorporatie verhuurt en onderhoudt straks zo'n 11.000 woningen in de gemeenten Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen. De uitkomsten van een onderzoek naar de volkshuisvestelijke opgave in de Bollenstreek ondersteunen de plannen van Stek, NWS en Vooruitgang om hun krachten te bundelen. De corporaties in de Bollenstreek hebben veel met elkaar gemeen, niet alleen in hun volkshuisvestelijke opgaven, maar ook als het gaat om beleid en doelstellingen. "Met de fusie willen we ook behouden waarin we nu al sterk zijn", benadrukt directeur-bestuurder Willem van Duijn (NWS). (Lees het artikel op: www.noordwijkerhoutsweekblad.nl)

Hij denkt daarbij aan lokale herkenbaarheid, werkplezier, korte lijnen naar de klant en een management dat dicht bij de medewerkers staat.

Aan de samensmelting van de drie corporaties tot één organisatie, gaat in eerste instantie een juridische fusie vooraf tussen Stek en Vooruitgang. Deze laatste heeft verzocht voor de zomer te fuseren in verband met afspraken met de Autoriteit Woningcorporaties. "Door de fusie met Stek ontstaat een solide organisatie, waarmee we onze huurders optimaal kunnen bedienen", zegt interim-bestuurder Peter Pinkhaar van Vooruitgang.

De juridische fusie tussen Vooruitgang en Stek zal voor 1 juli afgerond zijn. De organisatorische fusie waaraan ook de NWS meedoet, vergt meer tijd. Er moet een nieuwe organisatie worden ingericht met een eigen ondernemingsplan, begroting en meerjarenraming. Ook worden er besluiten genomen over de huisvesting en ICT-systemen. Met ingang van 1 januari 2020 kan de fusie helemaal rond zijn.

Tijdens het fusieproces wordt nauw overleg gevoerd met de ondernemingsraden van de drie corporaties. Belangrijke partners als de Huurdersbelangenorganisaties en de gemeentebesturen worden voortdurend betrokken bij de ontwikkelingen. Samen met de vakbonden wordt een sociaal plan voor de medewerkers opgesteld. De fusie zal naar verwachting leiden tot efficiencyvoordelen. In het ondernemingsplan van de fusiecorporatie wordt bezien hoe deze worden ingezet.

CDA helpt mee bij de Kringloopwinkel

Afgelopen zaterdag 16 maart was het CDA Noordwijk-Noordwijkerhout-De Zilk bij de Kringloopwinkel in Noordwijk om mee te helpen met diverse klusjes zoals het sorteren van kleding en boeken en helpen bij de afdeling elektrische apparaten in het kader van het jaarlijkse terugkerende evenement NLdoet. Het CDA staat als partij van de samenleving achter vrijwilligers. Een bardienst draaien, een team coachen, het verschil maken voor iemand me weinig sociale contacten: dat is waar de samenleving op draait. Daarom vind het CDA het belangrijk om regelmatig een blijk van waardering te geven. Het CDA kijkt terug op een geslaagde en gezellige ochtend.

In kou en nattigheid gewoon aan het werk. Bikkels, die vrijwilligers! | Foto: pr

vrijwilligers n In weer en wind waren zaterdag in De Speelakker vrijwilligers van NLdoet aan het werk. De Noordwijkerhoutse waterspeeltuin gaat eind maart weer open. Om de speeltuin helemaal speelklaar te maken was de hulp van NLdoet zeer welkom!

Op 30 maart gaat waterspeeltuin De Speelakker open voor een nieuw speelseizoen. Om de kinderen die straks komen spelen goed te kunnen ontvangen, deed De Speelakker net als vorig jaar mee met NLdoet. Een dag lang is keihard gewerkt, in een gelegenheidsteam van NLdoet vrijwilligers, waaronder een stoere afvaardiging van de Dirk Noordwijkerhout, en een aantal vrijwilligers van De Speelakker. Overal, zowel binnen als buiten, waren vrijwilligers in actie en het resultaat mag er zijn. Zo zijn de speeltoestellen en het tuinhuis schoongemaakt, opgeruimd, aangeveegd en aangeharkt. Ook is de zandspeelplaats onkruidvrij gemaakt en aangevuld met 5 kuub zand. De Speelakker is nog steeds op zoek naar versterking van de vrijwilligersploeg. Kijk op www.speelakker.nl voor meer info.

