Noordwijkerhouts Weekblad

14 mei 2019

Noordwijkerhouts Weekblad 14 mei 2019


'Dit is de mooiste plek'

René van Houten bij de muurschildering in de wachtruimte bij de wethouderskamers. | Foto: Piet de Boer. Foto: piet de boer

historie n René van Houten is sinds dertien jaar bode bij de gemeente Noordwijkerhout. Hij kent het gebouw aan de Herenweg op z'n broekzak. De mooiste plek vindt hij de schildering bij de kamers van de wethouders. In de nis boven een bank voor bezoekers is een grote, kleurrijke muurschildering aangebracht. Een tafereel over de historie van de bollenteelt. Van woeste duinen links en de afgravingen rechts naar keurige bollenvelden met heggen in het middengedeelte.

Door Piet de Boer

Het gebouw is twee keer vergroot en twee keer grondig verbouwd. Het oudste gedeelte stamt uit 1930. Architect Kropholler bemoeide zich niet alleen met de architectuur, maar ook met het interieur, de ambachtelijke decoraties en het meubilair. Van Houten wijst op de stoelleuningen in de raadszaal. "Kropholler was een voorstander van praktisch." Hij ontwierp op de wijze van Berlage. Pen-gat verbindingen bleven gewoon zichtbaar en werden niet weggewerkt of onzichtbaar gemaakt. Ook de geglazuurde bakstenen binnen zijn handig want makkelijk schoon te houden. Bijzonder zijn de kunstwerken in het gebouw. "Ze laten zien waar je bent in Nederland." De twee figuren op het bordes, een bollenrooier en een bloemenmeisje staan symbool voor de bollenteelt. De burgemeester van de nieuwe gemeente zetelt in Noordwijk. De twee wethouderskamers tegenover de wandschildering hebben nog steeds hun oorspronkelijk functie. De houten deuren, bureaus zijn bijna negentig jaar oud. Voor de architect was het belangrijk dat de constructie zichtbaar bleef. Aan de deur is goed te zien dat ze bestaat uit drie planken. Bij het bureau in de kamer van wethouder Sjaak van den Berg is de constructie ook zichtbaar. Het tafelblad is glad, maar aan de uiteinden is met een zaagsnede duidelijk gemarkeerd dat het blad bestaat uit afzonderlijke planken. De kamer van wethouder Henri de Jong was voorheen van Burgerzaken. Hiervandaan konden medewerkers via een luik in de vloer en een geheime trap direct naar de kluis, een verdieping lager. "Medewerkers hoefden zo niet in het zicht van de bezoekers, naar de geldkluis", legt Van Houten uit. Ook bijzonder is de aanwezigheid van twee politiecellen in het raadhuis. (Lees het hele artikel op: www.noordwijkerhoutsweekblad.nl)

Vanaf de Kleine Schoolstraat zijn de getraliede ramen goed zichtbaar. ''Die cellen zijn al een heel tijd in onbruik'', glimlacht René. Nu zijn het een vergader- en opslagruimte.

Het raadhuis van Kropholler is duidelijk een symbool voor gezag. Niet voor niets zijn in de raadszaal de hoogste ramen te vinden. Daar vergaderde de raad, het hoogste orgaan van de gemeente. De voorzitter van de raad, de burgemeester heeft ook een hoge kamer met allure en grote vensters. Hoe belangrijker het gezag hoe hoger het plafond en hoe hoger de trap is om die kamer te bereiken. In de burgemeesterskamer hangt nu een felgeel hesje over een stoel. De afdeling bouwen en wonen heeft hier kortgeleden onderdak gevonden.

Uitbreidingen en flexplekken

Na de oorlog werd dit raadhuis uit 1930 te klein. In 1956 is door de zelfde architect een uitbreiding gerealiseerd. In dezelfde stijl met dezelfde materialen. Vooral zichtbaar in de vloer naast de koffiekamer het natuursteen van het nieuwe gedeelte is lichter en meer egaal. De tweede uitbreiding met de bibliotheek kwam er in 1982. De architect was A. van Kranendonk. Kropholler was in 1973 overleden. Het raadhuis van 1930, het oudste gedeelte, is sinds 1998 een Rijksmonument. In 2008 vond een verbouwing plaats en verhuisde de ingang van de Kleine Schoolstraat naar de huidige plek aan de Herenweg. Recentelijk heeft opnieuw een verbouwing plaats gevonden. Het monumentale deel is behouden gebleven. Beneden en op de eerste verdieping is het interieur aangepast voor het 'nieuwe werken' met flex-plekken en een meer open sfeer. Maandag 13 mei zijn de nieuwe werkplekken officieel in gebruik genomen. Maar voor René blijft het mooiste deel het historische gedeelte van het gemeentehuis en blijft hij daar ook na de verbouwing rondleidingen verzorgen

Line up Vrienden van de Sjaan Live bekend

Noordwijkerhout n Muziekvereniging St. Jeanne d'Arc houdt zaterdag 18 mei in samenwerking met Café van der Geest een muzikaal evenement genaamd Vrienden van de Sjaan Live.

Het belooft een gevarieerd muziekspektakel te worden met discoklassiekers als ´This is my life´ en 'MacArthur Park' en popnummers als ´Let me entertain you´ van Robbie Williams.

De harmonie van St. Jeanne d'Arc ondersteunt deze avond ook nog eens vijf zangers en zangeressen. Martijn Barnhoorn, Anita van der Zon, Sophie Warmerdam, Carin Meiland en Manon Gelevert zijn geen onbekenden van de harmonie en van het Noordwijkerhoutse publiek. Alle zangers en zangeressen hebben in het verleden al vaker samen met De Sjaan op het podium gestaan. Het geheel staat onder leiding van dirigente Sandra van Luijtelaar die sinds mei vorig jaar de muzikale leiding van de harmonie in handen heeft.

Een kaartje kost 5 euro en is online te bestellen via: www.noordwijkticket.nl. Kaarten zijn ook te verkrijgen via de VVV Noordwijkerhout, Boekhandel van der Meer in Noordwijk en Theater de Muze in Noordwijk.

Marit Huiberts kampioen

Noordwijkerhout n Marit Huiberts uit Noordwijkerhout is landskampioen handbal geworden.

De pas 17-jarige Huiberts is keeper bij VOC uit Amsterdam. Die ploeg streed tegen Quintus uit Kwintsheul om het landskampioenschap. Zondag werd het 22-27. Coach bij VOC is Ricardo Clarijs (oud-coach van Foreholte). Via hem kwam zij bij meervoudig landskampioen VOC terecht.

Frank Tervoert gaat, Felitciano Zschusschen komt

Noordwijkerhout n VVSB spits Frank Tervoert heeft de spelersgroep vorige week laten weten dat hij een wereldreis gaat maken en vertrekt bij zijn geliefde club.

Eerder kwam Tervoert uit namens GVVV, VV Katwijk en Rijnsburgse Boys. Hij had al eerder laten weten een werelreis te willen maken. Vervoert zal hierdoor voorlopig niet op het voetbalveld te vinden zijn. VVSB maakte tegelijkertijd bekend dat Felitciano Zschusschen de overstap maakt van IJsselmeervogels naar Noordwijkerhout.

Deze 27-jarige centrumspits heeft de gespeeld voor verschillende clubs in binnen- en buitenland waaronder FC Twente en FC Dordrecht.

Interlandcarrière

Zschusschen maakte zijn debuut in het Curaçaos voetbalelftal in 2015 in een kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2018 tegen Montserrat.

Onder hoofdtrainer Patrick Kluivert speelde hij het volledige, met 2–1 gewonnen duel; in de 39ste minuut benutte hij een strafschop en maakte zo zijn eerste interlanddoelpunt.

Met Curaçao won Zschusschen op 25 juni 2017 de finale van de Carribean Cup 2017 door Jamaica met 2-1 te verslaan.

Kerkenveiling in de Maasgaarde

Noordwijkerhout n Onder leiding van de veilingmeesters Jaap Meiland, Wim Zandwijk en Dick Bader gaan vrijdag 24 mei weer veel mooie kavels onder de hamer tijdens de jaarlijkse Kerkenveiling.

Dit jaar zijn dit onder andere een vliegtocht boven Nederland, een zweefvliegtocht, een huifkartocht, toegangskaarten voor diverse attracties, wijn en drank en mooie artikelen uit de wereldwinkel.

De veiling start om 19.00 uur met de kinderveiling onder leiding van de Pastoor en Wim Zandwijk.

Om 20.00 uur start de grote veiling. Tijdens de veiling is er rond 21.30 uur een loterij. Door de lotenverkopers zijn intussen al weer vele mensen benaderd. Doel van de opbrengst van de veiling is de uitbreiding van de urnenmuur op het kerkhof. Het motto luidt dan ook: Bouw die muur. Het bekende kerkenveilingdiner is op zaterdag 21 september. De catalogus wordt in de week voor de veiling verspreid. Iedereen is welkom op 24 mei. Hapjes en drankjes zijn gratis. Meer info, opdrachten tot koop van een kavel, alsmede het kopen van loten via Jacques Duindam: 06-23261514 of mail naar: jm.duindam@casema.nl.


Jos Smit erelid bij Van Nispen

Ik voel mij zeer

vereerd!'

VVSB verzekert zich van

play-offs

Examen?

Horloge

inleveren!

puzzel n Doe mee en win bioscoopkaartjes

Nieuwe definitieve woonvisie is eind dit jaar gereed

Een extern bureau benadrukte dat voor een nieuwe visie meer onderzoek eerst nog heel noodzakelijk is. | Foto: WS Foto: Picasa

woningbouw n De directeur NWS Willem van Duin zei het heel simpel: 'We zijn een gezonde organisatie. Verdoe s.v.p. geen tijd met het verzamelen en opschrijven van feiten en zaken die wij al lang kennen. Wijs ons de grond toe en we staan klaar om direct te beginnen en in de komende tijd pijlsnel zo'n 600 nieuwe woningen te bouwen'.

Wie dit zo leest denkt natuurlijk dat de Noordwijkse politiek hem enthousiast ter wille zou zijn. Maar zo ging het helaas niet. Want de woordvoerster van een al ingehuurd extern bureau benadrukte dat meer onderzoek eerst nog heel noodzakelijk is. Omdat er veel nieuwe ontwikkelingen zouden zijn en er dus nieuwe inzichten kunnen leven. Het bureau heeft al opdracht tot het opnieuw schrijven van een woonvisie. Waarbij dan het thans geldende coalitieakkoord, waarin de noodzaak van een nieuwe visie werd vastgesteld, leidend is. De ongeduldige woningzoekenden zullen dus, in gezelschap van de even ongeduldige directeur van NWS, plaats moeten nemen in de wachtkamer.


