Noordwijkerhouts Weekblad

24 december 2019

Noordwijkerhouts Weekblad 24 december 2019


Nieuw Noordwijk met alaaf 2019 in

Carnavalsvereniging De Kaninefaaten met in het kielzog De Keienbijters, De Duinknijnen, De Noortukkers, De Tulpkabouters en hun jeugdgroepen maakten het op de eerste gemeentelijke nieuwjaarsreceptie al meer dan duidelijk. Carnaval wil ook in het nieuwe Noordwijk een belangrijke rol vervullen. De eerste goed bezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente was in Congrescentrum Leeuwenhorst. Velen namen de gelegenheid te baat om kennis te maken met de waarnemend burgemeester Jon Hermans en de nieuwe wethouders. Maar zeker ook om de eerste Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Hermans van zeer dichtbij aan te horen. Zij legde nadruk op veiligheid en in dat verband oogstten politie, ambulancepersoneel en brandweer veel lof.

Grote belangstelling raadsvergadering

De Jeroenskerk zat 2 januari tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe fusiegemeente stampvol. Nadat de eed of de gelofte was afgelegd, volgde de stemming en benoeming van de vier wethouders. Geen van de wethouders kreeg alle 27 raadsleden achter zich. De oppositie van Puur, GroenLinks, D66 en PvdA (zeven zetels) had zich verenigd en stemde tegen of blanco (ongeldig). Sjaak vd Berg kreeg onverwacht 20 stemmen. Bij wethouder Henri Jong (CDA) was het beeld omgekeerd. Hij kreeg 17 stemmen voor, 6 tegen en 4 ongeldige blanco stemmen. Salman kreeg de meeste tegenstemmen. Hij had voor de onderhandelingen in het openbaar afstand moeten nemen van enkele van zijn uitspraken tijdens de campagne; 7 raadsleden waren blijkbaar niet overtuigd en stemden tegen.

Onderscheiding voor Marit Hogervorst

In een bomvolle Schelft reikte burgemeester Jon Hermans zaterdag 12 januari een Koninklijke Onderscheiding uit aan Marit Hogervorst-Bierhoff. De uitreiking vond plaats tijdens de grand finale van het Maestroconcert. Hogervorst, zelf actief lid van muziekvereniging de Harpe Davids sinds 2001, werd tot haar grote verrassing - en onder luid applaus - door Hermans naar voren geroepen. De waarnemend burgemeester noemde het een hele eer dat zij de onderscheiding mocht uitreiken. "Om juist op deze avond dit te mogen doen, vind ik heel bijzonder. Ik ben zelfs wat gespannen! Ik ontmoet niet zomaar iemand: mensen die koninklijk worden onderscheiden, zijn vaak hele gepassioneerde vrijwilligers, die lang tijd en in het voorbijgaan van eigen belang zich inzetten voor de gemeenschap."

Innovatieplan biedt winkeliers kansen

Alle politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma aangegeven dat zij leefbare kernen met aantrekkelijke winkelgebieden zeer belangrijk vinden. Dat heeft het Ondernemersfonds geïnspireerd om terstond de bestaande problemen rondom de retail te inventariseren. In de week van 7 januari Deze week werd een start gemaakt om samen met de ondernemers, de vastgoedeigenaren en natuurlijk de gemeente, bestaande problemen actief aan te pakken. Het Ondernemersfonds Noordwijk gaat daarom met een bedrag van 100.000 euro de detailhandel in het nieuwe Noordwijk een impuls geven. Dit gebeurt via deelname in de financiering van het project 'Retail Lab Nieuw Noordwijk': een online en offline ontwikkel- en innovatie aanpak door en voor ondernemers.

Ria Vink wint Maestro finale

Ria Vink-van den Berg heeft 12 januari in een afgeladen Schelft de grande finale van de Maestro wedstrijden gewonnen. In de finale versloeg zij Ton van den Burg. Muziekvereniging De Harpe Davids en De Kaninefaaten zorgden samen voor een bijzondere avond. Harp-voorzitter Bas van der Tang verklapte dat Maestro een vervolg krijgt.

Pitstop Max bij Arthur

Het was een hele verrassing voor Yvonne Warmerdam van lunchroom Arthur toen Formule I coureur Max Verstappen 24 januari binnenstapte. De geschiedenis vertelt niet of Max op weg was of net terugkwam van het Circuit van Zandvoort, of alvast poolshoogte kwam nemen voor komende carnaval. Feit is wel dat Max van zijn eten genoot.

De Buuf winnaar Tonneprossen

Het Tonneprossen is 25 januari in café Van der Geest gewonnen door 'de Buuf': Leontine van der Klugt. Zij won met een liefdesverklaring aan wethouder Sjaak van den Berg, mede gemotiveerd door haar voorstel dat de wethouder voortaan alle rondjes in de kroeg gaat betalen. Ook had ze forse kritiek op wethouder Salman. In totaal waren er 7 deelnemers.

Vrijwilligers van het jaar

Tijdens een drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van muziekvereniging St. Jeanne d'Arc, op 4 januari, is het schoonmaakteam, Margret Aanhane, Corrie de Bruin, Thea van Schooten en Ellen Voshart, benoemd tot Vrijwilligers van het Jaar. Twee jubilarissen (12,5 jaar lid) werden in de bloemen gezet: Nico Zoet en Diana Gans.