column/lokaal

VVSB pakt tweede zege op rij

Een mooie combi: Peet vd Slot en Tommy Bekooij. | Foto: OP, Kees Kuijt. Foto: Kees Kuijt

voetbal n Met een tweede zege op een rij ziet de stand er voor VVSB er in één klap een stuk positiever uit. Nadat vorige week Excelsior Maassluis al werd verslagen, werd zaterdagavond opnieuw een subtopper aan de zegekar gebonden. Koninklijke HFC kwam tot tweemaal toe op voorsprong, maar VVSB toonde net als vorige week karakter en trok aan het langste eind. Grote man bij de Noordwijkerhouters was opnieuw Danny Bakker, met twee doelpunten en een assist.

Door Stefan van den Burg

Beide ploegen oogde in het begin van de wedstrijd wat onwennig aan de weersomstandigheden. De eerste die er goed mee omging was Koninklijke HFC-speler Tim van Soest. Van ruim 40 meter schoot hij de bal die gedragen werd door de wind keurig in het doel van VVSB belandde.

De wedstrijd bleef wat rommelig en de Koninklijke HFC bleef de gevaarlijkste ploeg voor de rust. Aan de andere kant was één van de spaarzame mogelijkheden wel raak. Tomas Arroyo onderschepte de bal op het middenveld en bezorgde de bal bij Danny Bakker. De aanvallende middenvelder van VVSB omspeelde André Morgan en gaf de bal af aan de geheel vrijstaande Tommy Bekooij. De topschutter van VVSB wist wel raad met dit buitenkansje en liet doelman Tom Boks kansloos in de korte hoek.

Na de rust had VVSB het 'voordeel' van de meewind, maar toch waren het de gasten die op voorsprong kwamen. Na een overtreding op Lars Weistra mocht ras-Noordwijkerhouter Peet van der Slot aanleggen van elf meter. De oud-VVSB'er die 9 jaar voor zijn eerste elftal speelde, bleef koelbloedig en zorgde voor de 1-2.

Met nog een half uur op de klok begon VVSB alvast aan het slotoffensief. Met de inbreng van Frank Tervoert als aanspeelpunt werden de paarsgelen sterker en sterker. In de 65e minuut leek VVSB op gelijke hoogte te komen, maar na een kopbal van Tervoert schoot Bekooij tegen doelman Boks aan. De rebound kwam voor de voeten van Frans van Niel. De aanvoerder van VVSB haalde uit, maar schoot tegen Bekooij aan. In de scrimmage die volgde kon HFC voor opruiming zorgen.

VVSB bleef aanzetten en kwam tien minuten voor tijd dan wel op gelijke hoogte. Bakker ontfutselde Danny Hols de bal, gaf voor op Tervoert waarna de bal in de kluts opnieuw voor Bakker kwam. De middenvelder van VVSB dacht niet na en haalde met rechts uit en verschalkte zo de doelman van Koninklijke HFC. De Boekhorst ontplofte, maar proefde ook dat er nog meer in het vat zat.

Uit een vrije trap van Frans van Niel kon bij de tweede paal opnieuw Bakker inkoppen. Met een rake kopstoot zorgde hij voor de 3-2 en een orkaan van euforie op de tribunes. Koninklijke HFC had nog enkele minuten om een nederlaag te voorkomen en hadden met invaller Franklin Lewis in de slotminuut nog een levensgrote kans.

De vrije trap vlak buiten het strafschopgebied schoot de invaller over de muur van VVSB, maar achter die muur dook Valk op die voor opruiming kon zorgen.

Van Nispen behaalt monsterscore: 8-3

voetbal n In '3 Laag' boekte Van Nispen een monsterscore op het arme Toofan uit Den Haag. Het blijft op deze manier in de race om in deze mini-competitie bij de eerste twee ploegen te eindigen. Het zou hiermee het 3e Klasserschap behouden. Het is nog niet duidelijk of er volgend seizoen in West 1 of West II gespeeld gaat worden. Het is in ieder geval zeker dat de 4e Klasse op zondag in West II na dit seizoen wordt opgeheven.