Andere behoeften

In Noordwijkerhout gelden totaal andere behoeften dan in het Noordwijkse. Merlien Welzijn, recent aangesteld als directeur-bestuurder bij Sint Anthonius van Padua, meende ook dat de tijd genomen moest worden om te kijken of er soms nieuwe behoeften en nieuwe tendensen zijn waar te nemen, die mogelijk de bestaande visies zouden kunnen aanscherpen. Zij vreesde voor een losse sporen-beleid en pleite nadrukkelijk voor een integrale visie. Die koers gaat door het college worden ingezet. Zodat er pas eind 2019 een visie zal zijn samengesteld die in 2020 aan de bevolking kan worden aangeboden voor een inspraakprocedure.


Stappenplan

Vanuit de politiek kwamen vragen waarbij Louis Koppel opmerkte: 'Maar wat gaat zo'n nieuwe visie de Noordwijkse woningzoekenden dan extra bieden? Daarop kwam, ook na doorvragen, geen concreet antwoord. Benadrukt werd dat de gemeenteraad, diverse partners alsook de samenleving nadrukkelijk zullen worden betrokken via het plan van aanpak. Dat is een zevenstappenplan dat uiteindelijk moet leiden tot het creëren van draagvlak, klankborden en besluitvorming met aan het eind van de rit een nieuwe en definitieve woonvisie compleet met een uitvoeringsprogramma.

Nieuws brengen

Geloof me, soms dan heb je het er even mee gehad. Steeds maar weer geconfronteerd worden met Noordwijks nieuws betekent maar al te vaak bedenkelijk nieuws. Aanleiding om heel vrolijk mijn toetsenbord te bespelen is er nauwelijks meer.

Matig nieuws is er te over. De afsluiting van de Beeklaan-rotondes zorgt voor overlast en de Bollenvelden zijn uitgebloeid. Zeker de politieke agenda brengt slechts bedenkelijke nieuwsfeiten.
Als burger mag je in de buidel tasten om mee te betalen aan Retaillab en Space-Profilering, zo meldt de gemeentelijke website ons. Omdat rijke, zich vrije ondernemers noemende Noordwijkers mogen weigeren om mee te doen. Iets anders. Voor de woningzoekenden is het nieuws dat er nog geen nieuws is. Omdat er eerst via een duur door ons betaald bureau nog onderzoeken moeten plaats vinden. Onderzoeken die, zoals ik u voorspel, zogenaamd feiten vaststellen die wij allemaal al lang kennen. Wedden dat hun conclusie is dat het woningzoekenden op de wachtlijsten nog steeds gaat om betaalbaar in Noordwijk kunnen wonen. Wedden dat ze gaan concluderen dat de bouwkosten snel zullen stijgen. Wedden dat zij, na maanden studeren, gaan opschrijven dat betaalbaar huren een grote wens is. Dat betaalbaar kopen betekent woningen tot € 250.000,00.
Niet alleen ik ben zo bijdehand, welnee. Ik wordt er zo moe van. Iedereen die het woningbouwbeleid in de afgelopen jaren heeft gevolgd zal dezelfde conclusies trekken. De Noordwijkse politiek faalt op dit gebied al jarenlang. Het krampachtig doorduwen van een bestemmingsplan voor Bronsgeest, in de laatste maand van het bestaan van de vorige gemeenteraad, bevestigd dat falen volledig. De truc om hierdoor hun opvolgers met de problemen op te zadelen zal mogelijk politiek verantwoord zijn. Maar de woningzoekenden schieten daar natuurlijk helemaal niets mee op. Op zoek naar goed nieuws toch een enkel lichtpuntje. Katwijker en directeur van de NWS Willem van Duin bracht goed nieuws: 'Wij zijn een gezonde organisatie. Geef ons grond en we starten direct met de bouwplannen'. Vanuit de achtertuin van de NWS kwam gelukkig ook goed nieuws. Geen politiek maar sportnieuws. Kees Zethof en 'zijn Noordwijk' toonde veerkracht en stevenen direct op het kampioenschap af. Maar hiermee is het goede nieuws al weer op. De raadsagenda maakt duidelijk dat politieke daadkracht in 'Noordwijk na de fusie' ontbreekt. Slechts nietszeggende onder werpen op de agenda. Zoals:' Indienen van een zienswijze met betrekking tot de programmabegroting 2020 inclusief de meerjarenraming 2021-2023 ISD Bollenstreek'. Of, ook al zo nietszeggends voor inwoners: 'Vaststellen van de Verordening kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving omgevingsrecht gemeente Noordwijk'. Nou, dat zullen veel Noordwijkers wel belangrijk achten. Maar ik wordt hier zo moe, zo ontzettend moe van. Toch beloof ik dat ik voor u blijf zoeken naar goed nieuws. Zodra dat er is laat ik het zeker weten.

Grote problemen gevreesd bij werk Parallelboulevard

drainage n Bewoners van de Heemborgh maken zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen van de graafwerkzaamheden die nodig zijn bij de aanleg van de drainage onder de Parallelboulevard. Zij zien gevaar in het ontgraven van de bestaande bodemstructuur waardoor de gebouwen kunnen scheefzakken en mogelijk ook scheuren gaan ontstaan.

De bewoners zijn vooral erg ongerust omdat ze weten dat hun appartementengebouwen heel simpel op het zand zijn gebouwd, zonder dat er heipalen werden aangebracht. Inmiddels hebben zij zich deskundig laten voorlichten. Waardoor hun vrees werd bewaarheid dat alleen al het aanbrengen van de nodige damwanden en schotten risico's inhouden. Vooral nadat duidelijk werd dat een dergelijk project nog nooit is uitgevoerd en dat bij de diverse bedrijven de deskundigheid op dit gebied ontbreekt, werd er koortsachtig overlegt.


Ongerustheid

De diverse bijeenkomsten en rondetafelgesprekken maakten duidelijk dat ook bij de gemeente Noordwijk en het Hoog Heemraadschap Rijnland nauwelijks enige kennis aanwezig is op het gebied van op grote diepte aanleggen van drainages. En dus ontbreekt ook de ervaring met betrekking tot de gevolgen voor bebouwing in de directe omgeving. De mededeling dat het in feite gaat om het opdoen van ervaring maakte de ongerustheid van de omwonenden alleen maar groter. Men acht de superlatieven 'bezint eer gij begint' en 'voorkomen is beter dan genezen' hier zeker leidend. Ook al omdat zoals duidelijk zou zijn de Gemeente Noordwijk opdraait voor het financieren van de mogelijke risico's binnen dit project.

second opinion

Raadslid Dick Gutlich (D66) drong al aan op een second opinion. Maar er bestaat nog geen gespecialiseerde deskundigheid op dit gebied die zo'n adviserend onderzoek zou kunnen uitvoeren. Projectwethouder Henri de Jong (CDA) liet eerder blijken wel vertrouwen te hebben in de uitvoering zoals die door de Noordwijkse ambtenaren en het aangestelde projectteam werden voorgesteld.
Maar dat vertrouwen is er bij de 58 eigenaren van de Writsaert-appartementen zeker niet. En daarom schrijven ze een brandbrief aan de gemeenteraad om hiermee opnieuw aandacht te vragen voor het in hun ogen risicovolle experiment. De brief staat deze week op de lijst van ingekomen stukken van de raadsvergadering.

Eerder troffen de verontruste omwonenden raadslid en praktijkdeskundige Wim van Haasteren al aan hun zijde. Die zei met hele simpele berekeningen te kunnen aantonen dat de voorgestelde diepte totaal overbodig is. Een ongeruste Heemborghbewoner reageerde daarop toen met: 'Opnieuw een geldverslindend project waarvan we dus nu al weten dat het weer dient als een leerschool voor Hoogheemraadschap en aannemers'. Het woord is nu echter toch aan de Noordwijkse politiek.

Een tsunami aan wensen en ideeën

Noordwijkerhouters kwamen massaal naar de kernbijeenkomst. | Foto: WS Foto: Picasa

kernavonden n Het college is heel enthousiast over de inbreng van de bewoners tijdens de diverse zogenaamde kernavonden. Op deze bijeenkomsten was de grote opkomst in de Noordwijkerhoutse Witte Kerk de meest opvallende. De ander bijeenkomsten werden minder druk bezocht maar het college hecht toch bijzondere waarde aan de verzamelde informatie.

In een speciale memo wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van wensen en tips van bewoners en van de acties die direct al door het college zijn ingezet. De verantwoordelijke kernwethouders gaan snel met geleverde ideeën naar de buurtbewoners terug om die met hen te bespreken. Dezelfde wethouders brengen nadrukkelijke alle verzamelde wensen in de collegevergadering. Daar zoekt men naar de nodige financiële ruimte op de gemeentelijke begroting. Ambtenaren moeten vervolgens met de ideeën aan de slag en daadwerkelijk actie ondernemen en voor de praktische uitvoering op diverse terreinen zorg gaan dragen.

Uit de inbreng van inwoners wordt duidelijk dat vooral de verkeersveiligheid reden is om snel in actie te komen. Zo zal bij de Bronckhorstschool strenger worden opgetreden tegen foutparkeerders. Maar in Noordwijk aan Zee moetende Boa's zich op dat terrein juist gastvriendelijker gaan gedragen. In Noordwijkerhout gaat men strenger handhaven tegen overschrijding van de maximale breedte en hoogte van heggen in de Kerkstraat. Plus dat men attenter in het centrum de achtergebleven uitwerpselen, glasscherven en braakselresten gaat opruimen.

In De Zilk komen paaltjes om parkeren te voorkomen langs de Zilkerduinweg en krijgt men zakken om plastic te verzamelen.

Bovenstaande is echter slechts een fractie van alle goede ideeën waaraan de gemeente direct al volop aandacht gaat besteden.

Showcase prentenboek

Noordwijk n Een Noordwijks familiecollectief, dat bestaat uit Siebren Miedema, Radboud Miedema, Eva Miedema-Pouw en Narda Miedema, houdt woensdag 22 mei vanaf 15.00 uur een showcase van het prentenboek 'De Eekhoornkat'.

Dit gebeurt in Cultuurcafé/Boekhandel Van der Meer. De tekst wordt voorgelezen en ondersteund door geschilderde prenten. De bijbehorende liedjes over de Eekhoornkat worden live ten gehore gebracht. Het collectief geeft tijdens de showcase alvast een voorproef van het prentenboek.

Entree is gratis en is voor iedereen leuk om te bezoeken, speciaal voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Adres: De Keuvel 1 in Noordwijk.