Tuk Tuk is jarig

Topaz Munnekeweij heeft alweer een jaar lang driek tuk tuks in gebruik. Het is een groot succes. Met de inzet van vrijwilligers kan de organisatie deze vervoersmiddelen gebruiken om cliënten/bewoners van Munnekeweij te vervoeren. Ook alle inwoners van Noordwijkerhout die in het bezit zijn van een regiotaxipas kunnen de tuk tuk aanvragen.

44e Boerenpaar: Arjan en Charlotte

Tijdens het Boerenmatinee, zondag 10 februari in Café van der Geest, heeft het 44ste jubileum Boerenpaar hun verloving aangekondigd. Net als andere jaren was er een spectaculaire manier om het nieuwe Boerenpaar bekend te maken. Bijzonder was dat niet één boer, maar een Boeren- en Boerinnenraad bekend werd gemaakt. Tijdens het Boerenmatinee werden alle kandidaat Boeren en Boerinnen uitgenodigd op het podium alwaar zij de strijd met elkaar aan gingen om te zien wie de meeste geschikte Boer of Boerin zou zijn. Na een spannende strijd werd uiteindelijk de Boer bekend gemaakt. Live op het podium werd Arjan Hogervorst bekend gemaakt als nieuwe Boer der Kaninefaaten. En niet lang erna stelde hij zijn Boerin voor: Charlotte Weijers.

Carnavalsmis met geluksthema

Want juwelen dragen velen, maar geluk dat maakt je blij", galmde het door de Heilig Hart kerk in De Zilk op 24 februari. Frans Bauer's: 'Een ons geluk' werd uit volle borst meegezongen. Ook dit jaar zat de kerk stampvol tijdens de carnavalsmis. Een traditie die een kwart eeuw geleden startte door de onlangs overleden Hubert Turnhout. Zoals gebruikelijk bepaalde het prinsenpaar het thema. Prins Murphey en prinses Marli kozen voor 'Geluk'. De eucharistieviering werd geleid door de pastoor Franken van de Willibrordusparochie. De pastoor werd bijgestaan door de diaken Iwan Osseweijer. Het werd een bijzondere eucharistieviering waaraan alle geledingen van de carnavalsvereniging deelnamen.

Hulde voor de sporters van het jaar

In de Wintertuin van de Hotels van Oranje was het 16 februari een drukte van belang: het was weer tijd voor de huldiging van het sportteam, de sportman, sportvrouw en sporttalent van het jaar 2018. Ook de Noordwijkerhoutse en Zilkse sportprestaties zijn dit jaar meegenomen, in het voorheen alleen Noordwijkse feestje. Daar was jaar tevens de verkiezing van de beste sportfoto aan toegevoegd. De speciale vrijwilligersprijzen waren voor schietvereniging 'Blijf voor 't Land 'en de ZV NWhout. Suzanne Heikoop maakte de mooiste sportfoto en volleybalster Noa de Vos kreeg de belangrijke onderscheiding als het absolute sporttalent van 2018. Het voetbalteam van SJC werd sportploeg van het jaar. Sportvrouw 2018 werd dressuurrijdster Monique Hulsbosch van de Boekhorstruiters.

Carnaval brengt fusiedorpen samen

Groepsfoto gemaakt in de studio februari 2019 Foto: Studio Royale - Steven Bemelman

In heel Nederland en dus ook in de Bollenstreek krijgen steden en dorpen tijdens carnaval een tijdelijke naam. In de afgelopen jaren is een aantal gemeentes door een fusie 'samengesmolten' en proberen de diversen verenigingen binnen de gemeentes elkaar te vinden. Zo ook de carnavalsverenigingen in de gemeentes Noordwijkerhout, De Zilk en Noordwijk. Ondanks dat de fusie hier afgelopen januari pas echt van kracht was, waren de carnavalsverenigingen onderling al in gesprek om te kijken waar zij elkaar konden ondersteunen. Op een woensdagavond in februari gingen de prinsenparen van De Duinknijnen, Kaninefaaten, Tulpkabouters, Noortukkers en de Keiebijters naar Steven Bemelman. Tijdens de fotoshoot was het duidelijk dat de prinsenparen het onderling goed kunnen vinden.

Sjors Sportief en Sjors Creatief

Op 14 februari klonk het startschot voor Sjors Sportief bij de Victorschool. De sjors-activiteiten zijn bedoeld basisschoolleerlingen in Noordwijkerhout, De Zilk en Noordwijk. Een groot deel van de activiteiten is gratis. In Noordwijk is deze actie vorig jaar gestart om kinderen de mogelijkheid te geven hun sportief of creatief talent te ontdekken.

Scouting viert feestje

Scouting Bosgeest vierde deze maand dat Lord Baden Powell meer dan honderd jaar geleden de Scouting bedacht. Zoals elk jaar werd het bij Bosgeest gevierd met een zwem- en pannenkoekenfeest: Bevers, Esta's, Welpen, Verkenners, Padvindsters, Explorers en leiding gingen naar de Wasbeek.... met daarna: pannenkoeken in het clubhuis.

