Noordwijkerhouts Weekblad

9 juli 2019

Noordwijkerhouts Weekblad 9 juli 2019


Obstacle run rond Witte Kerk

Klimmen en klauteren in Sportwijkerhout. | Foto: Piet de Boer.

sportief n De 'Major obstacle run' van de NOV en Major-run was een groot succes. Kinderen konden niet wachten om een rondje mee te rennen, klauteren en glijden. Terwijl de terrassen 's ochtends werden uitgezet tegen de nieuwe kerkhofmuur zochten bewoners en toeristen hun weg tussen de obstakels rond de Witte kerk bij het thema-evenement 'Sportwijkerhout.'

Door Piet de Boer

Elk half uur vertrok een nieuwe groep kinderen die zich vooraf warm liepen op het podium naast de VVV. ''Kan ik ook meedoen?'' Het jongetje kijkt de dame van de organisatie smekend aan: ''Natuurlijk, maar je moet nog wel even geduld hebben.'' De belangstelling is groot en er kunnen niet teveel kinderen tegelijk op het parcours in verband met de veiligheid. De kinderen slingeren tussen de klimelementen en tussen de terrastafeltjes door. De organisatie waarschuwt op het inschrijfformulier: Let op! Deelname is op eigen risico! Het valt mee.

Rubber houvast

Bij de klim-, klauter- en glij-obtakels staan daarom ook helpers. Kinderen in groene poloshirts die aanwijzingen geven en volwassenen om de klimmers en klimmertjes te helpen. De houten stellages zien er stevig uit, maar zijn soms best hoog. Het rubber op de ruwe klimstellages geeft veel grip en is lekker glad om vanaf te glijden. De deelnemers ploffen na elke hindernis met de voeten op gymnastiekmatten, die voor de nodige demping zorgen. Er is een kruipdoor- sluipdoor gang op het kerkhof overdekt met camouflage netten. Voor de supermarkt moeten de deelnemers stukken hout hijsen en verderop wordt geklommen om de bel te luiden. Veel afwisseling dus.

Ideaal voor moeders die rustig willen winkelen en vaders die hun kroost van vier tot vijftien een fysieke uitdaging gunnen. Maar het zijn niet alleen jongens die klimmen en klauteren. Ook meiden klimmen behendig mee. Er zijn veel meisjes die hun krachten willen ontdekken en een beetje avontuur beleven. Iedereen mag twee rondes afleggen in dertig minuten zegt een dame van de organisatie en daarna kan iedereen zich opnieuw op de wachtlijst laten plaatsen. De belangstelling om deel te nemen is de hele ochtend groot en de Obstacle run verdient volgende jaar een reprise.

Stilte na verlies Oranjevrouwen

jammer n " Nee, niet op de foto." De jonge vrouw heeft er geen zin in bij café Van der Geest. Niet na deze nederlaag van het nationale vrouwenteam in Frankrijk. De stemming onder het grote scherm is bedroefd maar berustend.

Door Piet de Boer

De dames van het Nederlands elftal waren op de goede weg. Ze schopten het tot de finale. Vooral de strijdlust en teamspirit van de groep was groot. Alle tegenstanders in de afvalfase van het toernooi werden verslagen.

Wat niemand verwachtte, gebeurde toch: de Leeuwinnen bereikten de finale. Ondanks de aanhoudende kritiek op hun spel.

Desondanks hadden ze de kans iets te doen wat de voetballende mannen niet eerder lukte: wereldkampioen worden. Tegenstander USA, topfavoriet en nummer één van de FIFA ranking, was echter een geduchte grootmacht. Voor rust hield Nederland uitstekend stand, mede dankzij een paar goede reddingen van keeper Sari van Veenendaal, maar in de tweede helft ging het fout: de elf uit Amerika waren simpelweg beter. Het stond al snel 2-0.

Aan de rechterkant van het enorme scherm bij Van der Geest zit een groep fans. Jonge vrouwen die de Leeuwinnen steunen door dik en dun. Toch slaat bij hen na de tweede goal de moed en het optimisme om in gelaten berusting.

Dit is niet meer recht te breien. De feeststemming verdwijnt. Ze willen dan ook niet op de foto. Op straat is het ijzingwekkend stil.

De inwoners blijven binnen. Het personeel van de ijssalon staat werkloos buiten. Er is bijna niemand op straat.

Noordwijkerhout is er stil van. In De Zilk wordt na de wedstrijd de enorme Oranjevlag gestreken.

Het sprookje dat steeds fraaier leek te worden, was definitief voorbij. Geen huldiging bij een tweede plaats hebben de voetbalsters laten weten.

Het is nu wachten op de Olympische Spelen in 2020.

Veteranen bowlers naar WK in Vegas

kampioen n Nederlandse veteranen bowlers doen van 2 tot en met 10 september mee aan de World Seniors Bowling Championship in Las Vegas.

De happening vindt plaats in South Point Plaza in de Amerkaanse gokstad. Nederland neemt het met een dames- en herenteam van elk vier spelers op tegen teams uit 37 landen. Zo'n 250 atleten strijden om de medailles in de singles, de dubbels, de teams, de All Events en de Masters finale.

Onder hen ook Noordwijkerhouter Jack Edelaar. De Wereldkampioenschappen voor veteranen worden elke twee jaar gehouden sinds 2013. Nederland heeft tot nu toe nog geen medailles gewonnen. Het zijn vooral de Amerikanen die de boventoon voeren In de medaillespiegel en ook nu zijn zij weer favoriet.

Niet gek als men bedenkt dat ze allen tot de professionele elite behoorden en nog steeds meespelen in het professionele veteranen circuit. De drievoudig Wereldkampioen in 2017 Ron Mohr zal zeker zijn titels willen verdedigen in zijn thuisbasis. Welke andere pro's hem gaan vergezellen, is nog niet bekend. (Lees verder op pagina 7 en op www.noordwijkerhoutsweekblad.nl)

De Nederlandse dames en heren gaan er alles aan doen om het hen zo moeilijk mogelijk te maken en voor eigen winkansen te gaan. Tijdens een kwalificatiereeks, die vorig jaar mei begon, streden zij met andere deelnemers voor de begeerde plekken. Dankzij de bowlingondernemers van Tiel, Nieuwegein, Tilburg en Deventer die hun banen ter beschikking stelden, werd in februari bekend wie zich geplaatst hadden.

Dames                                                                                                 Heren

Inge Hazeleger                 Barendrecht                                 Jack Edelaar                        Noordwijkerhout

Sonja Pannen                 Almere                                                 Ron van den Bogaard Amsterdam

Kirsten van der Kooij Krimpen a/d IJssel                         Peter van den Oever Hellevoetsluis

Marja van Dijk                 Duiven                                                 Erwin Groen                 Goes

Reserve:

Marian Verhoef                Liende                                                 Jan Passie                         Blokzijl

Teammanager/coaches:

Lia Fievet en Frans Wagemakers                Maarssenbroek

Erwin Groen was in 1995 Wereldkampioen met het Nederlands team terwijl Ron v/d Bogaard het zilver behaalde met het team in 2004. Ex-jeugdinternationals Inge Hazeleger en Jack Edelaar gaan het nu proberen bij de "jeugd van vroeger". Kirsten v/d Kooij was in 2017 nog dicht bij een podiumplaats bij de EK 50+. Voor de overige deelnemers is dit hun debuut op het internationale podium.

De spelers hebben ieder voor zich hard getraind en ook zoveel mogelijk in teamverband. De laatste gezamenlijke dames- en herenteamtraining vindt plaats op zondag 21 juli bij Lucky's Bowling in Warmond. De banen van Lucky's Bowling zijn van precies hetzelfde type als die in South Point zodat de omstandigheden zoveel mogelijk nagebootst kunnen worden. Het damesteam en enkele heren hebben het afgelopen half jaar, dankzij de goede medewerking van Lucky's Bowling, op deze banen alle mogelijke 12 WK oliepatronen uitgeprobeerd. In Las Vegas wordt pas bekend gemaakt welk oliepatroon het gaat worden.

De supporters en media zijn van harte uitgenodigd van 12.00-14.00 uur de laatste training bij te wonen. De spelers en coaches zijn meer dan gewillig om alle vragen te beantwoorden en na de training foto's te laten nemen.

Dinsdag 27 augustus vertrekken zij naar Las Vegas en komen woensdag 11 september weer op Schiphol aan.

Oefenwedstrijden VVSB

voetbal n In verband met de verbouwing op ons eigen Sportpark de Boekhorst, zullen de oefenwedstrijden voornamelijk buitenshuis worden gespeeld.

De volgende oefenwedstrijden staan (onder voorbehoud) gepland:

Zaterdag 27/7, 15.30: Ter Leede – VVSB

Dinsdag 30/7, 20.00 uur: Kon. HFC – VVSB

Zaterdag 3 augustus, 13.30 uur: DVS'33 Ermelo – VVSB (wordt gespeeld bij Telstar in Velsen)

Dinsdag 6 augustus, 19.30 uur: Quick Boys – VVSB

Zaterdag 10 augustus, 14.30 uur: FC Rijnvogels – VVSB

Dinsdag 13 augustus, 20.00 uur: Noordwijk – VVSB

Zaterdag 17 augustus, 17.00 uur: VVSB – SJC

Op zaterdag 24 augustus begint de competitie weer.

Nieuwe

pastoor start

na de zomer

Ik zet in op

'levend' geloof

Weg en

rotonde liggen er strak bij

Hop on hop off naar zee

Gemeenteraad zoekt boegbeeld met veel ervaring

De gemeenteraad sprak zich uit over het profiel van de nieuw te benoemen burgemeester. | Foto: WS

vacature n Per 1 januari zal er een door de kroon benoemde burgemeester worden geïnstalleerd. Dat wordt dan alweer de zesde eerste burger in deze 21e eeuw. De gemeenteraad hoopt nu op een 'blijvertje' die Noordwijk niet als tussenstation ziet.