Obstakelrun Speelakker

Noordwijkerhout n De Speelakker houdt zondag 19 mei voor de derde keer De Obstakelrun voor kinderen.

De Obstakelrun is een avontuurlijke activiteit die kinderen in de basisschoolleeftijd uitdaagt om in beweging te komen. Door mee te doen aan de Obstakelrun leren kinderen grenzen verleggen, angsten overkomen, successen ervaren en vooral: samenwerken. Twee maatschappelijke stagiaires van het Visser 't Hooft Lyceum bouwen de speeltuin voor één dag om tot een parcours met heel veel hindernissen. Op 19 mei kunnen alle kinderen uit de omgeving deze hindernissen afleggen op hun eigen tempo. De Obstakelrun is geen wedstrijd, kinderen lopen het parcours in groepjes en helpen elkaar naar de finish. Kinderen van 4 tot 12 jaar zijn welkom om deze Obstakelrun uit te proberen. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Afsluiting bridgeseizoen voor De Schelft

De trotse winnaars zijn uiteraard in de bloemen gezet. | Foto: pr

Noordwijkerhout n Bridgeclub De Schelft sloot vorige week haar bridgeseizoen af met een gezellige slotdrive en de bekendmaking van de kampioenen.

Clubkampioenen werden (opnieuw) Aad en Piet Broekhof met een gemiddelde score van 55.33%. Op de tweede plaats volgden Hennie van der Zalm en Sjoerd van der Werf met 54.20% en vervolgens op plek drie, Henk Heemskerk en Sjaak Hiep (52.38%). Bij de topintegraal competitie was de uitslag op één: Her Geerlings en Fred Warmerdam (64.21%), gevolgd door Aad en Piet Broekhof (62.47%) en op drie: Hennie van der Zalm en Sjoerd van der Werf (61.79%). Ook de Slemcompetitie werd op naam geschreven van de gebroeders Aad en Piet (12390 punten) en volgden op nummer twee: Fien Duivenvoorden en Greet Duivenvoorde(11940 punten).

Foto: hans geerlings

De respectievelijke kampioenen werden in de bloemen gezet en ontvingen zij VVV cadeaucheques.

Kroegen-bridgedrive

Inschrijvingen voor de fietskroegen bridgedrive op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, die BC de Schelft voor de 18de maal organiseert, kunnen nog gedaan worden. Aanmelden bij: terheide-vrolijk@ziggo.nl.

Belangrijke infomiddag van de KBO

Noordwijkerhout n Tijdens de bijeenkomst van de KBO op woensdag 15 mei geven Annemieke van der Togt en Anja Warmerdam, woonconsulenten bij Woningstichting Sint Antonius informatie over het Woonruimteverdeelsysteem Huren in Holland Rijnland.

Hoe schrijft u zich in als woningzoekende en wat is het nut hiervan. Ook geven zij uitleg over de site. Woningwet - Woningcorporaties moeten sinds 1 januari 2016 sociale huurwoningen toewijzen volgens nieuwe regels voor passend toewijzen. Wat betekent dit precies? Vrije sector woningen – wanneer (en hoe) kan je hiervoor in aanmerking komen? De infomiddag is in de grote zaal van Puyckendam, Pilarenlaan 4, aanvang 14 uur, de zaal is 13:30 uur open. De toegang is vrij en in de pauze is er een gratis kopje koffie of thee.

Hans Portengen

foto's t.b.v. bibliotheek bollenstreekfoto: ARIE KIEVIT Foto: Arie Kievit

Dit keer brengen de leestips ons terug in de tijd. Het zijn boeiende boeken die vertellen over wat er in het verleden is gebeurd, zodat we de geschiedenis niet vergeten. De boeken raken je en blijven je bij. De eerste drie leestips zijn van Hans Portengen, directeur van Bibliotheek Bollenstreek.

Sander Kollaard

Stadium IV

Een aangrijpende roman over een ongeneeslijk zieke vrouw en haar man die naar het Zweedse Öland reizen, waar ze elkaar veertig jaar eerder hebben ontmoet: terug naar de gelukkige jaren van hun jeugd. Twee zo verschillende mensen die van elkaar houden, nog allerlei plannen hadden voor na hun pensioen en nu moeten leren omgaan met het aanstaande afscheid. Het laat je met een brok in de keel achter. Prachtig.

Pieter Waterdrinker

Tsjaikovskistraat 40

Deze roman combineert de geschiedenis van de Russische revolutie in Sint Petersburg met een autobiografie over zijn leven in de USSR en later Rusland. De historie van de revolutie koppelt Pieter Waterdrinker moeiteloos aan hedendaagse maatschappijkritiek. Het autobiografische karakter zit in alle sterke verhalen over de schimmige toeristen-business in Moskou en de charlatans met wie hij te maken heeft.

G.L. Durlacher

Strepen aan de hemel: oorlogsherinneringen

Bij de dodenherdenking van 4 mei dacht ik terug aan dit boek van Durlacher. Durlacher was veertien toen hij met zijn ouders via Westerbork terecht kwam in Auschwitz-Birkenau. Wat kan je zeggen over de vier verhalen in dit boek? Je wilt het lezen, je leest door, het is mooi geschreven. Het is afschuwelijk. Om nooit te vergeten.

A.M. Croonen

C. Whitehead

Ondergrondse spoorweg

De ondergrondse spoorweg was in de 19e eeuw in werkelijkheid een netwerk van smokkelroutes met onderduikadressen. Slaven via deze route naar het noorden, waar ze beschermd werden. Maar Whitehead zet een écht tunnelstelsel neer. Een gitzwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis, die nog altijd nadreunt.

Bollenstreek als ultieme toeristenmagneet

Menige foto en selfie werd gemaakt van de bloeiende bollenvelden. | Foto: PR

bollentoerisme n De Bollenstreek is populairder dan ooit. Dat blijk uit de evaluatie van de pilot campagne: Enjoy the Flowers, Respect our Pride. Alleen al in het Paasweekend stroomden er meer dan 800.000 bezoekers naar dit piepkleine stukje Nederland. De aantrekkingskracht van het Nationaal Icoon – de tulp – speelt daarin de hoofdrol. De volop bloeiende tulpen, narcissen en hyacinten en de rijkdom van al die verschillend gekleurde velden heeft een magische uitwerking op de toerist: een foto móet gewoon worden gemaakt. Dit jaar waren er voor het eerst ambassadeurs om de bezoekers op te vangen op de velden. Een groot succes, zo blijkt.

Als onderdeel van de gouden driehoek – Keukenhof, bollenvelden, Bloemencorso – zorgen de kwekers uit de streek voor een vroege start van het toeristisch seizoen. Dat is interessant voor de lokale economie, van logies tot fietsverhuur tot horeca etc. Dit jaar werkte de agrarische sector voor het eerst samen met de toeristische branche om de bezoekers aan de streek op te vangen. Want hoewel de selfies van de toerist in de bollenvelden prachtige marketing oplevert voor de streek en het product, zit daar ook een keerzijde aan; schade aan de oogst en afbreuk aan de inspanning van de kwekers.

Stefan Stokkermans was te gast tijdens de Uitblinkerslunch. | Foto: Jeroen van der Meyde

Succesvolle pilot

De campagne Enjoy the Flowers, Respect our Pride heeft over de hele wereld aandacht gekregen. Conclusie van het pilotteam is dat de toon van blijheid in combinatie met respect vragen op veel doelgroepen een goede uitwerking heeft. De banieren werken goed om aandacht te vragen en een herhaling in de boodschap te bereiken. Het is echter geen middel om mensen tegen te houden. De gouden greep is het team van ambassadeurs dat in de topweekenden van april is ingezet.

Het meest effectief ingezette middel is het team van ambassadeurs. Dit jaar deden er veertig vrijwilligers mee aan de proef. Lang niet genoeg om alle velden te bestrijken maar een goed begin. Met de ambassadeurs is inzicht gekregen in de reden waarom de toerist naar de Bollenstreek komt: de overweldigende kleuren, het gevoel van geluk en de verrassende afwisseling. Ook is duidelijk geworden dat de toerist denkt dat alle velden openbaar toegankelijk zijn, voor hen zijn aangelegd en dat zij niet weten dat vooral de bol van belang is voor de kweker. De interventies van de ambassadeurs zijn over het algemeen goed opgepakt door de bezoekers en zijn aanleiding om het project verder uit te bouwen. Alle ervaringen worden meegenomen in de plannen voor volgend jaar.

Hoe nu verder?

De resultaten van de pilot zijn aanleiding om de campagne verder op te pakken en uit te werken. Zo moet de betrokkenheid van de kwekers verder worden vergroot; waar ligt hun behoefte en wat is er mogelijk. Een verdieping van de informatie vanuit de toeristische sector en hun betrokkenheid in de voorlichting krijgt meer aandacht. De ambassadeursgroep moet worden uitgebreid en de andere campagnemiddelen moeten verder worden uitgewerkt.

Andere partijen worden benaderd om partner te worden in het project. Op dit moment wordt een financieringsvoorstel voorgelegd aan de Economic Board Duin- en Bollenstreek. Daarnaast vragen de betrokken partijen aan Flower Science om het project vorm te geven, vanuit de rol van onafhankelijke verbinder tussen ondernemers, overheid, onderzoeksinstellingen en onderwijs met de toekomst van de Bollenstreek voor ogen.

Bollenvogels

In de media is veel te doen over de weidevogels. De grutto is onze nationale symboolvogel geworden. De achteruitgang in aantal ervan zou aantonen hoe slecht de landbouw met natuur omgaat. Natuurlijk weer de boeren die de schuld krijgen, zonder de vossen, de kraaien, de meeuwen, de katten of zelfs de ooievaren maar te noemen.

Ik heb een uurtje bij de twee vogelwachters gezeten, die regelmatig bij ons op het land hun telling houden. Laten we beginnen met het eendenpaartje, dat continue vergezeld werd door een vrijer die ook wel eens wat wilde! In diezelfde sloot duiken regelmatig aalscholvers neer die als een bommenwerper omlaag schieten om 100 meter verder, al of niet met een vis, weer uit het water op te vliegen Veel kleiner spul zijn de veldleeuweriken, die zich in een heel klein kuiltje tussen de narcissen verschansen.

Ondanks hun dapper gezang zijn ze op de grond bijna niet te traceren. Dan de kieviten, de lenteboden bij uitstek. Hun nestje in het open veld, bijna zonder een strootje. Er omheen vind je de nodige "schraveltjes", misschien bedoeld om eierzoekers te misleiden. Ze verraden dat ze eieren hebben door met grote felheid achter een roofmeeuw of -kraai aan te gaan. Is hun nest, soms noodgedwongen, ondergeploegd: binnen een week opnieuw beginnen met schravelen en eieren leggen. De scholeksters zijn pas begonnen. Voor mei doen ze niets, pas nu zie je ze paren hun duikvluchten beginnen. M'n vader noemde ze regenpiepers, aankondigers van ander weer.