Dierenhoeve ontvangt bonus

Zorg- en Kinderboerderij De Dierenhoeve heeft zich in de kijker gespeeld door een 'milieustraat' te maken, onder meer voor afgedankte apparaten. De kinderboerderij kreeg daarvoor een extra beloning van 250 euro van Wecycle, die in Nederland de inzameling en recycling organiseert van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Veel fusiefrustratie in kleurrijke optocht

De jaarlijkse carnavalsoptocht trok zaterdag 2 maart duizenden carnavalsliefhebbers naar Kokkerhout. Opvallend veel acts tijdens de optocht die te maken hadden met de fusie met buurgemeente Noordwijk. In totaal trokken de vele tientallen praalwagens door de straten van Noordwijkerhout. Uiteraard ontbraken de prinsenparen niet: de Kaninefaaten, met pins Blackjack en prinses Red Velvet, De Keiebijters met prins Victorius en prinses Fuchsia, De Duinknijnen met prins Murphey en prinses Marli en De Tulpkabouters met prins SuperTulpkabouterman en prinses Wonderwoman. De beste drie loopgroepen volgens de jury waren De Elfjes met: 'De fusie blijft een gok', De Drinkebroeders met 'Pas op voor Noortukse kak' en Gekkegeit met 'Geen Miss Noortuk zonder Hout'

College bezoekt de vier kernen

Het college van Burgemeester en Wethouders bezocht deze maande de vier kernen van de nieuwe gemeente. Elk collegelid had een kern onder zijn hoede genomen. Donderdag 21 maart was als eerste de kern Noordwijk Binnen aan de beurt. In Sportpark Duinwetering werd door wethouder Dennis Salman het spits afgebeten. Helaas was bij deze eerste avond de opkomst zeer laag. Slechts tien bewoners van Noordwijk Binnen kwamen op de uitnodiging af. Door de kleine opkomst was er voldoende ruimte voor het College om met de aanwezigen in gesprek te gaan over de zes aangeboden onderwerpen. De daarna ingeplande speeddate met Salman kwam te vervallen omdat iedereen de gelegenheid inmiddels had gehad met één of meerdere wethouders van gedachten te wisselen.

Bollenvelden vroeg op kleur

Deze drone steeg op in de Ruigenhoek bij De Zilk en laat een prachtig beeld zien van zee, duinen en bollenvelden die al aardig op kleur waren. Met temperaturen dik in de dubbele cijfers was het overal volop lente eind deze maand. Bijzonder op de foto: een gefuseerde gemeente Noordwijk en Noordwijkerhout met alle vier de kernen in beeld.

Rotary steekt handen uit de mouwen

Foto: FRANS VAN STEIJN

Rotary-club Noordwijk, Duin- en Bollenstreek stak 16 maart de handen uit de mouwen op de Dierenhoeve. De dag begon zeer negatief met een inbraak op de hoeve, maar dat maakte de Rotaryleden meer dan goed toen zij kwamen klussen voor het jaarlijkse NLdoet-festijn. Ondanks dat de hoeve binnen nu en een paar jaar moet verhuizen richting Engelse Tuin, is er nog steeds voldoende te doen. Het bestuur probeert samen met een groep vrijwillers en medewerkers de boerderij tot op de dag van verhuizing op en top te houden waarbij jong en oud met elkaar, dieren en natuur in contact kunnen komen op een ontspannen en vrijblijvende manier en daarnaast ook nog dat er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende dagbesteding kan worden gerealiseerd.

FVD grootste in Noordwijk tijdens PSV

Forum voor Democratie heeft in Noordwijk de meeste stemmen gekregen tijdens de Provinciale Staten verkiezing op 21 maart. De partij van Thierry Baudet behaalde 23 procent van de stemmen. De VVD volgt op de voet, met 22,8 procent. Op de derde plaats eindigde het CDA (10,9 procent), gevolgd door D66 (7,8 procent), GroenLinks (6,9 procent), PvdA (6,5 procent) en PVV (6,1 procent). In totaal bracht 59,6 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit. Van de in totaal 19.369 getelde stembiljetten, waren er 64 ongeldig. Ook stemden 61 inwoners blanco. De opkomst was hoger dan vier jaar geleden. Maar in winkels en stembureaus werd niet veel gesproken over de verkiezingen. Het leefde wel, maar vooral door de gevolgen voor de Eerste Kamer en de landelijke politiek.

Zilveren speld Jos van den Burg

Jos van den Burg kreeg 23 maart de zilveren toneelspeld vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap bij ODI en werd benoemd tot erelid. Hij was vooral achter de schermen actief: van 1994 tot 2006 als voorzitter en daarna tijdelijke bestuursfuncties, maar ook als adviseur, planner van de zaalcommissie en regelaar voor het vervoer van senioren.

Lisette neemt praktijk over

De Praktijk voor Fysiotherapie Verhoeve-Zonneveld is per 1 maart overgenomen door Lisette Lünnemann. Zij is algemeen, kinder- en oedeemtherapeut. Haar expertise als kinderfysiotherapeute is een welkome aanvulling op de werkzaamheden van Meriam Jacobse. Jan Zonneveld stopt per 1 maart Rosan de Vogel volgde hem op.