Na burgemeester Hans van der Sluis werd Amsterdammer Harry Groen in 2004 door de kroon benoemd als de nieuwe burgemeester van Noordwijk. Toen deze zich in 2011 weer terugtrok kwam er eerst een waarnemer in de persoon van Jan Pieter Lokker. Die werd in 2014 weer opgevolgd door Jan Rijpstra, die aanvankelijk aangaf wel langer te willen blijven. De door de gemeenteraad gewenste fusie leidde voor hem echter tot verplicht vertrek. Inmiddels is dus Jon Hermans -Vloed waarnemend burgemeester van Noordwijk. Al heel snel zal ook zij weer plaats moeten maken voor een door de koning benoemde burgemeester. Hiervoor is nu via een advertentie, de sollicitatieprocedure van start gegaan. De zoektocht naar de perfecte eerste burger kenmerkt zich in een zeer gedetailleerde omschrijving van gewenste kwaliteiten, inzichten en vaardigheden.


Profielschets

Voor de nieuw te benoemen burgemeester is door de gemeenteraad een uitgebreide profielschets opgesteld. Daarbij werd niet over één nacht ijs gegaan. Maar er is vooraf heel breed informatie ingewonnen. Om adviezen, wensen, voorwaarden en soms eisen te verzamelen. Zo werd er aan het college van burgemeester en wethouders, aan enkele buurgemeenten en aan samenwerkingspartners zoals de Veiligheidsregio gevraagdom ook input te leveren.
Heel nadrukkelijk werd daarna aan de eigen inwoners en plaatselijke ondernemers verzocht om mee te denken. Via een speciale enquête kwamen er 721 reacties binnen. Duidelijk werd dat Noordwijkers het van het allergrootste belang achten dat het een burgemeester wordt die vooral niet selectief is ingesteld. Maar een burgervader/burgermoeder is die zich richt op alle inwoners. En daarbij vooral zeer integer handelt en wandelt.


Verbindend

De allerbelangrijkste eigenschap die Noordwijkers graag zien bij 'hun burgemeester' is dat deze zichtbaar aanwezig is en voor iedereen gemakkelijk aanspreekbaar. Men verwacht dat hij of zij altijd boven de partijen staat. Bovendien moet het iemand zijn die 'verbindend' actief is. Ook worden daadkracht en standvastigheid door inwoners als zeer wenselijk eigenschappen genoemd.
De gemeenteraad heeft daar zelf nog een lijstje aan toegevoegd. Zij vinden dat de burgemeester zowel lokaal als naar buiten toe een boegbeeld moet zijn. Hoge eisen worden gesteld aan het invullen van de rol als voorzitter van zowel de gemeenteraad als van het college van B&W.


Integer

Concreet wordt de sollicitant voorgehouden: 'Als burgemeester kunt u moeiteloos schakelen tussen de verschillende bestuurlijke en ambtelijke gremia van de gemeente. U heeft oog voor gezonde verhoudingen tussen organisatie en bestuur'.
De vereiste basis condities zijn dus: integer,herkenbaar, onafhankelijk,verbindend en vooral ook stressbestendig. Gewenste vaardigheden zijn: Analytisch en strategisch, coachend, relativerend, onderhandelingsvaardig, bestuurlijk sensitief en daadkrachtig en standvastig. Bovendien wordt gevoel voor humor bijzonder op prijs gesteld.


Belangrijke voorwaarden

Er geldt ook nog een aantal belangrijke voorwaarden. Heel belangrijk acht men een zeer beperkt aantal nevenfuncties. Ook verwacht men een relevante politiek-bestuurlijke ervaring op het gebied van het samenbrengen van de gemeenschap, ervaring met de vernieuwing van de werkwijze plus ervaring met betrekking tot de recente nieuwe instroom en bestuursstijl in Noordwijk. De gemeenteraad verwacht bovendien dat de gebruikelijke 6 jaar ambtstermijn volledig wordt uitgediend. Tot slot moet de kandidaat bereid is om zich direct in Noordwijk te vestigen en dan 24 uur per dag, 7 dagen in de week, onze burgemeester te zijn.

Durf

Ik zat stil op mijn stoel te kijken en te luisteren. Enkele grijze mannen poogden enigszins wanhopig succesvol te zijn met hun geliefde balspel op het groene laken. Van concentratie en gepaste rust was geen sprake. De 'sportmannen' converseerden luid en overstemden daarbij het geluid van klossende ballen.

Soms ging het even over de theorie van het spel. Over de dikte van aanspelen of de hoeveelheid effect. Maar vaker ging het over de grote wereldproblemen, over Thierry Baudet, natuurlijk over het vrouwenvoetbal en opeens heel nadrukkelijk over de dorpspolitiek. Bij de opmerking van de meest dominant aanwezige sportman in een opvallende rode jeans, spitse ik mijn oren. 'ik was erg voor een fusie maar inmiddels heb ik zo mijn vraagtekens'. Hoorde ik hem zeggen. Zijn maat reageerde direct: 'ik geloof ook dat wij er in Noordwijk zeker niet beter op zijn geworden'. Even was er weer aandacht voor 'een mooie bal' en over 'het effect geven'. Maar al gauw bleek de interesse voor de dorpspolitiek groter dan dat je ooit in een biljartzaal zou verwachten.

Een echte Noordwijker, een Zeeër, die even als ik slechts toeschouwer mocht zijn, mengde zich nadrukkelijk in de conversatie. Enigszins schamper merkte hij op: 'Dorpspolitiek? Nou, breek me de bek niet open. Gebrek aan durf. Schijters zijn het daar in het gemeentehuis. Ik was laatst nog bij een raadsvergadering, daar in dat kille parochiehuis in de Zilk. Wat een vertoning. Direct kreeg de brave man bijval. Iets geaffecteerd, slurpend aan een kelkje witte wijn, meldde zich een ander: 'Ach, de brave mensen doen hun best, maar wat stelt dorpspolitiek nu helemaal voor. Meestal gaat het nergens over. Maar al te vaak neem ik gebrek aan durf waar'. 'Ik zeg toch, ze hebben geen ballen', reageerde de Zeeër. 'Vast', hoorde ik roepen en iemand boog zich voorover met de hand boven twee ballen.

Direct daarna ging het echter weer over 'het durp'. 'Wat heb ik gelezen, die Brandjes wil flink gaan bouwen voor Noordwijkse jongeren', kwam het uit de mond van een meer dan corpulente heer, kennelijk met een Noordwijkerhoutse achtergrond. 'Noordwijkerhouters moeten zich zeker hier in Noordwijk gewoon koest houwe', sprak 'rode jeans' hem scherp toe. De brave man hield geschrokken even zijn mond maar vervolgde toen toch: 'Het lijkt mij een mooi plan maar ik heb begrepen dat omwonenden bij voorbaat al tegen zijn'. Dat is tegenwoordig heel normaal', antwoordde 'meneer geaffecteerd'. Bij elk bouwplan wordt de buurt gemobiliseerd om tegen te zijn. De politiek reageert met een uitgebreide procedure om het probleem zover mogelijk weg te schuiven'. De Zeeër reageerde direct:' Ik zeg het. Schijters zijn het. Neem nou Bronsgeest. Ze willen daar niet bouwen. In mijn ogen terecht. Maar goed. Durf te zeggen wat je wil. Bouwen of niet bouwen. Maar stop nou eens met mensen aan het lijntje houwen'. Het slotakkoord was voor 'rode jeans': Nou, nou Noortukzeeër, jij durft wel'.

College is niet bereid tot onderhandelen met Meeuwenoord

uitplaatsing n De gemeente Noordwijk en de firma Meeuwenoord in Noordwijkerhout blijken opnieuw niet nader tot elkaar te kunnen komen betreffende de uitplaatsing van het bedrijf. Het college schrijft daarover aan de gemeenteraad: 'De firma Meeuwenoord wenst een maximale schadevergoeding te ontvangen zonder dat de firma daarbij laat meewegen dat ook zij baat hebben bij een vertrek naar elders .

In de gemeenteraad heerst de gedachte dat het snel uitplaatsen van de firma Meeuwenoord van de Victorieberg naar elders een belangrijke bijdrage kan leveren aan het vergroten van de verkeersveiligheid in de dorpskern. Maar de door het college hernieuwd gevoerde gesprekken leverden,zo laat een melding aan de gemeenteraad zien, nauwelijks nieuwe uitgangspunten op.


Volledig schadeloos

Volgens het college denkt het bedrijf garen te kunnen spinnen uit de unaniem aangenomen motie die opriep tot opnieuw onderhandelen. Meeuwenoord heeft laten weten volledig schadeloosstelling te verwachten in het kader van de Onteigeningswetgeving. Bovendien wordt geëist dat de gemeente Noordwijk zelf het onderzoek uitvoert naar de mate van bodemverontreiniging. En daarmee ook de extra saneringskosten voor zijn rekening neemt die gaan worden gemaakt om de bodem geschikt te laten zijn voor een woonfunctie.


Onaanvaardbaar

Het college laat de gemeenteraad weten deze eisen onaanvaardbaar te vinden. Omdat, indien alle kosten bij de gemeente worden gelegd, het al eerder berekende exploitatietekort voor de te ontwikkelen locatie, nog verder in omvang zal gaan toenemen.

Aan de zekere mogelijkheid om na verplaatsing een efficiëntere bedrijfsvoering te realiseren wordt door Meeuwenoord totaal geen waarde toegekend. Gelet daarop is het college niet bereid om de onderhandelingen te heropenen, zoals in de motie wel werd verlangt.