Op het erf en rond de kas vliegen de kwikstaartjes. Door een kiertje van een luchtraam komen ze binnen om in een heel klein hoekje hun nestje te bouwen. Wat dacht u van de twee patrijzen en die fazantenhaan die we vorige week zagen?! Dat was lang geleden. De druk-vliegende zwaluwen maken de bedrijvigheid in de lucht compleet. Kortom voor Bert en Mart genoeg te tellen!

Aad van Ruiten

Stefan Stokkermans zit aan bij Uitblinkerslunch

erkenning n Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag 9 mei in Paleis Noordeinde een lunch aangeboden aan Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie.

De 28 genodigden hebben recentelijk een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren zoals kunst & cultuur, media, wetenschap, sport en bedrijfsleven. Tussen al deze uitblinkers zat ook hotelier Stefan Stokkermans aan.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima willen door het aanbieden van een lunch hun erkenning en waardering uitspreken voor de mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Nieuw logo Sportraad

V.l.n.r: NZV voorzitter Cees Rodenburg, voorzitter Sportraad Rob de Jong, vice-voorzitter Sportraad Ton Wieringa. | Foto: Ina Verblaauw

zeilen n Bij de Noordwijkse Zeil Vereniging werd het nieuwe logo onthuld van de Sportraad Noordwijk. "Al voor de fusie hebben we contact gezocht met de sportverenigingen in Noordwijkerhout", aldus Susan Quaars van de Sportraad. "Per 1 januari 2019 hebben ook wij de krachten gebundeld en waren we toe aan een nieuw logo". De presentatie van het logo vond plaats bij de NZV.

Door Ina Verblaauw

"De NZV en vele andere verenigingen zijn de Sportraad zeer erkentelijk voor de bijdrage die zij leveren aan de bevordering van de sport en de jeugdparticipatie en de financiële ondersteuning die we ontvangen als sportverenigingen. Als dankbetoon hebben wij besloten om het nieuwe logo op één van onze Hobie Cat's te voeren".

Het logo is een ontwerp van Marieke van Staveren. Het omvat de tekst Sportraad Noordwijk met vier kleuren. Groen, geel en blauw, de gemeentekleuren. De kleur rood is de passie voor de sport.

Met het hijsen van het zeil was het nieuwe logo een feit.

Supportersbus naar Hoek

bus n Op zaterdag 18 mei speelt V.v Noordwijk de uitwedstrijd bij HSV Hoek. De supportersbus vertrekt om 11.30 uur vanaf de Duinwetering. Meer info en verplichte inschrijving via www.supportersclub-vvnoordwijk.nl.

Bij een mogelijk kampioenschap en aldus meer bussen hanteren we mogelijk een kleine toelage. Vandaar verwijzen we voor nu naar de website.

Reservaat Noordvoort is officieel open

De wethouders Sjaak van der Berg en Ellen Verhey onthullen een foto van de uitkijkposten. | Foto: Ina Verblaauw

reservaat n Het project was er één van de lange adem: vanaf 2006 werden de plannen ingediend en nu in 2019 is het eindelijk zover. De opening van het natuurproject Noordvoort. De naam is een samentrekking van Noordwijk en Zandvoort; op de grens van deze twee gemeenten ligt het natuurreservaat. Een gebied van een lengte van drie kilometer tussen strandpaal 70 en 73 precies op de grens tussen Noord- en Zuid-Holland.

Door Ina Verblaauw

Bij St(r)andplaats Nederzandt verzamelden de natuurliefhebbers en betrokken instanties zich. Daar droeg de stadsdichter van Zandvoort, Marco Termes, een gedicht voor opgedragen aan Noordvoort.

Ondanks het slechte weer werd toch besloten om vanaf Nederzandt de wandeling over het strand naar het natuurgebied te ondernemen. Een wandeling van ongeveer een half uur. Bij het met palen gemarkeerde gebied werd de openingshandeling verricht door de wethouders Sjaak van den Berg (Noordwijk) en Ellen Verhey-de Haas (Zandvoort). Zij onthulden gezamenlijk twee foto's van de nieuwe uitkijkposten van Noordvoort.

Initiatiefnemer en volharder in het project is Leo Schaap. Hij sprak de aanwezigen toe. "Doel van dit project is om meer rust op de stranden te krijgen. Om strandwandelaars te verleiden om dit stuk natuurgebied met rust te laten en via de zeereep te lopen. Vandaaruit zijn drie uitkijkposten met een geweldig uitzicht. Veel dank aan alle sponsoren en overheidsinstanties die dit project mogelijk hebben gemaakt. Er is rust en verbinding met de duinen gecreëerd".

De beide wethouders waren vol lof over het project. Zowel Zandvoort als Noordwijk kennen als badplaats veel reuring met topdrukte. Dit rustgebied is voor beide gemeenten een aanwinst.

Kees Kooiman van de zeehondenopvang is nauw betrokken bij het project. "Alle zeehonden die op het strand tussen IJmuiden en Hoek van Holland aanspoelen of uitrusten, brengen we naar dit gebied om in alle rust bij te komen. Strandgangers die een aangespoelde zeehond zien, moeten die vooral met rust laten. Ze hebben een hoog aaibaarheidsgehalte, maar het zijn wilde dieren met het gebit vergelijkbaar aan die van een herdershond. Loop er met een grote boog omheen". Dit jaar heeft Kooiman met zijn team al 200 zeehonden aangetroffen en vervoerd.

Het natuurgebied is bereikbaar vanaf het strand. De uitkijkposten zijn ook te bereiken vanuit het fietspad Noordwijk-Zandvoort. Meer informatie over Noordvoort is te vinden op www.noordvoort.nl

Digipraatjes

Noordwijk is aan het veranderen… er zijn in de nieuwe gemeente keukentafelgesprekken waarbij burgemeester Jon Hermans bij mensen op viste gaat om rechtstreeks te horen wat hen bezig houdt. De bijeenkomsten in de 4 kernen waar de bewoners direct hun ideeën, klachten en aanbevelingen kenbaar konden maken brachten in Noordwijk Binnen niet veel mensen op de been. Op zee was het al wat beter en in de kernen Noordwijkerhout en De Zilk was het echt druk.

Men kan zich inschrijven bij de gemeente voor een digitale nieuwsbrief. Wekelijks wordt er een uitgebreid verslag per mail gestuurd waarin de oplettende burger bij kan blijven. Veel informatie over wegafsluitingen, parkeerinfo, ondernemers, andere gemeenteberichten en de besluiten door het college…
Ook is een digipanel in het leven geroepen: je kunt je inschrijven en dan wordt een paar keer per jaar de mening gevraagd. "het digipanel is een instrument van de gemeentelijke organisatie is om digitale onderzoeken te verrichten onder (een deel van) de inwoners van de gemeente Noordwijk..."

Beste panelleden: word het de Noordwijkse inwoner genoeg betrokken bij de gemeente of is alles te digitaal en gaan de (oudere?) digibeten de mist in?

| Foto: Ruud van Drunen Foto: Ruud van Drunen

Onze digitale wereld: een zegen of een vloek? Het gaat zeker nog een generatie duren voordat alle mensen vertrouwd zijn geraakt met het fenomeen digitaal reageren. Onze kinderen maar vooral onze kleinkinderen leven in het digitale tijdperk, waarin alle informatie via je tablet, computer of IPhone wordt opgevraagd en gedeeld. Maar onze oudere generatie is nog vertrouwd met contant betalen, papieren informatie en even bellen. Krijg je dan niet een bepaalde leeftijdsgroep die reageert op stellingen of ideeën van de gemeente? Daardoor bereikt de broodnodige info een groot deel van de mensen niet. Zijn de diverse gemeentes niet teruggefloten door de rechter die bepaalde, dat het toch echt nodig bleef om bepaalde diensten ook contant te kunnen blijven betalen aan het loket. Grote stroomstoringen zorgen er voor dat het hele land stil ligt: verkeerslichten doen het niet meer, kassa's werken niet, boodschappen kunnen niet meer worden gescand en belangrijke informatie bereikt de burger niet. De betrokkenheid van onze burgers moet niet alleen afhankelijk worden van digitale platforms, mondelinge en papieren informatie blijft broodnodig.

Foto: Cor de Mooy

Fijn dat de gemeente Noordwijk gebruikt maakt van moderne middelen zoals het digipanel (trouwens nog geen digipanelvraag ontvangen) en de diginieuwsbrief. Al jaren communiceert de gemeente via het lokale huis-aan-huisblad over wat er speelt in de gemeente, dat kan iedereen die de Noordwijker in de bus krijgt lezen. Communicatie is wél tweerichtingsverkeer. Als inwoner van Noordwijk kun je zelf ook vragen, praten, antwoorden en vooral luisteren. Dat gebeurt ook, zeker als er sluipverkeer door je wijk sluipt bij wegafsluitingen, als je vindt dat je teveel moet betalen aan een ondernemersfonds, als er gebouwd gaat worden in je uitzicht. Allemaal zaken waar je last van hebt. Het is de hoogste tijd voor visie. Kom met inspirerende en opbouwende ideeën. Hoe zou jij Noordwijk over 5 jaar willen zien? Niet alleen reageren, maar ook inspireren. En vooral luisteren naar de ander. Of je nu digibeet, whizzkid of gewoon betrokken Noordwijker bent.

Positieve reacties op nieuwe winkel Aad van den Berg Modeschoenen

Maarten van den Berg in zijn nieuwe schoenenwinkel. | Foto: Piet van Kampen

vernieuwd n In maart opende de bekende schoenmodewinkel een prachtige nieuwe winkel aan de Hoofdstraat 62 in Noordwijk aan Zee. Voordien had het bedrijf in dezelfde straat 2 vestigingen die nu in een grote winkel zijn samengevoegd. Eigenaar Maarten van den Berg ontving sindsdien veel leuke en vooral positieve reacties op de verhuizing.