Nieuwe kabelbaan

De Speelakker ging deze maand weer open, inclusief geheel vernieuwde kabelbaan. Tijdens de wintermaanden is hard gewerkt. De winter is de drukste tijd voor de klusploeg. Speeltoestellen zijn nagezien en waar nodig gerepareerd.De openingshandeling voor de kabelbaan werd verricht door oud beheerder, nu vrijwilliger, Rob Ohlenschlager.

Koppen voor corso en mozaïeken

Jan Hogervorst was de eerste week van april druk bezig om met zijn kompanen de hyacinten voor de mozaïeken te koppen. Waar het bestuur van het Bloemencorso van de Bollenstreek zich opmaakte voor het moeizaam realiseren van het corso, omdat de bloemenkaravaan dit keer heel vroeg rijdt, waren er deze week heel andere gevoelens. Alles bloeide al een poosje! Zaterdag 13 april startte om 9.15 uur de veertig kilometer lange tocht van het Vuurtorenplein in Noordwijk totdat het corso 's avonds om 22.00 uur eindigt bij Raaks in Haarlem. Zondag stonden de praalwagens nog de hele dag in het hart van bloemenstad Haarlem. In elke dorp of stad werden diverse activiteiten georganiseerd tijdens het corso. Naast de praalwagens rijden ook luxewagens mee.

Tachtig 'nekkendraaiers' op de Brink

De Brink stond 6 juni vol met oldtimers. Organisator René van Houten reed mee met zijn MG, bijzonder door een detail: drie ruitenwissers op de voorruit. Het is een van de laatste MG's die gemaakt zijn. Het weer was niet optimaal voor oldtimers. Het aanbod was dit jaar toch heel gevarieerd. Sportwagens, een vrachtwagen, een Rolls Royce maar ook exemplaren van de Fiat 100 en een aantal Daf's. Er werd in groepjes bijgepraat. Mannen met hun echtgenoten, vaders met zoons, maar ook hele gezinnen. De toertocht is altijd een gezelligheidsevenement en inmiddels een Noordwijkerhoutse traditie. Dit is de vijftiende of zestiende keer, schat Van Houten. Een van de deelnemers doet elke winter ook mee in Scheveningen aan de 'Kouwe klauwenmeeting' voor Puch-verzamelaars.

Zaterdag1 kampioen

Hard werken werd beloond: 20 april is Van Nispen zat.1 kampioen geworden van de 3e Klasse A. Met 13 punten voorsprong op de naaste concurrent Be Fair. Met gemak versloegen zij uit, in Reeuwijk, CVC met 1-4. Dat was genoeg om het kampioenschap vast te stellen. Jan-Joost Cornelissens was de grote man bij De Zilkers. Hij scoorde 2x.

Zonnige laatste scootmobieltocht

Het was mooi fris ochtendweer toen de stoet 16 april vertrok vanaf de Munnekeweij. Bloemenslingers van narcissen en tulpen kleurden de 66 deelnemende scootmobielen. Het was voorlopig de laatste gezelligheidstocht. In de afgelopen jaren is wel iets veranderd: het uithoudingsvermogen van de batterijen blijkt tijdens deze tiende tocht beter dan tien jaar geleden. Een deelnemer uit Lisse is opgetogen over de actieradius van zijn scootmobiel. "Ik heb pas één lichtje gebruikt". Hij kan na de tocht zelfstandig naar Lisse terugrijden. Het kindje van Jaap Walen en Jan Janson, de initiatoren en grote 'trekkers' van de scootmobielentocht, is te vondeling gelegd. Voor de elfde editie moet men op zoek naar nieuwe organisatoren.

Koninklijke lintjes voor tien

Foto: KROLFOTO 0622505508

Waarnemend burgemeester Jon Hermans reikte vrijdag 26 april tien koninklijke onderscheidingen uit. De lintjes waren voor: Jos Admiraal (Noordwijk), Corrie de Bruin (Noordwijkerhout), Gerard Dobbe (Noordwijkerhout), René Geljon (De Zilk), Gerdien van der Linde (Noordwijk), Pierre Roos (Noordwijk), Mark Sijlmans (Noordwijk), Joyce Vink (Noordwijk). Hans van Weezel (Noordwijk) en Ineke van Zelst (De Zilk). De uitreiking was in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk. De gedecoreerden worden gezien als personen die zich geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen of anderen hebben gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten zijn zij allen benoemd tot Lid in de Orde van OranjeNassau.

Paraplu ontvreemd

Van Frans en Truus van der Veld ontving de redactie 12 april een mail met foto´s van het bronzen standbeeld ´De Ziekzoeker´ op de rotonde bij de Schelft. Het beeld was vernield: de bronzen paraplu was er af gehaald. De paraplu, best zwaar en groot, is nooit gevonden en het beeld werd uiteindelijk in november hersteld.

Koude koningsdag

Met amper 13 graden was het best fris, maar het mocht de oranjepret niet drukken: volle bak in het dorpscentrum tijdens de jaarlijkse koningsmarkt. Tijdens de kindervrijmarkt hielden de kinderen moedig stand en werden er goede zaken gedaan. Alle evenementen werden goed bezocht. De Oranjevereniging kijkt terug op een geslaagd feest.