Door Tino de Groot

Het was even zoeken naar de sterkte van de tegenstander uit Den Haag, maar toen eenmaal bleek dat van Toofan niets te vrezen was nam Van Nispen het initiatief. Philip Mossel opende de score na ruim een kwartier spelen. Toch maakte de gasten met een schitterend afstandsschot gelijk, maar na 25 minuten was het Jeffrey van der Geest die zijn verdediger zijn hielen liet zien en koelbloedig afrondde. Jelle Vleugel zette tien minuten voor de pauze Van Nispen op een 3-1 voorsprong.

Toch waren het opnieuw de bezoekers die vriend en vijand verbaasde door direct na de aftrap van de tweede helft de 3-2 op het bord zette. Het was opnieuw Jelle Vleugel die de voorsprong weer uitbouwde naar een verschil van twee. De gretig ingevallen Dick Verhoeven maakte met een hard schot de vijfde Van Nispen – treffer.

Nog gaven de gasten het niet op want in de 80ste minuut werd het 5-3. Toen Van Nispen in de laatste tien minuten nog wat extra gas gaf was de ban definitief gebroken. In vlot tempo liep het door doelpunten van Van der Geest, Smit en Verhoeven uit naar 8-3.

Over drie weken speelt Van Nispen pas weer een wedstrijd. Dan gaat de ploeg op bezoek bij Graaf Willem II Vac in Wassenaar. De bus vertrekt om 12.15 uur.


Dorine Meijer,

Foto: Picasa

collectiespecialist

Van 23 tot en met 31 maart is het Boekenweek. Het thema van dit jaar is 'De moeder de vrouw'. Moeders zijn van alle tijden en culturen en ze zijn er in allerlei soorten en maten. Daar hebben mijn leestips deze keer mee te maken. De extra tip steekt moeders (en vaders) een hart onder de riem en geeft praktische adviezen voor (jonge) ouders.

Ontaarde moeders

Renate Dorrestein

De personages in deze roman maken aangrijpende dingen mee (verkrachting, (zelf)moord), terwijl het verhaal toch heel luchtig is geschreven. Centraal staat een alleenstaande vader, die voor zijn 11-jarige dochter zorgt. De moeders in het verhaal spelen ook een rol; of ze nu aanwezig zijn of juist afwezig. Het verhaal is spannend en heeft een onverwachte wending richting het eind. Het blijkt dat een moeder altijd invloed heeft op het leven van haar kind(eren), wat zij ook doet of laat.

Mama Tandoori

Ernest van der Kwast

De schrijver gunt de lezer een kijkje in het multiculturele gezin waarin hij is opgegroeid. Zijn Nederlandse vader, Indiase moeder, twee broers en hijzelf komen in absurde en hilarische situaties terecht. De spil van het gezin vormt moeder, die er excentrieke opvattingen en handelswijzen op na houdt. In het begin moest ik vooral lachen, maar gaandeweg het boek raakte ik ook ontroerd door deze moeder met haar bevlogenheid en onvermoeibare inzet voor haar kinderen.

Mama

Hélène Delforge

Dit prachtige lees- en kijkboek is naar eigen zeggen een 'ode aan alle moeders'. Daarmee ben ik het eens. De originele, vaak grappige teksten gaan over moeders uit alle windstreken en verschillende tijden. Naast de teksten staan sfeervolle kleurenillustraties, die de tekst verrijken en soms een eigen verhaal vertellen. Je kunt kiezen of je je met het kind of de moeder identificeert. Het boek is dus voor iedereen, want niet iedereen ìs een moeder, maar iedereen heeft wel een moeder.

Roxanne Heemskerk

Geef dat kind een slok jenever

D. Hermans

Een verfrissend boek met een nuchtere kijk op huidig ouderschap. In deze maatschappij lijken kinderen de baas van het gezin, een trend die in dit boek onderuit wordt gehaald. Door het aanhalen van opvoedproblemen wordt er steeds een gulden middenweg gepresenteerd tussen vroeger en nu.

leestips/sport

D66 Statenlid Ton van Rijnberk: man van inhoud

Foto: Thomas Stnvrdn

Hij is een zittend Provinciaal Statenlid voor D66 uit de Duin- en Bollenstreek die hoog op de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen staat. We zoomen in op Ton van Rijnberk