Door Piet van Kampen

Volgende week zaterdag is het weer Bunkerdag. | Foto: Jorn Baars Foto: / www.jornbaars.com

De huidige eigenaar is de vierde generatie Van den Berg. Het bedrijf dat in 1902 door Adrianus in Noordwijk aan Zee werd gestart werd en vervolgens voortgezet werd door Martien en daaropvolgend in 1960 door Aad, de vader van Maarten. Vanaf dat moment werd de bedrijfsnaam Aad van den berg gevoerd. In 2002 werd de winkel in Noordwijk Binnen na 70 jaar verplaatst naar de Hoofdstraat. Vanaf toen had het bedrijf twee winkels in de Hoofdstraat. In de Top Style winkel kon de klant kiezen uit de collectie exclusieve schoenen en in het andere pand was er volop keuze voor het vrijetijds- en sportievere genre. Nu zijn beide winkels in een grote, zeer ruime en overzichtelijke zaak samengebracht zodat daar nu de totale collectie te bewonderen is en zelfs uitgebreid met modieuze tassen.


Trots

Het is een goede zet geweest van de huidige eigenaar die terecht trots mag zijn op het resultaat. Lokale ondernemers hebben de eigentijdse, zeer moderne winkel met een fraaie uitstraling maar met een warm tintje ingericht nadat de oude winkel van binnen helemaal 'gestript' werd. De fraaie collectie schoenmode voor dames en heren in de maten 36 t/m 47 komt er nu helemaal tot zijn recht.

'Er zit een Italiaans tintje in', vertelt Maarten. 'Maar we hebben ook Spaanse, Portugese en uiteraard ook Hollandse merken in de collectie zoals het topmerk Floris van Bommel. Klanten kunnen hier ook van het merk Mio Tinto een model kiezen en naar eigen gewenste kleur laten maken, dat is een specialiteit bij ons'. Daarmee onderscheidt Aad van den Berg zich van andere schoenmodezaken. Voor de jongeren is er keuze uit de bekende merken Blackstone en Tommy Hilfiger.

Kortom, een prachtige collectie in een prachtige winkel waar de eigenaar terecht trots op mag zijn. www.aadvandenberg.nl

Bunkerdag in Noordwijk en Katwijk

atlantikwall n Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek.

De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog
altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Noordwijk is de voormalige vuurleidingsbunker ingericht met originele apparatuur. Het gangenstelsel van maar liefst 250 meter geeft toegang tot nog drie bunkers. In Katwijk is een stuk tankmuur ontsloten en zoeken bezoekers mee naar oorlogsvondsten.

Langs het fietspad in de duinen ten noorden van Noordwijk, is de voormalige vuurleidingsbunker omgetoverd tot Atlantikwall Museum Noordwijk. De S414 vuurleidingpost is een drie etages tellende bunker waar commando werd gevoerd over de batterij. Het museum laat zien hoe het leven in de bunker eraan toe ging. Via het gangenstelsel van maar liefst 250 meter kunnen bezoekers de geschutsbunker en
twee manschappenbunkers bekijken.

Vlakbij het museum ligt een munitiebunker waar nu het Museum Engelandvaarders is gehuisvest. Je leeft er mee met de mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan
voortzetten. In het Katwijks Museum is een fotopresentatie ingericht over de bouw van de Atlantikwall en de sloop van het oude Katwijk. Aan de boulevard is een stuk tankmuur ontsloten door het DUNAatelier. Bezoekers die hun handen vies willen maken, zoeken samen met een archeologisch onderzoeksbureau mee naar vondsten uit de oorlog op voormalig vliegveld Valkenburg.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Geen horloges bij examens

Noordwijkerhout n De examens zijn begonnen. Het centraal schriftelijk vormt vijftig procent van het cijfer en is de laatste horde naar het diploma. Er staat veel op het spel. Om iedereen een gelijke kans te geven zijn goede afspraken noodzakelijk. Leeuwenhorst verbood alle horloges.

Door Piet de Boer

Het Teijlingencollege locatie Leeuwenhorst heeft de leerlingen gevraagd hun horloges thuis te laten. Sommige horloges zijn zo geavanceerd dat je er makkelijk mee kan spieken. Noordwijkerhout volgt daarmee een landelijke trend. Maar elke school neemt zelf de maatregelen.

Spieken met apps

Smartphones zijn wettelijk niet toegestaan, net als de zogenaamde smartwatches. Maar ook gewone horloges zijn nu verboden. "Het is niet gedaan om leerlingen onzeker te maken. Natuurlijk mogen examenkandidaten de tijd weten die ze hebben om het examen af te maken. Maar sinds zo'n twee jaar zijn we allert op smartwatches", zegt examensecretaris Jasper Out. De smartwatches lijken tegenwoordig net gewone horloges en veel leerlingen hebben er een.

Digitaal spiekbriefje

Achter het onschuldig glimmende schermpje met digitale wijzerplaat zit een computer. Er kan bijvoorbeeld geappt worden. Een leerling uit de examenjaar legt uit hoe dat werkt. Je schrijft een of meer apps aan een willekeurig persoon. Daarin staan jouw ruggensteuntjes voor het examen. Tijdens het examen open je de apps en kun je de verstuurde informatie lezen en gebruiken. Simpel.

Prijzig

Niet alle leerlingen hebben zo'n horloge. De bruikbare apparaatjes zijn prijzig: vanaf honderd tot ruim tweehonderd euro. Het docententeam van Leeuwenhorst is vanzelfsprekend op de hoogte van de mogelijkheden van de smarthorloges. "Er zijn collega's die ook zo'n apparaatje hebben", vertelt Out. De smartwatches zijn wel te herkennen, maar je moet ze goed bekijken. Dat betekent dat het begin van een examen meer tijd kost en rommelig verloopt. Om dat te voorkomen is besloten alle horloges te verbieden. Ook de gewone klokjes met echte wijzers.

"Zo voorkom je discussies", volgens Out. In alle examenlokalen zijn wel duidelijke klokken aanwezig zodat iedereen weet hoeveel tijd er nog over is om het examen af te maken. De resttijd wordt ook regelmatig omgeroepen.

Out concludeert: "We willen hiermee problemen voorkomen, maar zijn ook tevreden hoe leerlingen met dit soort zaken omgaan."

Er zijn nog geen examens ongeldig verklaard of leerlingen uitgesloten. Examensecretaris Out heeft er alle vertrouwen in en wenst alle kandidaten veel succes.

Obstakelrun Speelakker

noordwijkerhout n Op zondag 19 mei houdt De Speelakker in Noordwijkerhout voor de derde keer De Obstakelrun voor kinderen. Omdat De Obstakelrun een groot succes was de afgelopen twee jaar, komt het dit jaar weer terug met twee nieuwe stagiaires en een nieuw parcours. Kinderen van 4 tot 12 jaar zijn op 19 mei welkom om deze Obstakelrun uit te proberen. Deelname is gratis en je hoeft je niet aan te melden.

De Obstakelrun is een avontuurlijke activiteit die kinderen in de basisschoolleeftijd uitdaagt om in beweging te komen. Door mee te doen aan de Obstakelrun leren kinderen grenzen verleggen, angsten overkomen, successen ervaren en vooral: samenwerken.

Het project 'De Obstakelrun' is bedacht door Jantje Beton. De Speelakker had twee jaar geleden de eer om dit project samen met Jantje Beton als allereerste speeltuin te organiseren. Het was een groot succes en daarom wordt het dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Twee maatschappelijke stagiaires van het Visser 't Hooft Lyceum bouwen de speeltuin voor één dag om tot een parcours met heel veel hindernissen. Op 19 mei kunnen alle kinderen uit de omgeving deze hindernissen afleggen op hun eigen tempo. De Obstakelrun is geen wedstrijd, kinderen lopen het parcours in groepjes en helpen elkaar naar de finish.

De Obstakelrun wordt gehouden op 19 mei van 9.30 tot 13.30 uur. Deelname is gratis en je hoeft je niet op te geven. Tip: trek kleren aan waarin je je makkelijk kunt bewegen en die vies mogen worden.

Kijk voor meer informatie over De Speelakker op www.speelakker.nl of op de Facebookpagina.

4-tegen-4 toernooi

SJC n Op woensdagmiddag 5 juni wordt voor de dertigste keer door voetbalvereniging SJC, in samenwerking met Monskey, het 4 tegen 4 toernooi georganiseerd, op het sportcomplex aan de Lageweg in Noordwijk.

Het toernooi wordt gehouden voor de leerlingen uit de groepen 3 tot en met 8 van alle basisscholen uit Noordwijk. Net als vorig jaar wordt het toernooi afgetrapt met een openingswedstrijd tussen een team van de vakdocenten van de Noordwijkse basisscholen en een team van B&W en raadsleden van de Gemeente Noordwijk. Om 13:00 uur opent burgemeester Jon Hermans het toernooi met aansluitend de aftrap van de traditionele openingswedstrijd.

Dit jaar zijn er weer prijzen beschikbaar gesteld voor teams die deelnemen aan het toernooi met de leukste/meest ludieke, originele en opvallende shirts. Er loopt tijdens het toernooi een jury rond dìe de teams beoordeelt en bepaalt welk team beloond wordt voor zijn originaliteit. Er zijn prijzen voor alle deelnemende leeftijdsgroepen, zowel bij de jongens- als de meisjesteams. Elke speler van het winnende team krijgt een prijs. Het gehele toernooi staat ook in het teken van Monskey.

Tot 22 mei is de inschrijving geopend. De inschrijving verloopt via de 10 basisscholen.

Dinner in white wil de vier kernen verbinden

Met ‘Dinner in white’ gaat het heel duidelijk om wit in alle toonaarden. | Foto: WS Foto: Picasa

romantic n 'Dinner in white Noordwijk' is een uniek evenement waarbij deelnemers eigen tafels en stoelen plus zelfgemaakt eten en het gewenste drinken meenemen naar een geheime locatie. Het uit Frankrijk overgewaaide concept is niet alleen vanwege die geheime locatie bijzonder. Maar het voorschrift luid dat ook alles inclusief kleding in uitbundig wit is uitgevoerd.

Het evenement heet juist daarom 'dinner in white' en is ooit ontstaan vanuit de wens om jaarlijks met bestaande en nieuwe vrienden de komst van de zomer te vieren. Hetgeen inmiddels op heel veel plaatsen in de wereld navolging heeft gevonden.

Valeria Mignaco en Elly van Munster. | Foto: PR

De Noordwijkse organisatie koos dit jaar het thema 'Romantic' en hoopt dat ook Noordwijkerhouters en Zilkers op zaterdag 22 juni de weg tot deelname zullen willen vinden. Want dit bijzondere feestje biedt volop kansen om het gemeentelijke thema 'Cultuur verbindt' in praktijk te brengen.

De organisatie doet zoals altijd zeer geheimzinnig over de 'bijzondere locatie' en wil slechts kwijt dat een voormalig historisch plekje in een van de 4 kernen is uitgekozen. De avond begint rond 17.00 uur met het verzamelen op de parkeerplaats. Waarna er gezamenlijk wordt afgereisd naar het uitgekozen plek. Wel is men duidelijk dat snel inschrijven gewenst is omdat er daar wel voldoende maar bepaald niet onbeperkt ruimte is.