Corso en mozaïeken

Veel publiek in De Zilk tijdens het traditionele mozaïekweekend. De datum was noodgedwongen vervroegd ivm de snelle groei van de hyacinten. De springende orca's kregen de tweede plek. Ook het corso trok honderdduizenden bezoekers. Debuterend corsovoorzitter Willem Heemskerk sprak dit weekend over 'het mooiste corso ooit'.

Geef vrijheid door: in vrijheid kiezen

Foto: Fred van der Bent

De Oranjevereniging organiseerde in opdracht van de gemeente de dodenherdenking in de St. Jozefkerk. Door het Nationaal Comité 4 en 5 mei was dit jaar opnieuw gekozen voor het thema 'Geef vrijheid door'. In 2019 lag het accent op 'In vrijheid kiezen'. De Harpe Davids en St. Jeanne d'Arc zorgden voor muzikale en vocale begeleiding. Onder de aanwezigen waren loco-burgemeester Sjaak van den Berg, oud-wethouder Hans Knapp, veteranen, leden van de scouting, basisschoolleerlingen en bestuursleden van de Oranjevereniging. Op diverse plaatsen vond de Dodenherdenking plaats in Noordwijks. Bij 's-Heerenloo werd samen met bewoners, verzorgers en belangstellenden, stilgestaan bij alle slachtoffers en in het bijzonder vijf werknemers die tijdens de oorlog werden omgebracht.

Weg met die wollen winterjas

Foto: FRANS VAN STEIJN

Op de De Dierenhoeve was zondag 26 mei het traditionele schapenscheren. De dieren werden vakkundig van hun wintervacht verlost en het was het tevens de aftrap van de crowdfundingmaand met als thema: 'Voor iedereen! Dat is toch het allerleukste', met als doel geld op te halen voor een speeltoestel dat door alle kinderen gebruikt kan worden. Een deel van de opbrengst van het Schapenscheerfeest is gebruikt voor dit speeltoestel, de rest voor de instandhouding van De Dierenhoeve. Bij het scheren van de schapen werd natuurlijk ook geknutseld met echte wol. Het scheren van de dieren is een vak apart en is haarfijn uitgelegd aan het publiek. De hoofdprijs bij de grote loterij waren dit keer twee kaarten voor Soldaat van Oranje en nog een paar mooie prijzen.

'Uit De Raadzaal' stopt voor Jacques

Foto: Caroline Spaans

De oplettend lezer zal het niet zijn ontgaan: de Raadzaal-column van Jacques Looijestijn, steevast op pagina 5 in Het Noordwijkerhouts Weekblad, staat niet meer in de krant. Het samengaan van beide gemeenten heeft er toe geleid dat zowel in Het Noordwijkerhouts Weekblad als De Noordwijker een en ander is gewijzigd. Hierdoor heeft de redactie keuzes moeten maken, waardoor de column Uit De Raadzaal kwam te vervallen. Jacques volgde jarenlang de lokale politiek en schreef voor verschillende lokale kranten. "Met het schrijven kon ik mijn ei kwijt, vooral in mijn column Uit de Raadzaal. Ik schreef zelfs tijdens mijn vakantie: een week overslaan was er niet bij!" Jacques vond het heel jammer dat het na zo lange tijd stopte voor hem maar zei ook begrip te hebben voor het besluit.

Disseldorp sluit na 60 jaar

Piet, Jos en Stef Disseldorp sloten 31 mei na 60 jaar hun buurtsuper. In 1960 betrok het gezin Disseldorp het woonhuis en winkelpand in de Dorpsstraat. De zuivelzaak werd in '69 een echte supermarkt. Er waren 11 kinderen: 8 jongens en 3 meiden. Vier jongens werkten in de zuivelsector. Piet en Jos hadden een wijk en reden ook op de SRV-wagen.

Groot appeltje voor Met je Hart

Stichting Met je hart was in 2019 één van de drie initiatieven die een Appeltje van Oranje heeft ontvangen op 23 mei in Paleis Noordeinde in Den Haag. Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds sociale initiatieven die op succesvolle wijze mensen verbinden en inspireren. Het aparte, gróte appeltje, was óók voor Met Je Hart.

Bomenkap in broedseizoen

Foto: keukenhof

De wet natuurbescherming verbiedt geen bomen- of struikenkap tijdens het broedseizoen (half maart-half september). Lijst Salman wilde weten dit zit ivm van woningbouw op Sancta Maria/Bavo. Op Landgoed in den Houte gaat het om zo'n 500 bomen en struiken, op Sancta Maria om ruim 1.000 stuks. Voor de gekapte bomen geldt een herplantingsplicht.

Zilver voor jonge bridgers

Niels van Elk en Guido van der Poel wonnen 26 mei tijdens de kampioenschappen minibridge in Utrecht, het zilver. Ze eindigden als tweede met 61.01%. Dit was slechts een verschil van 0.13% van de winnaars. Zij leerden het dit jaar op de Regenboogschool, waar steeds meer kinderen enthousiast aan dit rekenkundige kaartspel meedoen.