Het college meldt aan de raad: 'Wel zijn wij bereid om richting de partijen die rechtstreeks baat hebben bij een herontwikkeling van de locatie, te weten de ontwikkelingscombinatie van de nieuwbouwwijk Landgoed In den Houte alsmede de firma Meeuwenoord, een bedrag in het vooruitzicht te stellen om de verschuiving van de Victoriberg mogelijk te maken. De exacte hoogte zal een taxatie moeten uitwijzen. Wij verwachten dat hier een substantieel bedrag mee gemoeid is zodat partijen hier in hun businessplan rekening mee kunnen houden'.

Verbinder gezocht:

Hans Knapp overhandigt de profielschets voor een nieuwe burgemeester aan Jaap Smit. | Foto: Wim Siemerink Foto: Picasa

n 'Een krachtige burgemeester is hier op zijn plaats'

profiel n "Goed om hier te zijn. Ik heb gemerkt dat u hard gewerkt heeft om heel snel één gemeente te worden. Ik maak u daarover mijn complimenten. Noordwijk is voor mij bekend terrein. Ik weet, dit is een bijzondere gemeente waar een krachtige burgemeester op zijn plaats is," was de introductie van Jaap Smit, de Commissaris van de Koning, bij aanvang van een speciale raadsvergadering. Daarin presenteerde de gemeenteraad de profielschets zoals de ideale burgemeester van Noordwijk eruit zou moeten zien.

Door Wim Siemerink

Deze ingelaste vergadering bleek heel duidelijk een bijzonder moment voor veel leden van de gemeenteraad van Noordwijk. De sfeer in de Duinpan was anders dan anders. Raadsleden leken wat gespannen en er waren duidelijk waarneembaar meer stropdassen en stijlvolle japonnen. Het bezoek van de Commissaris van de Koning aan Noordwijk en de kans om met hem van gedachten te wisselen over een kroonbenoemde burgemeester, had duidelijk zijn invloed.

De Commissaris verduidelijkte nog eens de gehele procedure: "Dit betreft zeker geen politieke benoeming. We gaan gezamenlijk op zoek naar de beste kandidaat. Iemand die de inwoners van Noordwijk goed van dienst kan zijn. En dat gebeurt zeker niet in achterkamertjes. In verband met de privacy van sollicitanten echter soms wel in vertrouwelijkheid."

Na het verzamelen van de sollicitaties maakt Smit zelf een eerste selectie. Daarna is er overleg met de vertrouwenscommissie. Vervolgens worden twee kandidaten geselecteerd en de gemeenteraad het laatste woord heeft, waarna de koning de benoeming per 1 januari 2020 officieel aankondigt. De commissaris daagde de gemeenteraad uit om deze avond duidelijk 'in de etalage te gaan staan'.


Nevenfuncties

In de profielschets staan een groot aantal voorspelbare wensen. Een van de extra voorwaarden is een 24/7 beschikbaarheid en daardoor een zeer beperkte mogelijkheid voor nevenfuncties. Een voorwaarde waar de commissaris aandacht voor vroeg:'Ik vraag u toch na te denken over meer ruimte. Nevenfuncties kunnen ook een positieve uitwerking hebben'.

Vanuit de vertrouwenscommissie waren het Dick Gutlich (D66) Hans Knapp (VVD), Lisette van der Vossen-Duivenvoorde (NZL) en Theo Alkemade (CDA) die een toelichting gaven op gewenste kenmerken van een nieuwe burgemeester.


Ruimtevaart, toerisme en carnaval

Hans Knapp verwachtte een deskundig adviseur met bestuurlijke ervaring. Gutlich wilde een aanjager voor ruimtevaart en toerisme. Van der Vossen benadrukte Noordwijk als 'plattelandsgemeente' en tipte het belang van het carnaval nog even aan.

Theo Alkemade bleef kritisch op nevenfuncties, wilde een voorzitter van de raad compleet met goede omgangsvormen en transparantie plus echte interesse in de burger. Smit gaf in een korte reactie te kennen 'hier wel wat mee te kunnen'. Daarna werd het fotomoment ingelast waarbij Knapp namens de gemeenteraad de uitgebreide profielschets overhandigde aan Smit.

Kunstwerk Hulsebosch geselecteerd voor Rijksmuseum

Noordwijkerhout n Begin dit jaar nodigde het Rijksmuseum kunstenaars over de hele wereld uit om hun interpretatie van Rembrand in te sturen. 8395 kunstenaars schreven zich in en vorige week werd de selectie bekend gemaakt. Natacha Hulsebosch uit Noordwijkerhout stuurde haar versie van 'De Nachtwacht' in en is geselecteerd.

Begin dit jaar kreeg ze de mogelijkheid op te exposeren in het Novotel Schiphol. Op dat moment werd ook bekend dat het Rijksmuseum een oproep deed voor een Rembrandt tentoonstelling. Hulsebosch besloot toen om haar versie van De Nachtwacht te maken en wel op het maximale formaat van de oproep van het Rijksmuseum. Zoals met al haar kunstwerken maakte zij haar werk digitaal. Op haar iPad maakte ze, figuur voor figuur, haar Nachtwacht. Dat kostte ontelbaar veel uren, want ieder lijntje moest perfect: "Want op een formaat van 2 meter 20 bij 1 meter 80 zie je alles." Ze maakte er een eigen versie van en maakte details af die Rembrandt in het verleden 'had laten zitten'. Ze maakte gebruik van 8584 kleuren en moest een busje huren om het kunstwerk naar het museum te brengen.

De tentoonstelling wordt 15 juli geopend.

Zomerbieb: speel mee met de Break-in box

spel n Deze zomer biedt de Bibliotheek Bollenstreek een spannend spel: de break-in box.

Het spel is speciaal bedoeld voor kids vanaf 8 jaar die nieuwsgierig genoeg zijn om een geheim te ontrafelen.

Tijdens de zomervakantie krijgen ze alle kans om een spel te spelen van een van de drie break-in boxen. Dat kan van 22 juli tot en met 31 augustus met een groepje vrienden of familie in een van de vestigingen proberen. Het is de bedoeling om de code te kraken van de break-in box Archeologie, Landschappen of AtlanikWall.

Een break-in box is een soort omgekeerde escape room: je moet er namelijk niet úit maar ín zien te komen. En dat kan door het oplossen van een reeks vraagstukken. Via een aantal puzzels moet je een kist open proberen te krijgen en dan komen er nog meer raadsels uit die uiteindelijk tot de ontknoping leiden.

Deelnemers kunnen meedoen met z'n tweeën maar ook met een groepje van maximaal zes kinderen. Het spel duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Meer informatie en kaartjes zijn verkrijgbaar op www.bibliotheekbollenstreek.nl of ga naar een vestiging bij jou in de buurt.

Bowlers naar WK in Vegas

kampioenen n (vervolg van de voorpagina) Tijdens een kwalificatiereeks, die vorig jaar mei begon, streden zij met andere deelnemers voor de begeerde plekken.

Geplaatste dames zijn: Inge Hazeleger (Barendrecht, Sonja Pannen (Almere), Kristen van der Kooij (Krimpen a/d IJssel) en Marja van Dijk (Duiven). De heren: Jack Edelaar (Noordwijkerhout), Ron van den Bogaard (Amsterdam), Peter van den Oever (Hellevoetsluis) en Erwin Groen (Goes). Reserve: Marian Verhoef uit Liende en Jan Passie uit Blokzijl. Erwin Groen was in 1995 Wereldkampioen met het Nederlands team terwijl Ron van den Bogaard het zilver behaalde met het team in 2004. Ex-jeugdinternationals Inge Hazeleger en Jack Edelaar gaan het nu proberen bij de "jeugd van vroeger". Kirsten v/d Kooij was in 2017 nog dicht bij een podiumplaats bij de EK 50+. Voor de overige deelnemers is dit hun debuut op het internationale podium. De laatste gezamenlijke dames- en herenteamtraining is zondag 21 juli bij Lucky's Bowling in Warmond. Supporters zijn welkom om van 12.00 tot 14.00 uur de laatste training bij te wonen.

Dinsdag 27 augustus vertrekken zij naar Las Vegas en komen woensdag 11 september weer op Schiphol aan.

Onderbroek bewijst: beste bollengrond van Nederland in Noordwijkerhout

Andre Hoogendijk (l) en Klaas Hogervorst tonen het resultaat van het onderzoek. | Foto: KAVB/VidiPhoto Foto: KAVB/VidiPhoto

trofee n Een eenvoudig onderzoek van bloembollenkwekers naar de bodemkwaliteit heeft uitgewezen dat de beste bollengrond van Nederland zich in Noordwijkerhout bevindt.

Het betreft een perceel van hyacintenkweker Klaas Hogervorst. In april heeft Hogervorst, evenals honderden collega's in heel Nederland, een katoenen onderbroek in zijn bollenveld ingegraven. Na twee maanden is het ondergoed weer opgegraven. Hoe minder er dan van de onderbroek over is, hoe actiever wormen, schimmels, bacteriën en micro-organismen in de grond zijn. Een goed en natuurlijk bodemleven is van groot belang bij de teelt van vitale en sterke gewassen. Uit handen van André Hoogendijk (KAVB) ontvangt Hogervorst de eerste Nederlandse Soil Your Undies-trofee.