Het is bepaald geen kostbare avond want deelnemers bepalen zelf wat en hoeveel men wil eten en drinken. Daarbij is de keus open of men kiest voor sprankelend water met een dik belegde boterham of voor 5 gangen diner met overheerlijke witte wijn. Hoewel de organisatie van' Dinner in white' laat doorschemeren dat bij het drinken van rode wijn wel een oogje wordt dichtgeknepen.

Het inschrijfgeld bedraagt deze keer € 12.50. En ook zullen er tijdens het diner naast de muzikale ondersteuning , een aantal verrassingen voorbij komen.
Noordwijkers en dus ook Noordwijkerhouters en Zilkers, kunnen inschrijven via een e-mailbericht aan eventenmoure@gmail.com Nadat de kosten van € 12,50 per persoon zijn overgemaakt is een plekje tijdens dit unieke evenement 'dinner in white' gegarandeerd. Nadien ontvangt men informatie en instructies over plaats en tijd van samenkomen op zaterdag 22 juni. Meer informatie staat er op https://dinnerinwhitenoordwijk.jimdo.com

Sopraan en Weense gitaar in vierde Lunchconcert

Jeroen n In het vierde Lunchconcert in een serie van zes op opeenvolgende dinsdagen zingt op dinsdag 21 mei de oorsprong Argentijnse sopraan Valeria Mignaco in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk. Zij wordt begeleid door gitariste Elly van Munster.

Valeria verhuisde in 1996 naar Nederland om zang te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na haar mastersdiploma won zij tal van prijzen op internationale concoursen en ontwikkelde zich verder door het volgen van masterclasses (o.a. bij Elly Ameling). Zij treedt heel geregeld op bij professionele ensembles en koren als de Cappella Amsterdam en het Groot Omroepkoor.
Elly van Munster is een multitalent. Naast haar studie van klassieke gitaar aan het Brabants Conservatorium studeerde ze Spaans en bespeelt ze ook andere tokkelinstrumenten, zoals diverse types luit. Ze maakt deel uit van diverse ensembles waarmee zij optreedt op nationale en internationale podia.
Het programma bestaat uit liederen uit de Weense vroeg-Romantiek van o.a. Mauro Giuliani en Franz Schubert. Van de laatste is het bekende 'Ständchen' te beluisteren.

Gedetailleerde info over programma en solisten is te vinden op www.muziekinjeroen.nl Het gratis toegankelijke concert begint om 12.30 uur en duurt ongeveer een halfuur. Iedereen mag komen en gaan wanneer hij wil. Na afloop is er een open schaal-collecte.

Officiële opening Duinrand Apotheek

noordwijk n De deuren van de Duinrand Apotheek aan de Nieuwe Zeeweg 1 staan alweer een paar weken open voor patiënten en klanten. Het volledig gerenoveerde pand is voor sommigen dan ook nu al een vertrouwd gezicht.

Apotheker Quintijn de Ruiter en zijn team willen de ingrijpende vernieuwing niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom zal op woensdag 15 mei wethouder Salman van de gemeente Noordwijk de Duinrand Apotheek officieel feestelijk heropenen. Met de vergroting van het pand en het nieuwe interieur is de apotheek weer toekomstbestendig.

De totaal vernieuwde en gemoderniseerde apotheek is ruim opgezet en beter toegankelijk, met veel aandacht voor de bezoekers. Via de centrale ontvangsthal komen bezoekers in de grote publieksruimte. De 8 ruime balies en 2 spreekkamers bieden meer ruimte voor patiënten en door speciale akoestische materialen is er meer privacy. De afhaalautomaat voor medicijnen heeft een prominente plaats aan de rotonde gekregen. Bij deze afhaalautomaat kunnen patiënten 24 uur per dag, 7 dagen per week medicijnen afhalen.

"Wij zijn blij met de positieve reacties van patiënten. Ze zijn voor ons een stimulans om het elke dag nog een beetje beter te doen", aldus Quintijn de Ruiter, apotheker van de Duinrand Apotheek. "De extra ruimte geeft meer rust voor patiënten en voor de medewerkers meer overzicht. Dat helpt de wachttijd beperken." Met in de eerste weken meer dan 300 patiënten per dag aan de balie, is De Ruiter trots op de prestaties van zijn team.

Om de ingrijpende renovatie en 9 maanden durende verbouwing te vieren wordt de Duinrand Apotheek woensdag 15 mei officieel heropend voor relaties. Wethouder Salman van de gemeente Noordwijk verricht om 17.30 uur de heropeningshandeling. Tijdens deze officiële heropening zal de apotheek voor patiënten eenmalig vanaf 17.00 uur gesloten zijn. Tussen 17.00 en 17.30 uur kunnen zij terecht bij Apotheek Noordwijk aan Zee aan de Parallel Boulevard 214A.

Paraplu is terecht

beeld n Enkele weken geleden hebben vandalen het beeld 'De Ziekzoeker' ernstig te grazen genomen. Bij de redactie kwam het bericht binnen dat een deel weer terecht is.

"De Kunstwacht melde ons dat de paraplu, verkreukeld en al, bij de Gemeentewerken lag in Katwijk", meldt Frans van der Veld. "Hoe het daar terecht gekomen was weet niemand." De bronsgieter gaat er aan werken, als de gemeente toestemming geeft voor reparatie, zodat het weer gelast kan worden aan het beeld met roestvast staal.

Vijf jaar Fietsmaatjes

lustrum n Afgelopen zaterdag vierde Fietsmaatjes Noordwijk haar eerste lustrum.

Al vijf jaar biedt Fietsmaatjes mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen ritjes aan op een zgn. duofiets, zodat zij samen met een vrijwilliger tochtjes in de omgeving kunnen maken. De drukbezochte bijeenkomst vond plaats in het clubhuis van de plaatselijke golfclub aan de Van Berckelweg. Bij deze feestelijke gelegenheid werd de nieuwe (vijfde) duofiets officieel in gebruik genomen, een gift van de Van Limburg Stirum Stichting.

Fluks wint overtuigend van SDO in eigen huis

korfbal n Afgelopen zaterdag trad het eerste team van Fluks aan tegen SDO uit Hillegom, de ploeg waar in de laatste zaalwedstrijd tegen gelijk werd gespeeld. Fluks speelde met de vaste namen, met invaller Joek Kwakernaak uit de A1.

Op een zonnig sportpark opende Fluks de score met een strafworp van Maurits van der Vos. SDO reageerde in de tegenaanval en bracht de score op 1-1. Beide ploegen wisten daarna wisten daarna op en neer de korf te vinden, waardoor de eerste helft gelijk opging. Vlak voor de rust bracht invaller Wouter Westgeest de score op 6-5 met een benutte strafworp. Fluks kwam sterk uit de kleedkamer en vergrootte de voorsprong met een vrije bal van Willemiek van Duijn. De tegenstander bleef echter ook scoren, waardoor de wedstrijd met tussenstanden van 8-8 en 10-10 spannend bleef. De ploeg uit Hillegom scoorde daarna waardoor Fluks tegen een achterstaan aan keek. Een aantal tactische wissels van coach Enrico Mud gaven Fluks meer zekerheid in de ploeg, waardoor de achterstand weggewerkt kon worden door topscoorder van der Vos. Westgeest besliste de wedstrijd in de slotfase met twee schoten, waardoor Fluks met 13-11 de wedstrijd won.

Scores aan de kant van Fluks: Maurits van der Vos (5), Wouter Westgeest (3), Willemiek van Duijn (3) en Marlou Passchier (2).

Aanstaande zaterdag 18 mei speelt Fluks 1 weer thuis, ditmaal tegen WWSV.

Kampioenschap lonkt naar V.v. Noordwijk

Nick van Staveren en Denzel James vieren een feestje na de winnende goal. | Foto: OrangePictures Foto: Wim Wobbes

voetbal n Het werd een bizarre wedstrijd aan de Duinwetering. Waarbij Noordwijk opnieuw liet zien dat het tot goed voetbal in staat is. Hoewel DOVO soms ook mooie dingen liet zien. Voor de neutrale toeschouwers dus wel degelijk leuk om naar te kijken. Voor de Noordwijk-supporters een wedstrijd vol wanhoop, gevolgd door een aantal euforische ontladingen van vreugde.

Noordwijk begon bijzonder sterk en domineerde van meet af aan. In de eerste vijf minuten zagen we al een schot op doel van Van Staveren, een doelpoging van Westdijk en een fraaie kansrijke corner van Achefay. Maar direct daar moest Rondeltap optreden toen van de Neut onnodig balverlies leed.
Noordwijk deed waar het steeds goed in is, vanuit een goede organisatie de aanval zoeken. Dat leidde in de 18e minuut met medewerking van de DOVO-doelman tot de welverdiende 1-0. Het was Nick van Staveren die na een rommelige situatie het laatste tikje mocht geven.


100% kans

Daar stelde DOVO aanvallend een aantal keren wat tegenover. En hierbij bleken vooral Smith en Overvliet betrouwbare verdedigers. Na een half uur had Bröcker, na een vrije trap van Reynaers, koppend kunnen scoren. En even later was er ook een mogelijkheid voor Emiel Wendt. Maar de goal viel, nadat Westdijk eerst een 100% kans niet wist te verzilveren, toch aan de andere kant. Het was Zeeman die na een steekpass vrij voor Rondeltap de bal in het dak van het doel schoot:1-1.
Noordwijk leek geschrokken en DOVO nam initiatief. En dat leidde kort voor rust nadat de Noordwijk verdediging werd uitgespeeld, tot een tweede treffer: 1-2.


Overleg

Na rust leek Noordwijk snel orde op zaken te willen stellen en Achefay zag zijn schot maar net langs gaan. Vijf minuten later was DOVO opnieuw succesvol. Doelpuntenmaker Bakkenes mocht van ver opstomen, soleerde door de verdediging en schoot onberispelijk raak: 1-3. Op de bank voerde Zethof koortsachtig overleg met assistent Akerboom. En besloot daarop direct tot een dubbele wissel.
Denzel James en Martijn Le Congé vervingen Westdijk en Achefay. Emiel Wendt verhuisde naar de spits. En dat bracht in de 67e minuut de aansluitingstreffer. Na opzichtig mistasten van de doelman frommelde Wendt de bal in het doel: 2-3. De supporters lieten zich plots weer luidruchtig gelden en Noordwijk zocht geïnspireerd naar nog een doelpunt. Het was Van Staveren die zijn tweede goal van de middag maakte: 3-3.