Degradatie voor VVSB naar 3e divisie

Foto: Wim Wobbes

Het is VVSB niet gelukt om in de Tweede Divisie te blijven. In een bloedstollend spektakel delfden de paars-gelen 10 juni het onderspit in de verlenging tegen Quick Boys. Vanaf minuut één was het spelbeeld duidelijk. Quick Boys trok ten aanval, waardoor VVSB in z'n achteruit moest. VVSB bleef te lang hangen in de lange ballen die door de harde wind werden meegedragen naar voren. Op de site van VVSB liet voorzitter Arjan Broekhof weten: "Helaas is ons vlaggenschip gedegradeerd. Hoe zonde. Geen loon naar werken. Hoeveel mensen hadden ons voor de winterstop nog een kans gegeven? Helaas waren de laatste twee wedstrijden van dit seizoen er twee teveel. We konden geen aanspraak meer maken op de overwinning."

Driedaagselopers door weer en wind

Met paraplu's en regenpakken gingen de vierdaagse lopers 7 juni van start bij de Witte Kerk. De Noordwijkerhoutse jeugd liet zich niet afschrikken door de slechte voorspellingen van die dag: code oranje. Het bleef bijna droog met een zonnetje en ijsje als toetje. Alleen de eerste dag: waardoor het geen vier- maar een driedaagse werd. Desondanks kreeg iedereen vrijdag een wandelmedaille.De stoet van 600 deelnemers wrong zich door het Schoollaantje. Na nog geen driehonderd meter wandelen ontvingen de stappers een ijslolly van een paar vrijwilligers die onmisbaar zijn voor een gesmeerd lopende wandelvierdaagse. Ook met een regenpak smaakte een ijsje goed. Stortbuien, donder en bliksem bleef de kinderen en begeleidende ouders vrijdag gelukkig bespaard.

Hoog bezoek bij manege No Limits

Foto: @SWEET

Hare Majesteit Koningin Máxima opende 25 juni het vernieuwde gebouw No Limits aan de Schulpweg. Oprichter Caroline Dekker gaf de koning een uitgebreide rondleiding. De Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit en burgemeester Jon Hermans waren ook aanwezig. De manege focust zich vanaf begin juni op het geven van therapeutische lessen voor ruiters met angststoornissen, autisme of ADHD. Reguliere ruiters zijn ook welkom. De koningin opende de manege door middel van het doorknippen van een lintje met ballonnen, waarna ze uitleg kreeg bij het robotpaard. Dit robotpaard helpt ruiters de ritmische bewegingen van het rijden onder de knie te krijgen. De koningin sprak met verschillende vrijwilligers over hun werk op de manege.

Hermans informateur provincie

| Foto: Wim Siemerink Foto: Picasa

Ad interim burgemeester Jon Hermans ging deze maand aan de slag als informateur voor een nieuw te vormen college van GS in Zuid-Holland. Hans Wiegel legde zijn functie neer. De informateurs verkennen op verzoek van de fractievoorzitters welke partijen gezamenlijk een coalitie willen vormen voor een voldoende inhoudelijke basis.

Infobord Boekhorst onthuld

Foto: KROLFOTO 0622505508

Wethouder Sjaak van den Berg onthulde samen met vertegenwoordigers van VVSB, Northa, tv De Boekhorst en aannemer AW Vessies Infra een bord over de vernieuwing van Sportpark De Boekhorst. Met de onthulling is formeel het startsein gegeven voor de werkzaamheden op het sportpark, dat tussen 2019 en 2022 volledig wordt vernieuwd.

Petitie voor groenere gemeente

Tessa Yanover, ook wel bekend als Moedertje Groen, startte deze maand een petitie om de kernen van het nieuwe Noordwijk met elkaar te verbinden. Ze wil de gemeente bloemrijker maken en vraagt het maaibeleid dusdanig aan te passen dat bermen de tijd krijgen te herstellen. Dat helpt insecten, die onder meer van groot belang zijn bij bestuiving.

DPW: afspraken geschonden

Deze maand presenteerden GL, VVD, D66 en PvdA hun nieuwe coalitieakkoord "Duurzaam doorpakken" voor vorming van een College van GS Noord Holland. De Duinpolderweg wordt hierin genoemd: een verandering, maar wat? Deze nieuwe ontwikkeling raakt ook Noordwijkerhout. Ondanks afspraken over het tracé zijn afspraken geschonden.

Sportwijkerhout groot succes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De 'Major obstacle run' van de NOV en Major-run was 7 juli een groot succes. Terwijl de terrassen 's ochtends werden uitgezet zochten bewoners en toeristen hun weg tussen de obstakels rond de Witte kerk bij het thema-evenement 'Sportwijkerhout.' De kinderen slingderen tussen de klimelementen en tussen de terrastafeltjes door. De deelnemers ploften na elke hindernis met de voeten op gymnastiekmatten, die voor de nodige demping zorgden. Voor de supermarkt moesten de deelnemers stukken hout hijsen en verderop werd geklommen om de bel te luiden. Ideaal voor ouders die rustig willen winkelen en hun kroost een fysieke uitdaging gunden. De belangstelling om deel te nemen was de hele ochtend groot en de Obstacle run verdient volgende jaar een reprise.