Gezond bodemleven

Een vakjury met vertegenwoordigers van Wageningen Universiteit (WUR), het Clusius College en Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) bepaalde mede aan de hand van ingezonden foto's de winnaar van de Soil Your Undies-trofee 2019 in Nederland. De praktische bodemtest is dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd in navolging van een Canadees initiatief. De activiteit heeft tot doel meer aandacht en actie te vragen voor een gezond bodemleven in de agrarische sector maar ook in particuliere tuinen. De publieksprijs is gewonnen door basisschool Antonius uit Voorhout. Komend najaar ontvangt de school een pakket van Klaas Hogervorst met bloembollen uit het beste bollenperceel van Nederland.

Herenweg weer open voor verkeer

rotonde n De geasfalteerde verbinding van de Herenweg naar de Langevelderweg ligt er strak bij. Precies op tijd: de werkzaamheden op het VVSB-terrein zijn begonnen. Het gras is verwijderd. De nieuwe weg is nodig voor het nieuwe sportcomplex en voor de toekomstige bouwers en bewoners van het voormalige Bavoterrein.

Door Piet de Boer

Het werk aan het sportpark moet voor het begin van het nieuwe seizoen klaar zijn. De nieuwe weg is daar een voorwaarde voor. Nieuwe materialen worden daarlangs aangevoerd en afval en restmateriaal afgevoerd.

Met het upgraden van het sportcomplex kan VVSB verder ontwikkelen al was er twijfel over de noodzakelijke extra parkeergelegenheid. Uitbreiden zal in de toekomst moeilijk worden door de weg die vlak langs de velden loopt. Werkverkeer kan door de brede nieuwe weg goed bij het te renoveren complex komen en gemakkelijk de materialen aan- en afvoeren.

Dat geldt ook voor het voormalige Bavoterein waar in de toekomst een groot aantal huizen gerealiseerd gaan worden. Het bouwverkeer voor het Landgoed In den Houte, kan nu gemakkelijk bouwmaterialen op de juiste locatie afleveren.

Het zware verkeer hoeft dan niet meer door het dorp te rijden. Ook op de Langevelderweg is men en rotonde aan het bouwen. Deze zal waarschijnlijk binnenkort gereed zijn.

Milieu

Alarm alom. Het milieu is in gevaar, aangedikt met de meest angstaanjagende scenario's. Schiphol moet minderen en zelfs Lelystad gaat, op zijn vroegst, pas volgend jaar open.

Allereerst natuurlijk de boeren die de kwaaie pier zijn. Wordt hun stront netjes verwerkt, dan zijn het de koeienscheten die het hem doen! In midden Holland moeten ze uit de wei; het grondwater moet daar omhoog zodat er lisdodden gaan groeien. Van de gedroogde biezen ervan zou je zelfs mandjes kunnen vlechten. Hoera. Akkerbouwers dreigen het voortreffelijke Round-up kwijt te raken. Voor wortelonkruiden het beste bestrijdingsmiddel. Kijkt U, op weg naar Schiphol, richting Reisenhout naar de uien zonder onkruidbestrijding: je kunt ze niet meer zien.

Om het milieu zoveel mogelijk te sparen zijn de bollenjongens gestopt met diepploegen. Is dat wel zo verstandig? Vroeger ging met het diepploegen en later het kabelploegen al het onkruid, inclusief het zaad, de diepte in. Brandschone grond kwam boven. Moest wel bemest worden.

Nu mijn punt van deze week: de Raad van State heeft de afspraak van de minister met de agrariërs over de aanpak van de stikstof, de PAS, naar de prullenmand verwezen. Gevolg is dat bijna alle nieuwbouwprojecten "on hold" staan. Als je met je bedrijf te dicht bij Natura 2000-gebied zit moet je vooraf bewijzen dat je uitstoot beneden de norm zit, ook al heb je géén uitstoot. Gaat dit alles ook gelden voor de beoogde Formule 1 race, midden in boven genoemd gebied gelegen! Ik ben benieuwd.

Is mijn verhaaltje dan klagerig? Het wordt jonge ondernemers, die door willen pakken, niet gemakkelijk gemaakt. Je kunt toch niet alles vol zetten met bloemen voor de bijen, grasvelden voor de ganzen en misschien later je schapenwei moeten afzetten voor de wolven?

Aad van Ruiten

Peter Sellers treedt op in de bieb

optreden n Muzikant en entertainer Peter Sellers treedt 23 juli om 14.15 uur op in de Bibliotheek in Noordwijk voor bewoners van Groot Hoogwaak en Jeroen en de bezoekers van het Ontmoetingscentrum Dementie van Activite.

In 2016 is de Bibliotheek Bollenstreek in Noordwijk, op verzoek van de gemeente Noordwijk, gestart met extra activiteiten in het kader van een bredere dienstverlening. Trefwoorden bij deze activiteiten zijn weerbaarheid/meedoen/sociaal domein/ontmoeting.

In dit kader heeft de Bibliotheek Bollenstreek contact gezocht met de bovengenoemde organisaties en hen voorgesteld een activiteit voor hun bewoners en bezoekers te organiseren. Door zijn zorg gerelateerde achtergrond maakt Peter Sellers ook van een optreden voor senioren in woonzorgcentra een feest.
Het repertoire dat Paul Sellers deze middag ten gehore zal brengen loopt uiteen van Nederlandstalige meezingers tot Engelstalig en Duitstalig repertoire, evergreens, dutchpop en gouwe ouwe.

Tweede Voorlezen-Plus bieb open

Noordwijkerhout n Op de Hafakker was vorige week de feestelijke opening van de tweede Voorlezen-Plus bibliotheek in Nederland.

Naast het verhaal wordt er bij voorlezen-plus gebruik gemaakt van voorwerpen die de zintuigen stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat voorlezen-plus kan bijdragen aan de ontwikkeling van mensen met meervoudige beperkingen.

Belangrijk pluspunt van Voorlezen-plus is het plezier dat zowel de luisteraar als de voorlezer eraan beleven.

www.voorlezen-plus.nl.

Hart onder de riem

Noordwijkerhout n A Break 4 Kids heeft mede dankzij de inwoners van Noordwijkerhout 135 welkomsttasjes ingepakt.

Dit zijn tasjes die kinderen krijgen wanneer ze in een opvanghuis komen. Op deze manier wordt kids van 12 tot 18 een hart onder de riem gestoken die voor wat voor reden dan ook uit hun ouderlijk huis worden gehaald. Het kan gaan om mishandeling, misbruik, verwaarlozing of door een vechtscheiding. A Break 4 Kids geeft ze enkel nieuwe spullen en is inmiddels druk met het organiseren van verschillende zomeruitstapjes.

Goed gevulde tas

De organisatie gaat onverminderd door met het sparen van verzorgingsproducten en handdoeken, want met de kerst krijgen alle kinderen in de elf huizen een goed gevulde tas met allerlei verzorgingsproducten en leuke gadgets.

Meer lezen of meedoen? www.abreak4kids.nl.

Goed geestelijk leiderschap

Zondag 30 juni was er een symposium georganiseerd door Palliam. Dit is een 'netwerk in de Duin- en Bollenstreek dat opmerkelijke events organiseert.' Vaak worden in de Duinzaal van de Maria ter Zeekerk bijeenkomsten gehouden op veel gebieden maar deze keer was gekozen voor de Sint Victorkerk in Noordwijkerhout.

Het afscheidssymposium was georganiseerd ter gelegenheid van het vertrek van Pastoor Goumans. Hij heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en gaat op weg naar een nieuwe toekomst.
Onder leiding van KRO-NCRV presentator Leo Fijen gaven drietal inleiders (Vaticaanwatcher Hendro Munsterman), Ad van der Helm (parochievicaris) en Laetitia van der Lans (theoloog en ondernemer) een perspectief van een kerk in beweging.
Het thema van het symposium was een vrije vertaling van Jesaja's 'Zie, Ik ga iets nieuws verrichten. Heb je het nog niet gemerkt'.
De vertrekkende pastoor laat een leegte achter die per 1 september opgevuld gaat worden door de aanstelling van een nieuwe 'herder' in de Katholieke St. Maarten Parochie.

Beste respondenten: hoe belangrijk is het dat er in een gemeenschap goede (geestelijke) leiders zijn die mensen een basis zouden kunnen geven om zich staande te houden in deze wereld?

Samen eten tegen eenzaamheid

Eens in de twee weken kan men aanschuiven bij Reuring in De Wieken en Het Trefpunt. | Foto: Ina Verblaauw

n ´Zoveel mogelijk mensen bij de gezamenlijke maaltijden te betrekken´

aanschuiven n Reuring is actief in de samenleving. Bij sportpark Duinwetering zijn zij vaste gast met tal van activiteiten. Sporten, creatief bezig zijn, wandelen in groepsverband en samen de lunch gebruiken zijn een paar van die activiteiten. Eind 2018 werd dit uitgebreid met het aanbieden van een avondmaaltijd één keer in de veertien dagen op donderdag in De Wieken en op dinsdag in Het Trefpunt.

Door Ina Verblaauw

Met de gemeente Noordwijk werd afgesproken dat deze laatste activiteit, de avondmaaltijden, na zes maanden zouden worden geëvalueerd. Met als gevolg dat de maaltijden na die periode werden stopgezet. Dit leidde tot veel ophef onder degenen die van deze dienst gebruik maakten en hen die het een warm hart toedragen. Gelukkig konden na twee maanden de maaltijden in De Wieken en Het Trefpunt weer worden voortgezet. Het project heet "Samen eten tegen eenzaamheid".

Drijvende krachten Els Troch en Christina Osinga vertellen graag over het project. "Er is veel eenzaamheid en ernstige eenzaamheid. We proberen zoveel mogelijk mensen bij de gezamenlijke maaltijden te betrekken. We bellen en halen ze desnoods op en stimuleren de mensen om de volgende keer weer te komen".

in beweging

Tijdens de maaltijden wordt het eten geserveerd in schalen, zodat ook door het doorgeven van de schalen aan elkaar het onderlinge contact wordt gestimuleerd. "Het uiteindelijke doel is dat mensen in beweging komen om zelf activiteiten te durven ontwikkelen en wij onszelf overbodig maken".