Nu was winst plots weer haalbaar maar dan moest er nog een keer worden gescoord. Die winnende treffer kwam er wel maar pas nadat DOVO-spits Patrick in de 75e minuut een grote mogelijkheid onbenut liet. Zethof bracht daarop Bosma voor meer verdedigende controle op het middenveld. In de 79e minuut was het dan wel degelijk raak door opnieuw Van Staveren: 4-3.
Zethof vanaf de bank met een knipoog naar enkele supporters achter hem: 'We hielden het een beetje spannend maar dit is toch leuk voor iedereen'. Maar natuurlijk was bij de technische staf de opluchting groot. Zeker nadat bekend werd dat Quick Boys ten onder zou gaan tegen VVOG. Waardoor het verschil opliep naar 5 punten. Een marge welke rechtvaardigt om te zeggen dat Noordwijk de kampioen gaat worden.

Na het laatste fluitsignaal klonk er dan ook een oorverdovend gejuich, gingen supporters uit hun dak en waren er de complimenten voor Zethof. De trainer-coach, die opnieuw een groot succes aan zijn toch al lange lijst prestaties gaat toevoegen.

Nacompetitie is de strohalm voor SJC

Wesley Haasnoot in actie. | Foto: Johanna Wever

Voetbal n Als debutant heeft SJC uiteindelijk directe degradatie uit de derde divisie nog weten te voorkomen. Hoewel er nog 2 competitiewedstrijden op het programma staan is de focus toch al gericht op de herkansing in de nacompetitie. Daarin kan alsnog het verblijf in deze derde divisie worden veilig gesteld.

Maar deze week was er eerst nog de verre reis naar Groningen. Om daar een wedstrijd tegen de jeugdige talenten van de profclub te gaan spelen. In de thuiswedstrijd werd SJC door een meer dan professionele tegenstander overklast. Opnieuw stonden er eerste elftalspelers in de basis.
SJC begon, net als vorige week, met de verdedigers Jordy Groot, Jelle van Went, Melvin van Stijn en Emin Vllasaku. Chris Hoogervorst startte links op het midden met naast hem Stef van der Zalm, Demir Strojilen en Rick van Dijk. Wesley Haasnoot maakte zijn opwachting naast Tom Duindam in de spits.

SJC startte hoopvol maar de Groningers zette vanaf het begin SJC onder druk. Vanuit een eerste corner leek al direct een doelpunt te vallen. Maar Strojil kon de bal bij de tweede paal van de doellijn halen. SJC was gewaarschuwd maar moest toestaan dat Jong Groningen dominant de aanval bleef zoeken. En na 6 minuten spelen viel toch de vroege 1-0. Daniel Bouman was voor Jong FC Groningen de maker . Coach Van Rijn besloot Tracy Kapata in te brengen waarna het verdedigend beter stond. Zodoende kon de ploeg zich wat meer onder de druk vandaan spelen. En dat leverde zelfs kansjes op voor o.a. Rick van Dijk en Wesley Haasnoot.


Goede wil

Na rust leken de Groningers iets gas terug te nemen. Dat gaf SJC de gelegenheid om wat meer van zich af te bijten. Maar plots was het toch Michael Breij, een van de jongens uit de Groningse eerste selectie, die heel fraai de 2-0 op het scorebord bracht.
SJC deed hierna wat het kon maar zag helaas geen kans om een aansluitingstreffer te forceren.
De goede wil en de voorbeeldige strijdlust bleken onvoldoende om deze zeer goede tegenstander nog pijn te doen. Met Aaron Koeman in de ploeg kreeg SJC via deze jonge talentvolle speler nog een grote mogelijkheid die hij helaas niet kon verzilveren. Ook invaller Mark Turk kon zijn goede spel niet de gewenste glans geven door te scoren.
Interim-coach Tom van Rijn had een wedstrijd gezien waarin SJC bepaald niet werd weggespeeld en bleek met de kleine nederlaag niet tevreden toen hij zei: 'Eigenlijk was het voor ons toch wat zuur. Kijk, vorige week tegen DVS'31 waren we kansloos. Maar dat waren we vanmiddag zeker niet. Er had echt wat meer ingezeten'

Zaterdag heeft SJC de thuiswedstrijd tegen Ajax. In de uitwedstrijd werd tegen hen gelijk gespeeld. Bij SJC rekent men erop dat Youssef el Baouchi en Mike van Toor zich deze week weer melden op de training.

Beiden waren wegens werkzaamheden afgelopen weken net beschikbaar. En verder lijkt Abbas al Tamimy genezen van zijn blessure. Zodat Tom van Rijn tegen Ajax, nog wel zonder Tom Broekhuizen en Levi Berends , verder weer over zijn gebruikelijke selectie kan beschikken.

Insectenhotel maken in het Natuurcentrum

Natuur n Op zaterdag 18 mei houdt de Vereniging- voor Natuur en Vogelbescherming Noordwijk een jeugd-inloopmiddag.

In het Jan Verwey Natuurcentrum is veel te doen voor kinderen. De landschapsvitrines met vele opgezette dieren vertellen over de natuur van Noordwijk. Deze middag kunnen de kinderen naast natuurspelletjes ook een insectenhotel maken van o.a. oude conservenblikken gemaakt. Ook is er informatie over de Jeugdnatuurclub en de diverse excursies die wij scholen aanbieden. Deze activiteiten zijn zowel binnen in het natuurcentrum als buiten in de vrije natuur. Inlopen kan op zaterdag 18 mei tussen 14.00 tot 16.00 uur aan de Zilverschoon 20.

VVSB verzekert zich van play-offs

Mitchell Teuns en Tristan Buis. | Foto: Kees Kuijt, Orange Pictures.

Noordwijkerhout n Na maandenlang op de laatste plaats te hebben gebivakkeerd, heeft VVSB twee wedstrijden voor het einde een nacompetitieplek weten te bemachtigen. Jong Almere City, wat zelf ook al gedegradeerd was, werd op de eigen Boekhorst met 2-0 verslagen. In een niet al te hoogstaand duel sloeg VVSB na rust toe.

Joost Verwer schoot de 1-0 in de touwen. | Foto: Trudy vd Berg

Door Stefan van den Burg

Allereerst verschalkte Frank Tervoert doelman Arian Sevok. Lovette Felicia beloonde een sterke invalbeurt met de 2-0 en het besliste hiermee het lot van Barendrecht, wat door de resultaten volgend seizoen actief zal zijn in de Derde Divisie.

Vooraf was voor VVSB een ding duidelijk: door de nederlaag van Barendrecht bij GVVV eerder op de dag, konden de Noordwijkerhouters met een overwinning directe degradatie definitief ontlopen. Na 90 minuten bleek dit ook bewerkstelligd te zijn. Toch leek het daar tegen Jong Almere City niet altijd op. De jonge honden uit Flevoland gaven prima partij en waren in de eerste helft zelfs de bovenliggende partij.

Grote kansen waren er nauwelijks voor de rust en als die er al waren, lag voor Jong Almere City nog altijd VVSB-doelman Ruben Valk in de weg. Met een katachtige redding op de kopbal van Tristan Buis onderscheidde de doelman van de Noordwijkerhouters zich maar weer eens dit seizoen.

Aan de andere kant kreeg VVSB één enorme kans. Frank Tervoert mocht alleen op doelman Arian Sevok af, maar vond het doel te hoog. De wind op Sportpark de Boekhorst kreeg naar mate de wedstrijd vorderde steeds meer vrij spel, wat het voetbal ook niet ten goede bracht. Maar ook zonder wind was het bij vlagen zeer matig aan beide kanten. Na de rust kreeg VVSB iets meer grip op de vaardige jonge gasten uit Almere. Steeds vaker kon de aanval opgezocht worden, maar kwam er uiteindelijk geen kans uit.

Tot de 65ste minuut: Danny Bakker stuurde Tervoert opnieuw alleen op de doelman van Jong Almere City af. Nu faalde de spits van VVSB niet en zorgde hij met een lage schuiver voor de openingstreffer. Jong Almere leek wat van slag en VVSB bleef de betere van de twee ploegen na de rust. De Noordwijkerhouters verzilverden dit met nog ruim tien minuten op de klok. Een corner van Bakker werd vlak voor de neus van de doelman binnengekopt door invaller Lovette Felicia. Het lot van Barendrecht werd hiermee beslecht, wat betekent dat zij volgend seizoen actief zijn in de Derde Divisie. Voor VVSB wacht nu eerst nog twee competitiewedstrijden (AFC uit en FC Lienden thuis), waarna er nog vier loodzware nacompetitiewedstrijden volgen om het lijfsbehoud in de Tweede divisie te behalen.

Moeizame zege voor Van Nispen

DeZilk n Van Nispen moest zondag 12 mei winnen om het 3e Klasserschap veilig te stellen. Dat lukte, maar dat ging niet zonder horten en stoten gepaard. Pas in de allerlaatste minuut kwam de winnende eindstand op het scorebord.

Door Tino de Groot

Al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat het geen gemakkelijk potje zou worden. De tegenstander zat kort op de bal, was fysiek sterk en had een paar snelle jongens op de flanken.

De verdediging van Van Nispen moest herhaaldelijk aan de bak om hen van scoren af te houden. maar creëerde zelf ook een aantal mogelijkheden. Jeffrey van der Geest kwam regelmatig goed door op rechts, maar zijn voorzetten kwamen niet aan. Aanvoerder Jelle Vleugel moest na een kwartier het veld geblesseerd verlaten. Dit kwam het spel van Van Nispen niet ten goede en met pijn en moeite werd de rust zonder kleerscheuren gehaald.

Na de thee werden de ruimtes groter. Zo kregen de aanvallers van Van Nispen iets meer ruimte dan voor de pauze. Dit resulteerde in een paar aardige kansen en zelfs in een doelpunt. Helaas constateerde de scheidsrechter iets dat niemand had gezien en keurde deze goal van Van der Geest af.

Toch kwam Van Nispen in de 65ste minuut aan de leiding. Een voor het oog ongevaarlijk schot van Joost Verwer werd door de keeper van WIK verkeerd beoordeeld en de bal verdween vanaf ruim 20 meter pardoes in de linkerbenedenhoek.

Wie dacht dat de buit binnen was kwam bedrogen uit. Met nog drie minuten op de klok knalde de rechterspits de bal onhoudbaar in het dak van het doel. Niemand van de supporters van Van Nispen geloofde nog in een overwinning. In blessuretijd kreeg de thuisclub een vrije schop. Stan van Maris, de man bij Van Nispen met een fluwelen trap, joeg de bal hoog in het kruis. De 2-1 was misschien niet helemaal verdiend, maar daar maalde in De Zilk niemand over. Na afloop werd in de kantine afscheid genomen van Dick Verhoeven, Rick Witteman, Randy de Jong, Thijmen Pompe, Rick en Mark de Groot en doelman Tom van Maris.