Sollicitatie-eisen burgemeester bekend

Foto: Picasa

Per 1 januari 2020 zal er een door de kroon benoemde burgemeester worden geïnstalleerd. Hiervoor ging in juli via een advertentie, de sollicitatieprocedure van start. De zoektocht naar de perfecte eerste burger kenmerkt zich in een zeer gedetailleerde omschrijving van gewenste kwaliteiten, inzichten en vaardigheden. Zowel het college van B&W als enkele buurgemeenten en samenwerkingspartners is gevraagd om input. Heel nadrukkelijk werd daarna aan de eigen inwoners en plaatselijke ondernemers verzocht om mee te denken. Via een speciale enquête kwamen 721 reacties binnen. Duidelijk werd dat inwoners een burgervader/burgermoeder willen die zich richt op alle inwoners. En daarbij vooral zeer integer handelt, zichtbaar aanwezig en makkelijk benaderbaar is.

Beste bollengrond in Noordwijkerhout

Een eenvoudig onderzoek van bloembollenkwekers naar de bodemkwaliteit heeft uitgewezen dat de beste bollengrond van Nederland zich in Noordwijkerhout bevindt. Het betreft een perceel van hyacintenkweker Klaas Hogervorst. In april heeft Hogervorst, evenals honderden collega's in heel Nederland, een katoenen onderbroek in zijn bollenveld ingegraven. Na twee maanden is het ondergoed weer opgegraven. Hoe minder er dan van de onderbroek over is, hoe actiever wormen, schimmels, bacteriën en micro-organismen in de grond zijn. Een goed en natuurlijk bodemleven is van groot belang bij de teelt van vitale en sterke gewassen. Uit handen van André Hoogendijk (KAVB) ontving Hogervorst de eerste Nederlandse Soil Your Undies-trofee.

Herenweg open voor verkeer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De verbinding van de Herenweg naar de Langevelderweg ging deze maand open. Precies op tijd: want de werkzaamheden op het VVSB-terrein begonnen. De nieuwe weg is nodig voor het nieuwe sportcomplex en voor de toekomstige bouwers en bewoners van het voormalige Bavoterrein. Het bouwverkeer hoeft nu niet meer door het dorp.

Overlast van rupsen

Deze zomer was er veel overlast van de eikenprocessierups, waar ze in aangrenzende gemeenten zijn gesignaleerd. In de gemeente Noordwijk bleef de schade beperkt: de gemeente hing feromoonvallen op. Hiermee worden door de vrouwelijk feromoongeur de mannelijke vlinders gelokt en gevangen. Ze bleven tot het eind van de zomer hangen.

Loungefest: topmuziek aan Comomeer

Het Loungefest vierde 19 en 20 juli haar 7-jarig bestaan. Dit unieke festival, georganiseerd door Stichting NYCE, trok opnieuw veel muziekliefhebbers naar het Oosterduinsemeer. De organisatie bestaat momenteel uit 18 leden en kan ieder jaar rekenen op de onmisbare hulp van zo'n 250 vrijwilligers. Primeur op dit Loungefest was het optreden van een tweetal bands met allemaal lokale muzikanten: Amraohs De jongens komen allemaal uit de regio Noordwijk(erhout). Vrijdag 19 juli was de kick-off met een jammsessie waarna om 20.00 uur de lokale band Fruta Marrón zorgde voor zomers muziekspektakel. Afsluiter op de vrijdag was festivalbeest De Likt. Zaterdag waren er o.a. optredens van De Dynamite Blues Band, Che Sudaka en Shantel and the bucovina Orchestra.

Volle bak in dorpscentrum

De grootste braderie van de Bollenstreek, 21 juli, had over belangstelling niet te klagen. In ruim 130 kramen werden allerhande artikelen aangeboden door de standwerkers. NoVaTo (Noordwijkerhout van Toen) opende deze dag gratis de deuren. Het leverde het museum 352 bezoekers op. De Zonnebloem haalde 1200 euro op met een loten.

Laatste les Piet Broeders

Na ruim 43 jaar nam Piet Broeders stijlvol afscheid van zijn leerlingen op Teylingen College Leeuwenhorst. Broeders begon op de Leeuwenhorst Mavo in Noordwijkerhout en sinds jaren mede het gezicht van de school als decaan, brugklascoördinator en teamleider. De komende tijd gaat hij lekker genieten van zijn welverdiende pensioen.

Zeer sfeervol Shantykorenfestival

Foto: Fred van der Bent

Een bomvol centrum met bezoekers uit Noordwijkerhout, de Bollenstreekregio en daarbuiten, volle terrassen en veel muziek; kortom een gezellige drukte 18 augustus tijdens het 17e Shantykorenfestival. Acht koren traden op vier podia in het dorpscentrum op. Naast Shantykoor het Bollenart, De Zilk, 't Joppenkoor (Warmond) en de Torren (Lisse) ook uit Brabant, Noord-Holland en Friesland. De zon liet zich niet heel de dag zien, maar tijdens de regenachtige momenten werd uitgeweken naar cafe van der Geest. Het publiek maakte het niet uit: er werd diverse keren volop meegezongen en spontaan de polonaise ingezet. Zoals gebruikelijk verzamelden alle koren zich na afloop voor de grand finale voor een optreden voor de Witte Kerk.