Er is samenwerking met andere organisaties, zodat gezamenlijk tegen de eenzaamheid kan worden opgetreden. Per avond is er plaats voor veertig gasten. De avonden zijn mede mogelijk door de inzet van vrijwilligers. Een kijkje in de kleine keuken van De Wieken laat zien hoeveel behendigheid er nodig is om voor zoveel mensen een maaltijd te bereiden. Onder leiding van Marjan de Mooy werd een heerlijke nasimaaltijd voorgeschoteld, wat leidde tot applaus voor alle inzet.

De medewerkers van Reuring wisselen gedurende de maaltijd steeds van plek. Zo krijgt iedereen ook de persoonlijke aandacht die ze verdienen. Een prachtig project dat ook in de toekomst gegarandeerd moet worden.

Foto: Willem Jan de Bruin

Vanzelfsprekend is voor iedere gemeenschap belangrijk dat er een geestelijk leider is, die het leiderschap op de juiste wijze invult. Voor mij is een goede geestelijke leider iemand die van zichzelf afwijst en mensen helpt leiding te nemen over hun eigen leven. Ik kom dit tegen in de verhalen van Jezus. Voor mij, is hij de belangrijkste geestelijk leider. In Zijn daden en woorden stelt Hij niet Zichzelf in het middelpunt, maar het grote doel, waar Hij een levend teken van is. Het grote doel is de wereld als nieuw, waarin mensen tot hun recht komen. Hij leeft deze nieuwe werkelijkheid voor en valt daarmee samen, om mensen te inspireren dit ook te doen. Daarin schuilt het tweede aspect van goed geestelijk leiderschap. De geestelijk leider leert mensen zelf een goede basis onder hun leven te leggen, om in de wirwar van het leven te durven vallen en op te staan. Het bevrijdende van waar Jezus voor staat is niet dat mensen koste wat kost staande moeten blijven in het leven, maar dat opstaan mogelijk is. Als het leven lastig is wijst Jezus op de kracht van vertrouwen in God. Dat geeft ruimte om op adem te komen, te zoeken naar een nieuwe weg en op te staan om deze weg te verkennen.

Foto: Ruud van Drunen

In onze verzuilde wereld is het van essentieel belang dat er leiders zijn en komen die over hun eigen schutting kunnen en durven kijken en ook op die manier handelen. Mijn beproefde stelling: 'Niet apart maar samen' is van essentieel belang. Elke geestelijke of politieke leider heeft als belangrijkste opdracht hoe kunnen we onze samenleving een beetje beter maken. Er is maar een beproefd recept: Kom uit je hokjes vandaan en kijk verder dan je neus lang is. Ons land dat groot is geworden door te polderen kan alleen maar groeien wanneer er samen gewerkt wordt. Mensen met visie moeten niet star in hun eigen dogma's blijven hangen maar de dialoog opzoeken met anders denkenden. Wij zijn de tijd ontgroeid waarin een huwelijk tussen 2 verschillende geloven getypeerd werd als: 2 geloven op een kussen daar slaapt de duivel tussen. We moeten naar 'Waar de liefde heerst daar gebiedt de Heer zijn zegen!' Het is belangrijk dat wij op elk gebied voortrekkers krijgen die out of the box durven denken en handelen! Onze maatschappij is daar bij gebaat.

Foto: Cor de Mooy

Het is erg belangrijk dat er in een gemeenschap goede (geestelijke) leiders zijn die mensen een basis zouden kunnen geven om zich staande te houden in deze wereld. Daarbij vind ik het niet relevant vanuit welke stroming deze leiders komen. Dat kan protestant zijn, katholiek, maar kan uiteraard ook gericht zijn op de islam, het hindoeïsme of welke (geestelijke) stroming dan ook. Zelf ben ik protestants opgevoed. Het geloof geeft veel mensen steun in goede en minder goede tijden. Geestelijke leiders kunnen mensen helpen uit een moeilijke fysieke of mentale periode te komen. Daarbij kunnen geestelijke leiders bijv. bepaalde bevolkingsgroepen mentaal helpen, zoals mensen die door omstandigheden eenzaam zijn en dus veelal alleen in het leven staan. Af en toe een goed gesprek met een geestelijke leider kan voor deze mensen heel veel hoop en steun bieden. Dus wat mij betreft is het erg belangrijk dat er in een gemeenschap goede geestelijke leiders zijn, waarbij respect voor elkaar en elkaars geloof of overtuiging altijd de basis is.

'Samen sporten brengt verbinding '

De teams popelen om van start te gaan met de wedstrijden. | Foto: Ina Verblaauw

Voetbal n Zaterdag 6 juli vond de dertiende editie plaats van het Multiculturele Voetbaltoernooi, gehouden op de velden van Sportpark Duinwetering. De organisatoren Hassan Cherkaoui en Abdel Hamid Elyaakoobi zijn enthousiast over dit toernooi voor kinderen met in totaal 15 nationaliteiten. "Samen sporten brengt een verbinding tot stand".

Door Ina Verblaauw

Verbinding door sport, dat is wat de organisatie voor ogen heeft. In totaal deden 10 teams mee uit Noordwijk SJC, Den Haag HMC, Zoetermeer On Time, Leiden Roodenburg en het AZC Katwijk. Was het voornamelijk voor de jeugd; 's-Middags werd ook een kleine competitie walking football tussen Katwijk, SJC Noordwijk, VVSB en Marhaba gehouden.

De wedstrijden werden gespeeld op een half veld met 7 tegen 7 spelers en duurden per keer 15 minuten. Om na een wedstrijd het wachten op de volgende aangenaam te maken kon onder begeleiding handboogschieten of slagbal worden beoefend. Ook een groot springkussen zorgde voor ontspanning. Hakim (bekend van Sesamstraat) kwam langs en iedereen werd getrakteerd op een barbecue of een lasagne maaltijd.

Ondergrondse garages onvoldoende benut

Parkeren n De proef met een autovrij centrum van Noordwijkerhout is niet door iedereen even enthousiast ontvangen. Waar bewoners de afsluiting van straten wel zien zitten, daar denken veel ondernemers in het winkelgebied er toch anders over. Dat bleek uit de evaluatie van een half jaar durende proef.

Door Wim Siemerink

Leegstand, al of niet betaald parkeren, bereikbaarheid en zeker ook de emotionele beleving in winkelgebieden is overal in Nederland onderwerp van onderzoeken. In het centrum van Noordwijkerhout werd van juni tot december 2018 ook zo'n bekende proef gehouden. Van maandag tot en met zaterdag was het winkelgebied van 12.00 uur tot 18.00 uur gedeeltelijk afgesloten.

In een begeleidend onderzoek werden er heel gericht tellingen gedaan. Zo was er reeds op 22, 24 november en 1 december een parkeeronderzoek. Daarnaast telde men russen 15 en 28 maart alsmede tussen 5 en 18 november de verkeersbewegingen. Terwijl er tussen 3 en 23 april en ook tussen 28 oktober en 18 november 2018 een zogenaamd belevingsonderzoek plaats vond. Dit leverde na grondige analyses nauwelijks opvallende resultaten op.

Het is gebleken dat de proef had geen invloed had op frequentie van bezoek aan winkelgebied. De afsluiting had wel invloed op de verdeling van de verkeersstromen maar had weinig invloed op autogebruik. Parkeren blijft in zijn algemeenheid toch een probleem. Waarbij opvallend genoeg de capaciteit van de parkeergarages onvoldoende benut blijkt te worden.


Beleving

Bezoekers bleken behoorlijk tevreden en in hun beleving werd het gebied er niet alleen aantrekkelijker maar ook veiliger door. Ondernemers waren kritisch en spraken van gebrek aan regie bij uitvoering van de Centrumvisie en misten samenhang met andere onderdelen. De meeste ondernemers zien grootschalige afsluiting helemaal niet zitten. Uiteindelijk moet er door de gemeenteraad een beslissing worden genomen. Men wil echter niet over een nacht ijs gaan. Dus komt er voor belanghebbenden en geïnteresseerden nog een openbare behandeling in de vorm van een rondetafelgesprek en wordt winkeliers nog eens extra om hun mening gevraagd.

Nu is het aan portefeuillehouder Roberto ter Hark om een zinvol raadsvoorstel voor het eind van het jaar voor te bereiden.

MEERKunst live in actie

De elfjarige Laura liet zich door de kunstenaars vereeuwigen. Hier in houtskool. | Foto: Richard van Egmond

schildersessie n Op de warmste 29 juni ooit, met temperaturen dik boven de dertig graden, zochten Hans Berkhout, Joke C. Bos, Mariska de Kok, Lucas Mens en Ans Vianen verkoeling in het Cultuurcafé waar het dankzij de airco aangenaam vertoeven was.

Onder de stemmige klanken van de pianoleerlingen van Music Blvd en afsluitend het klassiek ensemble Jeu de Boulevard portretteerden zij Laura, een elfjarig meisje dat zich via social media spontaan als model had opgegeven. Laura heeft hiervoor nota bene een uitje naar de Efteling laten schieten!

Zaterdag 27 juli volgt een nieuwe schildersessie, waarbij het wielrennen centraal zal staan. Kom gerust kijken hoe de schilders het er vanaf brengen. Ze zijn te vinden in het Cultuurcafé, De Keuvel 1 in Noordwijk. Nieuwsgierig? Kijk ook op https://www.denoordwijker.nl/ en www.facebook.com/MEERKunstNoordwijk/

Geslaagd

gefeliciteerd n In het tweede tijdvak konden examenkandidaten in de herkansing. Voor velen bracht dit de doorslag. Namens de redactie van harte gefeliciteerd.