Door Jos Draijer

'Ik geniet van het samen op zoek gaan naar een nieuwe oplossing

We treffen elkaar bij hem thuis in Noordwijk-Binnen. De vriendelijke ontvangst, de geur van verse koffie en de stijlvolle inrichting zorgt voor een aangename sfeer. Hij oogt fit en is zichzelf gedurende het hele interview. Is rustig, luistert en spreekt bedachtzaam en duidelijk. Hij weet waar hij het over heeft, blijkt al gauw. Een man van de inhoud met oog voor kwaliteit. "Sturen op waarden" noemt hij dat. Zijn ruime ambtelijke en bestuurlijke ervaring in het openbaar bestuur en het bedrijfsleven heeft daar duidelijk aan bijgedragen. Een bekwaam en gedreven bestuurder met een technische achtergrond. Praktisch en oplossingsgericht.

Ton van Rijnberk is vlak na de oorlog (1948) in een 'noodwoninkje' geboren in Sluis, Zeeuws-Vlaanderen, als oudste in een gezin van vier jongens. Zijn vader werkte daar als douanier. Als Ton 4 jaar is wordt zijn vader overgeplaatst naar Leiden en verhuist het gezin naar Noordwijkerhout. Daar scheurt zijn vader op de motor langs de bollenexportbedrijven om de douane papieren in orde te maken voor vertrek naar het buitenland.

Na de middelbare school gaat hij naar de HTS en studeert af in weg- en waterbouwkunde. Hij werkt voor de gemeenten Amsterdam en Den Haag (o.a. aan stadsvernieuwing) maar ook voor kleinere gemeenten, bijvoorbeeld Noordwijk. Hij is lang raadslid en daarna wethouder geweest in Noordwijk, Hillegom en Bloemendaal (NH). Begin 2018 werd hij Provinciaal Statenlid voor D66 en werd meteen woordvoerder infrastructuur, mobiliteit en energie. Hij kent de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek als geen ander. Een veelzijdig man, op weg naar de Statenverkiezingen in Zuid Holland van 20 maart aanstaande.

Je bent nu 70, waarom niet genieten van je vrije tijd in plaats van je weer kandidaat stellen voor de PS?

"Ik snap de vraag, maar ik ben altijd zeer geïnteresseerd in de bestuurlijke kant van het openbaar bestuur. Vooral vanuit mijn verkeerskundige, en later ook door mijn stedenbouwkundige werkzaamheden raakte ik steeds meer gefascineerd door de communicatie tussen overheid en burger zoals bij verkeerscirculatieplannen en stedenbouwkundige planuitwerking. Gezamenlijk nieuwe praktische, werkbare oplossingen bedenken voor problemen, iets nieuws ontwikkelen, daar kan ik nog steeds van genieten. In mijn rol als volksvertegenwoordiger of bestuurder kan ik mijzelf daarin kwijt. In een complex krachtenveld, wat het openbaar bestuur is, in staat zijn iets te laten lukken, dat vind ik nog steeds een uitdaging. En er komt nogal wat af op de provincies de komende periode, de energietransitie bijvoorbeeld. Daar werk ik graag aan mee".

Hoe zie jij de rol van de provincie Zuid Holland in dit verband?

"De provincie wordt steeds meer een intermediair tussen gemeenten, regio's en de doelstellingen van het Rijk op terreinen als energietransitie, circulaire economie en de grote woningbouwopgave. Als provincie een regierol oppakken en nieuwe oplossingen ontwikkelen. In die provinciale regierol ook alle relevante partijen uit de markt en de samenleving meenemen en gemeenten helpen transitieopgaven te realiseren. Samen werken aan de leefomgeving. Nieuwe plannen moeten op elkaar aansluiten, dus ook verbinden. Denk aan integrale gebiedsontwikkeling met de provincie als regievoerder".

Concreet, wat kunnen we verwachten van D66 t.a.v. de uitdagingen voor Leiden en de Leidse regio voor verbetering van de leefbaarheid?