Zondag 19 mei speelt Van Nispen haar laatste wedstrijd van het seizoen uit in Den Haag tegen Wanica Star. Aanvang 14.00 uur. De bus vertrekt om 12.00 uur vanuit de Sportlaan.

Team Puyckendam 2 districtskampioen

Biljarten n In de biljartcompetitie van de Duinstreek doet Puyckendam mee met 5 teams. Die teams worden ingedeeld in 5 verschillende poules, afhankelijk hoeveel caramboles de spelers van een team moeten maken.

In de A-poule spelen 2 teams van de club mee, het eerste team en het tweede team. Het tweede team is overtuigend winnaar geworden van de A poule. Met Gerard van der Voort, Leo Koelewijn, Ton Schoorlemmer en Leo Broekhof (en Arnold Derksen, helaas overleden) hebben zij dit gepresteerd, soms nog bijgestaan door enkele invallers. De winnaars van alle 5 poules hebben op maandag 15 en donderdag 18 april gestreden, tegen elkaar om de titel Districtskampioen, Op maandag 15 april trad het team gehavend aan, Leo Koelewijn en Leo Broekhof konden niet meedoen, wegens andere verplichtingen. Arie van der Burg en Leo de Groot van het eerste team waren de dankbare vervangers. Er werden die dag bij biljartclub de Kuip in Noordwijk 2 ronden gespeeld. Gerard had 16 punten, Arie 20 punten, Leo 19 punten en Ton 11 punten. Op donderdag de tweede dag en toen was Leo Broekhof niet aanwezig en Arie van der Burg, die kwam kijken, moest plotseling weer invallen. Dit was een prima dag voor alle 4 de spelers. Gerard van der Voort haalde 20 punten. Arie van der Burg haalde weer 20 punten. Leo Koelewijn haalde ook 20 punten en Ton Schoorlemmer had 18 punten.

Team 2 De Vijf Margen promoveert

golf n Elk voorjaar worden er door de NGF competities georganiseerd. Hierin nemen ook golfclubs deel die alleen over een 9 holes Par 3-baan beschikken. Zo ook Golfclub De Vijf Margen die speelt op het Golf Centrum Noordwijk, gevestigd aan de van Berckelweg 38.

Team 2 moest dit jaar spelen tegen Duinzicht 4, Ockenburgh 3, Oegstgeester 1 en Voorschotense 2. Dit gebeurde op de vrijdagen van 5 april t/m 10 mei. Het team bestaat uit 4 dames en 4 heren. Elke keer wordt er op een andere Golfclub gespeeld waarbij de ontvangende golfclub niet meespeelt. 's Ochtends wordt er 18 holes foursome gespeeld en 's middags 18 holes singles.
Na een aantal spannende wedstrijden is Team 2 winnaar geworden in deze poule en hiermee promoveert zij naar de eerste klasse.

Smit benoemd tot erelid

DeZilk n Bij vv Van Nispen werd vrijdag 10 mei de jaarlijkse medewerkersavond gehouden.

Op deze avond worden de vrijwilligers van de club bedankt voor hun werk bij de club in het afgelopen seizoen.

Voorzitter Tino de Groot had namens het bestuur de eer om één man in het bijzonder te bedanken. Op en top Van Nispen–man Jos Smit werd door de preses benoemd tot erelid van Van Nispen. Smit was tien jaar actief in de activiteitencommissie en is al 25 jaar de grote kracht van de sponsorcommissie.

Tijd dus om hem op gepaste wijze te bedanken.

Smit zelf was danig onder de indruk van de onderscheiding. "Ik voel mij zeer vereerd", was zijn enige commentaar.

Noordwijk

15 mei
• Ladiesnight The Hustle; Bioscoop De Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.00 uur. Entree € 14,50 (Ladiesnight Plus met goodiebag).

17 mei
• Vrolijke Vogels maken (voor kinderen vanaf 7 jaar) ; Het Cultuurcafé, De Keuvel 1. Tijd: 16.00 uur. Deelname € 8,50 p.p.
• Vivaldi & Rosina - concert met zang & violisten; Buurtkerk, Hoofdstraat 10. Tijd: 20.15 uur. Entree € 12,50.

18 mei
• Yoga voor Ouder & Kind; YOGA-Puur; Hoogwakersbosstraat 12. Tijd: 13.30 - 14.15 uur. Deelname € 13,00 (samen).
• Zing Nederlands met me…; Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Noordwijk, Akkerwinde 1a. Tijd: 14.00 - 15.00 uur. Entree gratis.
• Yoga voor Kinderen; YOGA-Puur; Hoogwakersbosstraat 12. Tijd: 14.30 -15.30 uur. Deelname € 8,50 per kind.
• BALK Festival West; Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: 10.30 - 21.30 uur. Entree € 10,00 (CJP)

19 mei

• Vive La France-markt; Kon. Wilhelmina Boulevard t.h.v. plein voor de Vuurtoren. Tijd: 11.00 - 18.00 uur. Entree gratis.
• WNF Familiefeest op het strand! Start vanaf Grashoekhal, Duinweg 16b. Tijd: 11.30 uur. Deelname € 2,50 p.p.
• Optreden Octav Popa Quartet; Het Cultuurcafé, De Keuvel 1. Tijd: 15.00 uur. Entree gratis, wel graag reserveren.

20 mei
• Alle dagen afscheid; Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 19.30 - 21.30 uur. Entree € 5,00.


22 mei
• Schrijfcafé: schrijven is echt van mij; Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 10.00 - 12.00 uur. Deelname € 10,00.


25 mei
• Bunkerdag 2019; Atlantikwall Museum Noordwijk, Bosweg (250 mtr vnaf de Bosweg, linkerkant van het fietspad). Tijd: 10.00 uur. Entree gratis (wel online aanmelden)
• Aan tafel met Revoice; Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 18.00 uur. Entree € 10,00.

erhout / De Zilk

15 mei
• Zeemeermin zwemmen, om 14.00 uur in zwembad de Schelft, aanmelden via de receptie.
• Golf: Wednesday Scramble, golfen in teamverband op Golfbaan Tespelduyn, aanmelden via www.tespelduyn.nl
• Workshop Glas mozaïeken, van 19.00 tot 22.30 uur bij zorgboerderij de Dierenhoeve, aanmelden via thea.kortekaas@ziggo.nl (ook op do. 16 mei)

16 mei
• Koffie+ bijeenkomst, lezing van Han van der Horst over 'Nepnieuws', van 10.30 tot 12.00 uur in de bibliotheek, entree gratis!
• Pubquiz, kennisquiz in café van der Geest, Zeestraat om 21.00 uur. Aanmelden aan de bar.

18 mei
• Bird Watching Day, natuurwandeling op Landgoed Tespelduyn, vertrek om 6.00 uur, aanmelden via www.tespelduyn.nl
• Juniorboer, kinderen vanaf 8 jaar gaan de dieren verwennen, van 9.00 tot 11.30 uur op zorgboerderij de Dierenhoeve, Langevelderweg 27. Aanmelden bij Erika.
• Open Bedrijvendag industrieterrein Gravendam, van 11.00 tot 17.00 uur met vele activiteiten voor jong en oud, de toegang is vrij!
• Jamsessie, muziekspektakel in café de Ruigenhoek, Herenweg 444 om 20.30 uur. De toegang is vrij!
• Concert "Vrienden van de Sjaan", muzikale avond met coverband St. Jeanne d'Arc + zangers/zangeressen in café van der Geest, aanvang 21.00 uur, kaarten € 5.00, verkrijgbaar in de VVV winkel.

19 mei
• Obstakelrun, voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar, van 9.30 tot 13.30 uur bij speeltuin de Speelakker, deelname is gratis!
• Internationale Kattententoonstelling, in de Schelft van 10.00 tot 17.00 uur
• Fiets- en wandelweekend, bij kampeercentrum de Jong, de Zilk, van 11.00 tot 17.00 uur.
• Open Pokerkampioenschap Noordwijkerhout, in café van der Geest, aanvang 15.00 uur. Inschrijven via www.onkpoker.nl/pokertoernooi-noordwijkerhout

NOORDWIJK


Protestantse Gemeente Noordwijk

Vrijdag 17 mei

WZC Groot Hoogwaak

16.00 uur: ds. J.A.J. Pater

Zondag 19 mei

Oude Jeroenskerk

10.00 uur: ds. Bezemer, Wassenaar
19.00 uur: Vesper, ds. A. van Houwelingen

Buurtkerk

10.00 uur: dhr. C. van Vliet

Ichthuskerk

10.00 uur: ds. J.A.J. Pater

17.00 uur: ds. J.A.J. Pater

't Kruispunt (W.v.d.Bergh)

11.00 uur: dhr. C. Noort

Gereformeerde Kerk Noordwijk (voortgezet) Trefpunt, Schoolstraat 2

Zondag 19 mei

10.00 uur: ds. M.J.M. Sijtsma

Rooms-Katholieke kerk

Woensdag 15 mei

Maria ter Zeekerk

09.00 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

WZC Groot Hoogwaak
19.00 uur: Woord- & Communieviering

Vrijdag 17 mei

WZC Jeroen

18.30 uur: Mozesviering
Maria ter Zeekerk
09.00 uur: Rozenkrans bidden


Zaterdag 18 mei

Maria ter Zeekerk

19.00 uur: Mozesviering

Zondag 19 mei

Sint Jeroenskerk

10.00 uur: Mozesviering

Dinsdag 21 mei
Kerkhofkapel

9.00 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

Centrum De Ark

Zondag 19 mei

10.00 uur: dhr, E. van der Plas

NOORDWIJKERHOUT

PROTESTANTSE GEMEENTE NOORDWIJKERHOUT

Witte Kerk

Zondag 19 mei

10.00 uur: ds. E. Mandemaker

Rooms-Katholieke kerk

St. Jozefkerk

Zondag 19 mei
10.00 uur: Pastor A. Goumans

St. Victorkerk

Zaterdag 18 mei

19.00 uur: geen viering
Zondag 19 mei

10.00 uur: Pastor P. Owel, Eerste H.communie, eucharistie

DE ZILK

Rooms-Katholieke kerk

Heilig Hartkerk

Donderdag 16 mei
9.00 uur: Pastor R. Francken

Zondag 19 mei

9.30 uur: geen opgave

Doe mee en win 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis in Lisse. Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 26 mei samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail: redactie@noordwijkerhoutsweekblad.nl.

De oplossing van week 19: woordspeling. De winnaar: Yvonne Weterings