NOORDWIJK

Northgo College
HAVO

Lucas de Graaf; Yaniek van der Hoeven; Iona van Hameren; Levi Smit.

MAVO

Shivand Badloe; Thimo van Beek; Jaydee Bekkers; Fabienne van Dijk; Thomas Dofferhoff; Denise Lakerveld; Dewi Verhoeven.

VWO

Stijn Reinders; Félipe Zandvoort.

NOORDWIJKERHOUT

Northgo College
HAVO

Finn van Bohemen.

MAVO

Fleur Bosch; Sophie Marijnen.

Nieuwe directeur Groot Hoogwaak

opvolger n Henny Roos is vanaf 1 juli benoemd als directeur-bestuurder van Stichting Groot Hoogwaak te Noordwijk. De heer Roos volgt hiermee de heer Marc Vieten op die de organisatie per 1 februari heeft verlaten.

De afgelopen maanden was Roos al betrokken bij de leiding van Groot Hoogwaak.

Henny Roos zegt over Groot Hoogwaak: "Het is een mooie organisatie, met fantastische mensen op een geweldige plek. De ouderenzorg is enorm in beweging en ik zie er erg naar uit om samen met de collega's een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling hiervan in Noordwijk en omgeving".

Hop on Hop off naar zee

Foto: remco out

verbinding n De gratis Hop on Hop off bus gaat weer dagelijks rijden van 6 juli tot en met 25 augustus. Dagelijks zijn er zes ritten van en naar de buitengebieden met de campings en bugalowparken in en rond de Duindamse Slag en het Langeveld.

De bus brengt de recreatiegasten naar Noordwijkerhout, Noordwijk Binnen en Noordwijk aan Zee.

Nieuw dit jaar is een extra opstapplaats bij Landal Dunimar aan de Ruigenhoekerweg 5.

Vrijdag is het startsein voor de Hop on Hop off gegeven bij camping De Duinpan door Eric Beuk (Koninklijke Beuk), John Brouwer (Brouwer Tours) samen met Ferry van den Burg (eigenaar Camping De Duinpan en initiatiefnemer) en wethouder Roberto ter Hark. De zomerbusdienst wordt gratis aangeboden voor bezoekers en bewoners.

Er zijn dagelijks zes ritten, de eerste start om 10.00 uur, de laatste vertrekt om 19.30 uur. Meer informatie, de busstops en het volledige rijschema via www.noordwijk.info/strand.

Dankzij het mooie weer heeft de Beach Shuttle dit seizoen al meer gereden dan gepland.

Al zo'n 2500 bezoekers hebben gebruik gemaakt van de gratis pendel tussen het strand en de parkeerplaats aan de Gooweg – van Berckelweg. Vanaf 6 juli rijdt de Beach Shuttle elk weekend, doordeweeks bij mooi weer en tijdens grote evenementen tussen 10.00 uur en 19.00 uur in een 'loop'. Voor meer info www.noordwijk.info.

Recordpoging officieel

Guinnesbook n Vrijdag 5 juli is het precies een jaar geleden dat het Leeuwenhorst het wereldrecord simultaan modelraketten lanceren heeft verbroken.

Inmiddels is het wereldrecord nu officieel benoemd tot Guinness World Record.

Het record modelraketten met brandstof simultaan de lucht in te schieten staat nu op 4231. Hiermee is dus het oude, Amerikaans, record van 3973 verbroken.

Honderden mensen waren vorig jaar op de recordpoging afgekomen. In totaal zijn er wel 4700 modelraketten de lucht in gegaan, maar er was ook een eis dat ze minstens 30 meter hoog zouden gaan.

Om het een officieel wereldrecord te laten zijn, waren er vijf getuigen om te beoordelen hoeveel raketten uiteindelijk hoog genoeg de lucht in zijn gegaan. Bij de getuigen waren de burgemeester van Noordwijk, de directeuren van ESA's Erasmus Centre en de Space Expo, de voorzitter van de Nederlandse modelraketvereniging en een notaris.

De leerlingen en medewerkers van College Leeuwenhorst hadden meegeholpen met het maken van de raketten en met andere voorbereidingen rondom de recordpoging. De 5000 raketten die klaar stonden om gelanceerd te worden, waren allemaal gemaakt door leerlingen en leraren van College Leeuwhorst.

De raketten die de lucht in zijn gegaan zijn een klein model van echte raketten uit de ruimtevaart, zoals de Ariane 5 van ESA.

Deze raketten gebruiken zij om satellieten de ruimte in te schieten. Zie ook het filmpje op: www.noordwijkerhoutsweekblad.nl | Foto: Remco out, archief

Ruim 500 kinderen strijden tegen de zee

Wethouder Salman opende samen met Conny Mens de Rederijkerskamer. | Foto: PR

zandkastelen n Op maandag 1 juli kwamen kinderen uit groep 6, 7 en 8 van De Kas (Gouda), De Voorwegschool (Heemstede) en COS (Katwijk) in bussen aan op het strand van Noordwijk. Voor de zesde keer slaan de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht en Rijnland de handen ineen om kinderen uit hun regio de strijd tegen de zee te ervaren.

Bij aankomst kregen de kinderen een schep en lunch om richting het strand te lopen en zich klaar te maken voor de Battle. Om twaalf uur gaven Rogier van der Sande en jeugdbestuurder Camil Mahdi het startsignaal en hadden de kinderen een uur de tijd om te bouwen. Hele strategieën werden besproken, terwijl andere groepjes 'gewoon' begonnen te scheppen.

| Foto: Marja Spiering

Na een uur moesten zij stoppen en werd het spannend. Wachtend tot de zee de kastelen weer meenam onder water. Tijdens deze Battle of the Beach zijn er prijzen uitgereikt voor het stevigste zandkasteel, het mooiste zandkasteel en de beste samenwerking.

De trofee voor beste samenwerking ging naar 'De Beachgirls' van de Voorwegschool uit Heemstede. Het mooiste zandkasteel was gemaakt door 'De Schildguards' van de COS uit Katwijk, zij hadden een prachtige schildpad gemaakt. De 'Dijkenduivels' van de Zevensprong uit Houten waren met hun zandkasteel het langste bestand tegen de zee en wonnen dan ook de prijs voor stevigste zandkasteel. De sponsoring is zoals elk jaar weer verzorgd door internationale waterbouwer Van Oord.

Bewustwording

Dijkgraaf Rogier van der Sande van het hoogheemraadschap van Rijnland hoopt vooral dat de kinderen het naar hun zin hebben gehad, maar zegt ook: "Door deze Battle of the Beach en de gastles die de kinderen voorafgaand aan het evenement krijgen leren en beleven ze de kracht van water. Als waterschap houden wij bij het werken aan water dagelijks rekening met de veranderingen in het klimaat. We passen ons aan en proberen de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Dit kunnen we echter niet alleen. We hebben de ideeën en creativiteit van de jeugd hard nodig. Zonder deze generatie gaat de klimaattransitie niet lukken in het tempo dat nodig is. Het gaat om hun toekomst en dat beseffen zij zich gelukkig heel goed."

Scholen kunnen bij Rijnland terecht voor o.a. gastlessen of een bezoek aan een afvalwaterzuivering. Op www.rijnland.net/educatie lees je wat er over water en waterschappen te leren en te ontdekken is.

Rederijkerskamer voor een leefbare wijk

huiskamer n Met elkaar een kopje koffie of thee drinken, de krant lezen, een spelletje doen of gewoon gezellig samen zijn. Dit kan sinds donderdag 4 juli in de Rederijkerskamer in Noordwijk. Conny Mens, een van de bewoners van het appartementencomplex De Rederijker aan de Sartoriusstraat heeft de eer om de ontmoetingsruimte officieel te openen. 'Bijzonder hoor, dat ik dit mag doen.'

In de kasten liggen verschillende tafelspelen en er is een sjoelbak aanwezig. De volledig ingerichte keuken en de gezellige eet- en zithoek hebben veel strandelementen. De lichtblauwe vitrage zorgt voor een aangename uitstraling.

Er zijn veel genodigden naar de feestelijke opening gekomen en de sfeer is gemoedelijk.

Een van de aanwezigen is lekker buiten op de binnenplaats in de zon gaan staan. 'Het is mij nu te warm binnen. We kunnen creatieve activiteiten organiseren en eventueel samen koken en eten. We horen al allerlei ideeën voorbij komen. Een buurtwerker van Welzijn Noordwijk helpt ons daarbij. Kortom, het is een plek waar niets hoeft en van alles kan en waar we elkaar beter kunnen leren kennen'.

Primeur

Met onder andere de steun van de gemeente Noordwijk, Fonds 1818 en de Van Limburg Stirum Stichting is deze gezamenlijke ruimte ingericht. In Noordwijk de eerste in haar soort.

Een van de bewoners: 'Het is belangrijk om actief te blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven en anderen te ontmoeten in je eigen wijk met een beetje aandacht en zorg voor elkaar. Samen kunnen we er aan meewerken dat het prettig wonen en leven is.'

Een andere bewoner vult aan: 'Een buurtkamer is er niet zomaar. Alleen met een gezellige ruimte ben je er niet. Er zijn mensen nodig die af en toe als gastheer of gastvrouw willen fungeren en vrijwilligers die af en toe activiteiten organiseren en begeleiden. En natuurlijk moeten we met elkaar mensen enthousiast maken om de buurtkamer te bezoeken en desnoods op te halen.'