"Dan kijk ik meteen naar de Leidse regio zelf waar al heel interessante ontwikkelingen zijn opgestart. In het kader nieuwe Omgevingswet heeft Leiden met 9 andere gemeenten (inclusief Noordwijk) de regionale agenda omgevingsvisie 2040 opgesteld, "Hart van Holland' genaamd. Daarin worden allerlei vragen gesteld zoals over woningbouw, leefomgeving, klimaatverandering, etc. Allemaal gericht op de kernvraag: hoe houden we onze omgeving leefbaar, goed bereikbaar en economisch krachtig? Die gemeenten delen de ambities voor de leefomgeving die bijdraagt aan de sterke duurzame economische positie van de regio in de Randstad en helpt gezond en veilig te blijven. Gezonde lucht, verstedelijking rond de Oude Rijn, open en onderling verbonden landschappen, voortreffelijke bereikbaarheid en een draagkrachtige bodem zijn 5 kernelementen. Die regionale agenda vormt de basis voor de gemeentelijke omgevingsvisies maar dient ook betrokken worden bij de provinciale omgevingsvisie. Verbinding en afstemming zijn natuurlijk nodig. De provincie Zuid Holland moet dat initiatief verwelkomen en ondersteunen. Desgewenst regie voeren vanwege inpassing en afstemming. Noem het faciliteren van gebiedsontwikkeling, helpen integrale afwegingen te maken op basis van waarden als kwaliteit. Dat is een goed voorbeeld hoe de nieuwe rol van de provincie er uit zou kunnen zien. Ook al kan dat betekenen dat de organisatie en werkwijze van de provincie daarop moet worden aangepast.

Hoe ziet D66 de bestuurlijke dilemma's tussen woningbouwopgaven, behoud van het bollencomplex en verbetering van de bereikbaarheid in de Duin- en Bollenstreek?

"Ik heb aan de basis gestaan van de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport. Daarbij gaat het om grote economische belangen. De keuze is toen gemaakt voor voldoende hectaren bollenareaal en de kwaliteit van het open landschap. Valkenburg is als grote locatie voor 5000 woningen aangemerkt, Bronsgeest in Noordwijk voor 600 en verder eerst binnen de dorpscontouren woningbouwcapaciteit benutten. En zo zit D66 er nog steeds in. Het is wel jammer dat de samenvoeging van de 5 bollengemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse en Hillegom niet is doorgegaan. Dat had de ontwikkeling van de Greenport kunnen versterken en bestuurlijke versnippering kunnen voorkomen. Een grotere en kwalitatief sterkere gemeente vanwege schaalvoordelen maar met behoud van de identiteit van de kleinere gemeenschappen (kernen), dat gaat best samen. Wat betreft de bereikbaarheid van de Duin- en Bollenstreek, daar zijn definitieve besluiten genomen over het tracé van de Duinpolderweg, maar dan verdiept aangelegd met een ondergrondse passage (aquaduct) onder de Ringvaart, én met aanvullende fietsverbindingen. Bovendien wordt in Lisse Zuid voor de verbinding naar de A44 een maatwerkoplossing gezocht om tegemoet te komen aan de bezwaren van de bewoners daar.

Slotwoord?

"Burger, ga stemmen, want het gaat om meer dan de Eerste Kamer, namelijk ook uw woonomgeving. Punt".

Mantelzorgvriendelijke bedrijven krijgen erkenning

Azzurro, Broekhof, De Kindervilla Wereld, Supermarkt Dirk, Gezondheidscentrum Wantveld, WZC Groot Hoogwaak, 's-Heerenloo, Grand Hotel Huis ter Duin, Het Raamwerk en Zwembad Binnenzee. | Foto: Ina Verblaauw

mantelzorgbeleid n De mantelzorger in Nederland is een groeiende groep. Velen hebben een baan en daarnaast mantelzorgtaken. Volgens cijfers van het Centraal Plan Bureau ervaart 71% van de mantelzorgers met een baan een hoge werkdruk. 33% van de ondervraagden heeft moeite om mantelzorg en werk goed te combineren. De landelijke stichting Werk & Mantelzorg is vanaf januari 2018 actief in de Bollenstreek. In die periode zijn 52 bedrijven en organisaties aangeschreven mee te doen aan het project mantelzorgvriendelijke werkgever. De werkdruk vermindert als er vanuit de werkgever begrip wordt geboden.

Door Ina Verblaauw

Vorige week werd in Grand Hotel Huis ter Duin aan 10 bedrijven het erkenningsbord 'Mantelzorgvriendelijk' uitgereikt door de wethouders Ter Hark en Salman. De bedrijven hebben een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. In een kort interview met de bedrijven stelden de wethouders problemen aan de kaak en vroegen naar de oplossingen binnen de bedrijven. Personeelsleden vertelden hoe knelpunten werden opgelost, door overplaatsing dichter bij degene die mantelzorg nodig heeft of het soepeler omgaan met het werkrooster. Belangrijk bleek dat het mantelzorger zijn, bespreekbaar wordt op de werkvloer. Als collega's en leidinggevenden op de hoogte zijn van de mantelzorgtaken van een personeelslid, is de bereidwilligheid groot om samen naar een oplossing te zoeken. Praktijkvoorbeelden kwamen aan de orde. Veel mensen vinden het normaal en logisch na het werk te zorgen voor echtgenoot, ouders of buren. Door het bespreekbaar te maken, kan dat de druk verlichten. De wethouders verklaarden dat het belangrijk is dat werkgevers meer en meer oog hebben voor het vitaal en inzetbaar houden van de werknemer. De erkenning is belangrijk omdat steeds meer werkenden privé te maken krijgen met mantelzorg.

WANDELEN: KABOUTERPAD

Gezinswandeling in het Hollands Duin. Vertrek dagelijks vanaf restaurant Langs Berg en Dal. Deelname € 5.00 per kind, incl. knapzak en iets lekkers

WANDELEN: KABOUTERWANDELING

Gezinswandeling door het Nieuw Leeuwenhorstbos. Vertrek dagelijks vanaf de parkeerplaats Gooweg 36.

ZEEMEERMIN ZWEMMEN

Elke woensdagmiddag in de Schelft, 14.00 uur. Aanmelden bij de receptie

INFORMATIEAVOND KINDERCORSO EN MOZAIEKEN

Woensdag 20 maart is er een informatie bijeenkomst in café Feest van Harry, voor deelnemers aan het kindercorso en aan de mozaiekwedstrijd. Aanvang 20.00 uur.

KOFFIE+ BIJEENKOMST

Bijeenkomst in het teken van de Boekenweek, thema "Moeder, de vrouw", donderdag21 maart om 10.30 uur in de bibliotheek. De toegang is vrij!

PUBQUIZ

Donderdag 21 maart om 21.00 uur in café van der Geest. Aanmelden aan de bar.

ODI: DE ERFENIS VAN TANTE BELLA

Klucht gebracht door toneelvereniging ODI, vrijdag 22 en zaterdag 23 maart in de Schelft, aanvang 20.00 uur. Kaarten via www.toneelverenigingodi.nl

JUNIORBOER DIERENHOEVE

Dieren verwennen voor kinderen vanaf 8 jaar, zaterdag 23 maart van 9.00 tot 11.30 uur op zorgboerderij de Dierenhoeve. Aanmelden bij Erika!

LENTEFEEST

Veel activiteiten zaterdag 23 maart van 10.00 tot 16.00 uur bij Jansen's Overseas, Schippersvaartweg 34. De toegang is gratis!

AVONTUURLIJK BUITEN KOKEN

Workshop Koken op houtskool, met de Dutch BBQ, zaterdag 23 maart van 15.00 tot 20.00 uur op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst, ingang Westeinde 79. Aanmelden via www.hetbuiten.nu

BLOOM MEETS BREDA

Matinee concert van popkoor Bloom met B.S.U.R. uit Breda op zondag 24 maart om 14.00 uur in de Duinpan, de Zilk. Kaarten verkrijgbaar bij VVV Noordwijkerhout, Dorpsstraat 8.

LEZING FOUTE NEDERLANDERS

NoVaTo houdt maandag 25 maart om 19.30 uur in de Zeestraat 3a een lezing over Bijzondere Rechtspleging in 2e Wereldoorlog. Toegang 2 euro.

VAREN BLOEMENSTREEK

Rondvaart langs de bloeiende bollenvelden, dagelijks vanaf 1 april en nu te boeken bij VVV Noordwijkerhout, Dorpsstraat 8, 0252-372096

HELICOPTERVLUCHT

Rondvlucht boven de bollenvelden, elke zaterdag in april en nu te boeken via VVV Noordwijkerhout, Dorpsstraat 8, 0252-372096.