Nieuwe directeur Noordwijk Marketing

vvv n De Raad van Toezicht van Noordwijk Marketing heeft met ingang van 19 augustus Quirine Kamphuisen benoemd als directeur-bestuurder van Noordwijk Marketing.

Per 1 juni zijn de Stichting Noordwijk Marketing en de Stichting VVV Noordwijkerhout gefuseerd. Recent werd een vacature opengesteld voor directeur-bestuurder van de nieuwe fusieorganisatie. De functie wordt sinds 1 januari voor beide organisaties ad interim ingevuld door Patrick Polie.
Quirine Kamphuisen (49) is momenteel werkzaam als Manager Marketing & Fundraising bij Make-AWish Nederland. In haar loopbaan heeft zij de nodige internationale ervaring opgedaan in het ontwikkelen van (marketing)strategieën en het realiseren van partnerships.
"Met Quirine Kamphuisen krijgt Noordwijk Marketing een directeur-bestuurder met ruime ervaring op het gebied van marketing, relatiemanagement en fondsenwerving. Ook heeft zij veelvuldig gewerkt met vrijwilligers, wat ook voor onze VVV's belangrijk is", verklaart de Raad van bestuur.

'Traditie is niet de as koesteren, maar de vlam brandend houden!'

Het stokje, in de vorm van de herdersstaf, wordt doorgegeven aan pastoor Martien Straathof. | Foto: Caroline Spaans. Foto: caroline spaans

"Ik ben moe. Moe van het creatief blijven in mijn werk. Het is tijd voor mijn emeritaat." Het is inmiddels geen nieuws meer: 'onze' pastoor André Goumans gaat met pensioen en geeft zijn herdersstaf officieel op 1 september door aan pastoor Martien Straathof. Het afscheidssymposium, georganiseerd door Palliam en gehouden in een bomvolle Victorkerk vorige week, ervoer hij als een geestelijk testament. Het thema Kerkvernieuwing wordt door zowel Goumans als zijn opvolger omarmd: "Vernieuwing móet, maar de boodschap die we hebben moet daarin wel doorgegeven worden. Als we durven zeggen dat God liefde is, dan maakt elke generatie mee hoe liefde je raakt. We leven nu in een periode dat er steeds minder wordt getrouwd, maar dat wil niet zeggen dat er minder liefde is. Die liefde zoekt dus andere wegen en dat zou de kerk ook moeten doen. Palliam bouwt voort om de warme traditie van onze kerk, maar concentreert zich met het pastoraal team op kerkvernieuwing die wij met de parochie op de kaart willen zetten."

'We zijn van een volkskerk naar een keuzekerk gegaan en van een stille naar een winkel zondag

Foto's en tekst: Caroline Spaans

Zondag 7 juli nam Goumans afscheid met een Eucharistieviering in 'zijn' Jozefkerk. Ik spreek beide pastoors in de pastorie van de Jozefkerk, de donderdag voor het officiële afscheid van Goumans. Een drukke dag voor hen, waarin ze toch tijd maken voor mij, de niet-kerkganger, de niet Rooms-Katholieke. Het wordt een boeiend gesprek. Voor hen, vermoed ik, hoop ik, omdat ik vragen stel die ze niet gewend zijn en voor mij leerzaam, intrigerend en emotioneel.

Brabantse inslag

Martien Straathof (Rijnsaterwoude, 1961) ging na zijn militaire dienst een aantal jaren werken om op zijn 26ste theologie te gaan studeren. Hij is de oudste van zes (vier broer, één zus). Thuis hadden zijn ouders een melkveehouderij met koeien en schapen: "Ik ben een boerenzoon van moeders- én vaderskant. Dat ik herder ben geworden, lag in de lijn der verwachting. Bovendien: als je goed om kan gaan met koeien, kan je ook goed omgaan met mensen", voegt hij er glimlachend aan toe. "Eenmaal priestergewijd (juni 1996), zocht ik naar een plek waar ik m'n eerste stappen zette in het pastoraat.

Ik heb altijd geroepen: ik moet een koe kunnen zien. Ik moet ruimte om me heen kunnen voelen." Goumans herkent dat wel: "Ik heb zulke ruimte van huis uit niet meegekregen, maar heb dat wel ervaren in Noordwijkerhout."

Goumans (Venray, 1953) koos na zijn studie Theologie voor het bisdom Den Bosch waar hij werd gewijd door bisschop Bluyssen in 1981. "In 1993 maakte ik de overstap naar Noordwijkerhout, destijds nog onderdeel van het bisdom Rotterdam, geleid door monseigneur Bär. Hij verwees mij expliciet naar de Jozefkerk, omdat het een 'Brabantse inslag' zou hebben en dat zou goed bij mij passen.

Daar had hij gelijk in. Ik werd hier zó onwijs hartelijk ontvangen. Het parochiebestuur zei destijds het 'helemaal niet erg te vinden' dat er een 'ander soort' pastoor zou komen. Meer leven, meer reuring, verwachtten ze. En ze kenden me nauwelijks!

Maar omdat ik uit de stad kwam, dachten ze: een ander type, laat we het maar eens proberen. En het pakte wonderwel goed uit. Boven de pastorie is het toen verbouwd, waardoor ik werkruimte en privé gescheiden kon houden."

Glazen huis

Belangrijk, volgens Goumans, die de vergelijking maakt met een glazen huis. "En dat bedoel ik niet per se negatief: een glazen huis betekent voor mij dat mensen met je meeleven en dat is heel fijn, maar er is ook een grens. Onopgemerkt door het dorp lopen is bijvoorbeeld uitgesloten. De laatste tijd zeggen mensen: 'Het zit er bijna op hè. Maar u bent zo lang pastoor geweest, dat u het wel verdient om met emeritaat te gaan.' Mooi vind ik dat."

Straathof: "Bijzonder dat ik iemand mag opvolgen die 25 jaar bij deze parochie heeft gewerkt. Vroeger kreeg je er kapelaans bij, tegenwoordig zijn dat parochies. Dat komt door de inkrimping. Er worden nog nauwelijks priesters gewijd. Als de kerken leeglopen, wordt het aantal roepingen, het aantal mensen die priester worden ook minder."

'God op de reservebank'

Goumans: "Toen ik begon in '93, waren er gedurende het weekend drie vieringen in de Jozef- en drie in de Victorkerk. Maar de krimp van het aantal kerkgangers was zó groot, dat één viering per kerk per weekend volstond. Als je dat na 25 jaar constateert, zou je er zwaarmoedig van kunnen worden. Maar er is zó enorm veel veranderd in een kwart eeuw tijd. Wat me bijvoorbeeld is bijgebleven, is wat een echtpaar zei, dat in onze parochie hun zilveren huwelijksjubileum vierde: 'Onze kinderen komen wel hoor, maar we hebben een beetje het idee dat ze God op de reservebank hebben gezet.' Met andere woorden: Hij is niet helemaal weg, maar Hij wordt alleen ingezet wanneer nodig. Misschien is dat tekenend voor veel gelovigen van vandaag: we zijn van een volkskerk gegroeid naar een keuzekerk. We zijn van een stille naar een winkelzondag gegaan. Mensen hebben zoveel keuzes waarmee ze hun zondag kunnen invullen tegenwoordig."

'Je gelooft altijd in iets'

Goumans is zeer geraakt door de huidige Paus, Paus Franciscus. "De wijze waarop hij mensen inspraak geeft in de kerk, vind ik geweldig." In december 2013 wilde de paus weten hoe katholieken wereldwijd denken over seksualiteit, huwelijk en gezin. De door het Vaticaan opgestelde vragenlijst, met soms lastige theologische vragen, die ook bij Goumans terecht kwam, werd door Goumans her en der aangepast en –gevuld en uitgereikt aan de afzonderlijke kerken van de Parochie Sint Maarten tijdens de vieringen rond Kerstmis. Een bewuste timing, want zo bereikte Goumans ook kerkgangers die alleen op hoogtijdagen komen.

Hij kreeg ruim 1600 (!) reacties waarvan hij de 'Paus-enquête' maakte; een 60 pagina's tellende conclusie, vertaald in het Italiaans en het Engels, die hij zelf naar het Vaticaan bracht. Opmerkelijk is dat veel enquêteurs van mening zijn dat de kerk meer compassie zou moeten tonen en minder veroordelend zou moeten zijn en dat het verplichte celibaat stuit op hartgrondig verzet. Een boeiend relaas; het inkijkexemplaar mocht ik lenen en het intro, de conclusie emotioneerde me, zélfs mij, de ongelovige... Straathof: "Je gelooft altijd in íets. Als het God niet is, geloof je misschien in jezelf of je partner of je kind. Zet jezelf niet in een hokje. Vraag elkaar eens: 'wat raakte jou', na het zien van een film of het bijwonen van een concert. Als je, zoals André ook zegt, durft te zeggen dat God liefde is, dan is het delen van liefde, in welke vorm dan ook, een uiting van geloof in God."

Jammer dat het er op zit? Goumans: "Ook, maar ik ben er echt aan toe. Ik ben ook moe van het altijd weer opnieuw kijken of de Bijbelteksten waar je over wil preken op een goede manier overbrengt. Ik heb me nooit een goed predikant gevonden. Ondanks dat ik terugkijk op een geweldige periode. Ik ben enorm gelukkig met de mensen die ik hier heb leren kennen en heb omgegaan en, misschien is dat wel de kern van het pastoraat, die mij zo bij voorbaat in vertrouwen namen wanneer er iets bijzonders in hun leven speelde. Dat ontroert me. Als pastoor maak je deel uit van zoveel bijzondere facetten in het leven van de gemeenschap." Straathof vult aan: "Juist op kwetsbare momenten." Goumans knikt instemmend: "Kwetsbaarheid vind ik een sleutelwoord in het pastoraat."