NSL start opstapgroep

lopen n Atletiekvereniging de Noordwijkerhoutse Strandlopers (NSL) start zondag 31 maart met de jaarlijkse opstapgroep hardlopen en sportief wandelen.

Onder begeleiding van ervaren trainers worden deelnemers acht weken getraind met de nadruk op ontspanning en aandacht voor lenigheid en uithoudingsvermogen. Alle trainingen starten vanaf het clubhuis Cooling Duin op de parkeerplaats bij de Duindamseslag en zijn in het bos, door het duin en over het strand. Deze cursussen zijn bedoeld voor iedereen van 16 jaar tot 60+ die (opnieuw) wil beginnen met hardlopen of sportief wandelen. Voor de begeleiding en verantwoorde trainingsopbouw biedt het net iets meer dan het 'gewone wandelen'. Met ingang van zondag 31 maart start de groep iedere zondag (9.30 uur) en donderdag (19.00 uur). Na de opstapgroep is het mogelijk om lid te worden en naar een vervolggroep te gaan. Opgeven kan via de website van de NSL: www.av-nsl.nl

Jut mee tijdens landelijke opschoondag

jutten n Grondstofjutters, Jutters Noordwijk en Welzijn Noordwijk houden zaterdag 23 maart de Landelijke Opschoondag op het Noordwijkse strand.

De bedoeling is om die ochtend zoveel mogelijk afval te verzamelen. Er wordt gestart om 10.00 uur vanaf strandpaviljoen de Zeemeeuw op de Kon. Wilhelminaboulevard 108. Voor jutmaterialen zoals handschoenen en juttassen en dergelijke wordt gezorgd. Bij terugkomst rond de klok van 11.30 volgt een inventarisatie van het afval. De verzamelde drankverpakkingen uit het gevonden afval, zoals blikjes en plastic flesjes, willen zij die dag 'Back to Sender' sturen. Hiermee proberen zij de drankproducenten op hun aandeel in het groeiende zwerfafvalprobleem te wijzen en tevens de noodzaak van statiegeld te benadrukken. Tevens zullen zij een pakket versturen aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat die verantwoordelijk is voor het beleid ten aanzien van statiegeld.

Geld voor groener plein

onderwijs n Basisscholen in Zuid-Holland kunnen vanaf 15 maart een financiële bijdrage krijgen als zij hun schoolplein 'groenblauw' inrichten: stoeptegels eruit, natuur en water erin.

De provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland hebben samen het themafonds 'Groenblauwe Schoolpleinen' opgericht, dat in totaal 620.000 euro beschikbaar stelt voor de komende drie jaar. Doel van het themafonds is om binnen drie jaar vijftig scholen te helpen een groenblauw schoolplein in te richten.

Basisscholen in Zuid-Holland kunnen via het snelloket een bijdrage van 1.000 euro tot 15.000 euro aanvragen. Voorwaarde is dat de scholen zelf ook minimaal de helft van de kosten investeren in het duurzame plein. Een groenblauw schoolplein biedt leraren ook de mogelijkheid om buitenlessen te organiseren. Voor 2019 en 2020 is 190.000 euro beschikbaar, voor 2021 is dat 240.000 euro.

When will I see you again…

Ik doe thuis veelal de dagelijkse boodschappen. Naast de vrijwillige taken en verplichtingen die ik her en der heb, de koren waar ik ad hoc zing en de cursus Italiaans die ik volg, ben ik huisman. Niet dat mijn vrouw helemaal vrij heeft als haar betaalde baan erop zit. Zij wast, strijkt, en bewatert de planten, om maar wat te noemen. Maar ik veeg, poets, lap, stof af, ruim op, dweil, boen, klop en zo. Daarnaast kook ik 3 of 4 keer per week.