Kaarten met de kapelaan

Hoe is Straathof benaderd voor deze parochie? "Ik was in de periode 1996 - 2000 kapelaan in de Sint Bartholomeuskerk in Voorhout, bij pastoor Van Bocksmeer. Ieder jaar kom ik op de tweede donderdag in januari terug voor de kaartavond, georganiseerd door de parochieveiling Voorhout. Tijdens de laatste kaartavond werd gezegd: weet je al dat Goumans weggaat? Is dat niets voor jou? Tja, dat André weg zou gaan, dat wist ik al. Maar of het iets voor mij zou zijn? Zeven kerken! Toch wist ik in mijn hart gelijk dat het goed zat. Ik wachtte 14 dagen met het sturen van een mail naar de benoemingenadviseur. En kreeg direct een mail terug. Uiteindelijk kwam ik in maart op gesprek en werd me verteld dat ik met ingang van 1 september aan de slag kon. 'Je bent een mensen-mens, laagdrempelig, nuchter en trouw: dat wordt gewaardeerd dus met jou willen we verder', zeiden ze. 10 november word ik geïnstalleerd als pastoor van parochie Sint Maarten en neem ik mijn intrek in deze pastorie."

En Pastoor Goumans? "Ik vertrek. Naar elders", glimlacht hij. Als ik doorvraag zegt hij: "Ken je dat niet, Elders? Leuke plek hoor!" Blijft zijn nieuwe woonplaats geheim? "Nee, ik ga naar Amsterdam. Voor de rust", voegt hij toe. Dat lijkt me een contradictio in terminis.

Volgens Goumans komt dat helemaal goed en heeft hij alle rust om eindelijk te lezen, naar het theater te gaan en cultuur op te snuiven. "Ik ben ver weg genoeg om echt 'weg' te zijn, en dichtbij genoeg om, na zeker een jaar, weer eens te kijken waar en hoe ik op ontspannen wijze nog wat kan toevoegen aan de kerk."

'Soms lijkt het mooi, maar zit er achter de deur veel leed'

Wat is er zo mooi aan deze parochie? "Er bestaat hier een heel vanzelfsprekend verenigingsleven en gemeenschapsgevoel. Dat is heel warm." Als pastoor Straathof in september het stokje van Goumans overneemt zet hij in op 'Levend geloof': "Ik hoop dat mensen blij zijn met hun geloof en dat het ze helpt om hun leven draagbaar te houden. Soms lijkt het mooi, maar zit er achter de deur heel veel leed. Soms weten we geen raad meer met onze vragen. Ik hoop dat we weer een aanzuigende werking kunnen creëren met bijvoorbeeld Palliam waar de gemeenschappelijke deler Christus en het evangelie is."

Tot slot zegt Goumans: "Wij zouden het niet redden zonder inzet van een fantastisch pastoraal team.

Ik wil met nadruk zeggen dat ik het in alle jaren dat ik hier heb meegedraaid enorm getroffen heb met mijn collega's. En met de medewerking van heel veel vrijwilligers die de kerk dragen. Ik hoop dat we dat in de parochie door kunnen zetten!"

Noordwijk

11 juli
• Zomerserie Orgelconcerten - Muziek in Jeroen met Arjan de Vos; Oude Jeroenskerk, Voorstraat. Tijd: 20.15 uur. Entree € 7,00. Vrienden van Muziek in Jeroen € 5,00.

13 juli
• Sunsetwalk 2019 – 10 van Noordwijk; startlocatie Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: starten tussen 19.00 en 20.00 uur. Deelname: Voorinschrijving (t/m 12 juli) kinderen tot 14 jaar € 6,00, volwassenen € 8,50. Na-inschrjving (vanaf 13 juli) kinderen tot 14 jaar € 8,50 en volwassenen € 11,00. Van iedere inschrijving gaat € 2,50 naar de Edwin van der Sar Foundation.

13 en 14 juli
• Mercado de Ibiza; Strandplaats Nederzandt, Langevelderslag 34-56. Tijd: dagelijks van 10.00 - 20.00 uur. Entree gratis.

14 juli
• 10 van Noordwijk – hardloopevenement; Kon. Wilhelmina Boulevard. Tijd: 09.30 uur Kidsrun, 10.00 uur: 5 km., 11.15 uur: 10 km. Deelname: Kidsrun € 5,00, 5 km € 15,00, 10 km € 17,50. Van iedere inschrijving gaat € 2,50 naar de Edwin van der Sar Foundation.
• Kinderfestival Noordwijk – FEIN; Kon. Wilhelmina Boulevard, Oranje Promenade. Tijd: 13.00 - 17.00 uur. Entree gratis.

17 juli t/m 27 juli
• Alles is bedacht - Kunstklank; Bamboetheater op het strand, Kon. Wilhelmina Boulevard, afrit 22.
Tijd: 17 t/m 21 juli en 23 t/m 27 juli dagelijks om 21.30 uur (theater open vanaf 21.00 uur). Entree € 29,50, jongerenticket t/m 25 jaar € 17,50.

21 juli
• 50 jaar Maanlanding bij Space Expo; Space Expo, Keplerlaan 3. Tijd: 10.00 - 17.00 uur. Entree (online reserveren) € 11,50 (volwassenen) € 7,50 (kinderen).


erhout / De Zilk

9 t/m 16 juli
• Kabouterpad, gezinswandeling door het Hollands Duin, vertrek vanaf restaurant "Langs Berg en Dal", Langevelderlaan, deelname € 5.00 per kind, incl. knapzak en drankje.
• Konijnenroute, gezinswandeling door het Nieuw Leeuwenhorstbos, start vanaf de parkeerplaats Gooweg 36.

10 juli
• Zeemeermin zwemmen, om 14.00 uur in zwembad de Schelft, aanmelden bij de receptie.

11 juli
• Koffie+ bijeenkomst, thema "Boekenlegger haken", van 10.30 tot 12.00 uur in de bibliotheek, Herenweg 2. Deelname is gratis!
• Zomerbridge, gezellig bridgen voor jong en oud om 13.30 uur in de recreatiezaal van Puyckendam, Pilarenlaan. Aanmelden bij Sjaak Geerlings, tel. 06 22559225.
• Pubquiz, kennisquiz om 21.00 uur in café van der Geest, Zeestraat 7a. Aanmelden aan de bar.

12 juli
• Creatieve workshop, van 19.00 tot 21.00 uur in de winkel van Stoffig Stel. Dorpsstraat 48. Aanmelden via stoffigstel@gmail.com

13 juli
• Rockwijkerhout, lekker dansen en meedeinen op Rock 'n Roll muziek uit de jaren '60, van 11.00 tot 16.00 uur rondom de Witte Kerk, de toegang is vrij!
• Demonstratie bollen pellen, van 13.00 tot 16.00 uur in museum NoVaTo, Zeestraat 3a, toegang € 2.00
• Safari "de Grote Vijf", met de boswachter op pad door het Hollands Duin, vertrek vanaf de werkschuur, Duinweg 81 om 19.00 uur, aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/hollandsduin

14 juli
• Kofferbak Rommelmarkt, gezellige koopjesmarkt van 9.00 tot 16.00 uur op het voormalige Bavoterrein, Langevelderweg 27. De toegang is vrij!

15 juli
• Toeristenmarkt, gezellige en kleurrijke markt tussen de terrassen, van 11.00 tot 17.00 uur rondom de Witte Kerk.

NOORDWIJK


Protestantse Gemeente

Vrijdag 12 juli

WZC Groot Hoogwaak

16.00 uur: dhr J. van Duin
WZC Jeroen
16.00 uur: dhr. D. Barnhoorn

Zondag 14 juli

Oude Jeroenskerk

10.00 uur: dhr. C. van Vliet, Rijnsburg

Buurtkerk

10.00 uur: ds. S.J. Dingemanse, HA

Ichthuskerk

10.00 uur: ds. J.A.J. Pater

17.00 uur: ds. W.J. Dekker, Amersfoort

't Kruispunt (W.v.d.Bergh)

11.00 uur: dhr. M. van Delft

Gereformeerde Kerk Noordwijk (voortgezet) Trefpunt, Schoolstraat 2

Zondag 14 juli

10.00 uur: ds. A. ten Napel

Rooms-Katholieke kerk

Woensdag 10 juli

Maria ter Zeekerk

09.00 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

Vrijdag 12 juli

WZC Jeroen

18.30 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

Zaterdag 13 juli

Maria ter Zeekerk

19.00 uur: Eucharistieviering: afsluiting jaar, Th. Blokland

Zondag 14 juli

Sint Jeroenskerk

10.00 uur: Eucharistieviering, M. Kuipers

Dinsdag 16 juli
Kerkhofkapel

9.00 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

Centrum De Ark

Zondag 14 juli

10.00 uur: dhr. A. van der Stoep

NOORDWIJKERHOUT

PROTESTANTSE GEMEENTE

Witte Kerk

Zondag 14 juli

10.00 uur: Ds. E. Mandenmaker, HA

Rooms-Katholieke kerk

St. Jozefkerk
Zondag 14 juli
10.00 uur: L. Belt

St. Victorkerk

Zaterdag 13 juli

19.00 uur: Gebedsleider L. Belt

DE ZILK

Rooms-Katholieke kerk

Heilig Hartkerk

Zondag 14 juli
9.30 uur: pater H. Uitendaal, Autozegen

Doe mee en win 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis in Lisse. Stuur de juiste oplossing uiterlijk zondag 14 juli samen met uw naam en adres per post naar: Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH Katwijk. Of mail: redactie@noordwijkerhoutsweekblad.nl.

De oplossing van week 27:

KORENBLOEM

De winnaar: CAROLA BISSCHOP