Daar hoort dan ook het boodschappen doen bij. Dat is hier ter plaatse sterk vereenvoudigd in de loop der jaren. Het aantal verkooppunten van de dagelijkse benodigdheden is op de vingers van een hand te tellen. Welgeteld 1 bakker, 1 deeltijdslager en 1 supermarkt zijn we rijk. De wereld gaat ten onder aan keuzestress – maar niet in Warmond. Gelukkig is het de grootgrutter van mijn voorkeur. Met het uiterst profijtelijke koopzegelspaarsysteem. Dat kan ik u hartelijk aanraden. Geen bank geeft zoveel rente. Afgelopen vrijdag was het weer mijn beurt om van alles in te slaan. Ik doe die boodschappen met de fiets. Die is elektrisch aangedreven, wat erg handig was omdat het stevig woei en de winkel bovenwinds staat. Ik kan aan die fiets een tweetal buitenmodel fietstassen aan hangen. Wie heeft dan nog een auto nodig? Omdat er dit keer nogal wat volumineuze zaken op het lijstje stonden die ik om allerlei redenen niet verder aanduid, moest ik de boodschappen in twee etappes doen. Zo groot zijn die tassen nou ook weer niet. Ondanks de tijdspanne die verstreken was sinds de eerste manche trof ik bij de tweede keer aan dezelfde kassa dezelfde vriendelijke juffrouw. Ze zijn trouwens allemáál vriendelijk daar. Ze herkende mij terstond: was u iets vergeten, vroeg ze. Ik zei: ik had niks meer nodig maar heb wat boodschappen verzonnen om jou weer te zien... Ze bloosde maar zag er gelukkig de lol van in. Want toen ik betaald had en met boodschappen, kassabon en koopzegels weg liep, riep ze me uitdagend na: 'tot straks!'

egbert van der weide

St. Jozefkerk

zaterdag 23 maart

19.00 uur

Eucharistieviering met De Schalmei

Voorganger: pastoor A. Goumans

St. Victorkerk

zondag 24 maart

10.00 uur

voorganger: pastoor Goumans

mmv koor Revoice

zaterdag 30 maart

19.00 uur

voorganger: Pastoor Goumans

mmw herenkoor st Caecilia

Witte kerk

woensdag 20 maart

19.30 uur

Vesper in de veertigdagentijd

Ds. E Mandemaker

zondag 24 maart

10.00 uur

Ds .A. van Houwelingen

Heilig Hartkerk De Zilk

zondag 24 maart

9.30 uur

celebrant: pastoor R. Franken

met samenzang

zondag 31 maart

9.30 uur

celebrant: pastor M. Kuipers

assistentie: diaken I. Osseweijer

mmv dames- en herenkoor

Fancy Fair Maasgaarde

panama n In de Maasgaarde aan de Herenweg is zondag 24 maart van 11.15 tot 16.00 uur een Fancy Fair

Deze dag zijn er allerlei leuke koopjes te halen en prijzen te winnen.

Lekker snuffelen en als voor de gezelligheid een kopje koffie en wat erbij. Laat deze kans niet voorbijgaan om via zo'n gezellige activiteit een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden van indianen families in Coral del Piedras in Panama.

De hele opbrengst van deze Fancy Fair, georganiseerd door de parochie Sint Maarten, is daarvoor bestemd.

Er is nog ruimte voor spullen die geschikt zijn voor de verkoop: inbreng zaterdag 23 maart van 10.00 tot 13.00 uur in de Maasgaarde. Bellen mag ook: 0252-341063.

Kans voor voetbaltalent

voetbal n Speciaal voor jeugdspelers uit de regio die als een profvoetballer willen trainen is dit de kans. Donderdag 2 en vrijdag 3 mei, tijdens de meivakantie, zijn op het complex van Lugdunum, uit Leiden, de Jeugdvoetbaldagen.

De organisatie is in handen van de staf van Jeugdvoetbalopleiding.Alle kinderen van 5 tot en met 15 jaar kunnen hier aan deelnemen. Van keeper tot spits, iedereen is welkom. De kinderen hoeven geen lid te zijn van een bepaalde vereniging, iedereen kan zich aanmelden. Alle basistechnieken worden aangeleerd volgens de Wiel Coerver methode. Mail naar: jeugdvoetbaldagen@jeugdvoetbalopleiding.nl, voor meer interesse.

Doe mee en win twee bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis in Lisse. Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 24 maart bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Per post naar: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail: redactie@noordwijkerhoutsweekblad.nl.

De oplossing van week 11:

cadeaubon. De winaar: Japerine van der Plas