Geslaagde Zilkse feestweek

In de laatste week van de zomervakantie was het feest in De Zilk. Zaterdag 24 augustus ging de Zilkse feestweek traditioneel van start met de motortoertocht. Maar niet de hele feestweek was traditioneel: er waren veel veranderingen in het programma ten opzichte van voorgaande jaren. Dat heeft deels te maken met het feit dat de school nog niet was begonnen. De schoolspelletjes stonden dit jaar dan ook niet op het programma. Maar daarvoor in de plaats konden de kinderen deelnemen aan het buikschuiven en het karikatuurvoetbal. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde week, met veel enthousiaste deelnemers. Bij een van de mooie activiteiten, de motortocht, werd Nick Turkenburg eerste, Anne van Looij tweede en Dennis Mugie derde.

Epping verlaat gemeenteraad

Foto: Ted Denies

Mariëlle Epping (VVD) keerde na het zomerreces niet terug in de Noordwijkse gemeenteraad. In een brief aan burgemeester liet ze weten dat zij in de huidige VVD-fractie niet kan functioneren op het niveau dat de Noordwijkers van haar mogen verwachten. Volgens haar wordt in de fractie te verschillend gedacht over hoe je samenwerkt.

Woningen schieten uit de grond

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lang wachten is op Het Zilt veranderd in snel bouwen. De eerste twaalf prefab-huizen zijn in een hoog tempo uit de grond gestampt. Het enthousiasme over de voortgang is groot in De Zilk. Langs de Sportlaan is een eerste rij van twaalf betonnen huizen opgerezen. Later zal op Het Zilt ook een aantal winkels en een Gezondheidscentrum Onder Een Dak (G.O.E.D.) worden bebouwd. De bouw heeft kleine gevolgen voor de inwoners. Tijdens de feestweek kon de Feestcommissie nog maar een klein gedeelte van het voormalige trainingsveld gebruiken voor het tonknuppelen en ringsteken op de fiets. Zij moet volgend jaar waarschijnlijk uitzien naar een andere locatie. De omwonenden hebben tot nu toe weinig last van de werkzaamheden. Er zijn heipalen geslagen, maar nu overheerst de rust.

Hunkeren naar de bunkerkaas

Foto: KROLFOTO 0622505508

Volle bak in 'bunker 4-14' bij de entree van het Atlanticwall Museum, zaterdag 31 augustus. De stemming zat er goed in. De zomer was buiten nog in volle gang en de sfeer was vergelijkbaar met het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, halverwege juni. Liefhebbers keken er maandenlang hunkerend naar uit: de rijpe bunkerkaas werd aangesneden! Peter den Elzen had Goudse-, Boeren- en Geitenkaas en een glas bijbehorende wijn voor zijn bezoekers klaargezet. Victor Salman, voorzitter Stichting Atlanticwall Museum Noordwijk, legde uit dat de temperatuur en luchtvochtigheid in dit bunkercomplex ideaal voor de kaas is. Den Elzen dankte alle vrijwilligers van het museum en vertelde dat Charlot van der Leest zijn zaak overneemt... en dat de bunkerkaas volgend jaar er gewoon weer ligt!

Schoon strand krijgt 4 sterren

Ieder jaar reikt de stichting Nederland Schoon sterren uit voor de schoonste stranden van Nederland. De winnaar dit jaar met vijf sterren, was Noord-Beveland. Noordwijk en enkele andere gemeenten ontvingen vier sterren.Wethouder Roberto ter Hark zette de mensen, die zorgen dat het strand schoon blijft, in het zonnetje werden gezet.

Bollen- en vaste plantenmarkt

Sieruien en canna's stonden 31 augustus op de negen kramen langs het muurtje van de Witte kerk. Het is de eerste bollen- en vaste plantenmarkt in het hart van de bollenstreek. Gerenommeerde kwekers bieden een groot assortiment, waaronder bijzondere soorten. Bovendien kreeg iedereen uit de eerste hand informatie over deze producten.

Valse start voor 100 kinderen

De nieuwe uitvoerder van leerlingenvervoer in de streek, Noot Personenvervoer, kon voor 100 kinderen niet zorgen voor het juiste vervoer. Het bedrijf liet begin augustus weten voor 200 kinderen geen chauffeur te hebben; zij zouden niet met taxibusjes, maar kleine touringcars vervoerd worden. Alle ouders werden met een brief geïnformeerd.

André Goumans gaat met pensioen

Parochiekern Sint-Jeroen en Maria ter Zee vierden 1 september op de eerste zondag van september, het jaarlijkse Sint-Jeroensfeest met een plechtige eucharistieviering. In de voetsporen van Jeroen ging pastoor Martien Straathof, samen met diaken Bertijn Prins, voor in de plechtige viering in aanwezigheid van de relikwieën van Jeroen, opgenomen in een bladgouden schrijnkast. Voor Straathof was het zijn eerste eucharistieviering in de parochie Sint-Maarten, waar hij op 11 november officieel werd aangesteld als pastoor. Zondag 7 juli nam pastoor André Goumans afscheid met een eucharistieviering in 'zijn' Noordwijkerhoutse Jozefkerk. Het afscheidssymposium, georganiseerd door Palliam en gehouden in een bomvolle Victorkerk, ervoer hij als een geestelijk testament.

Sportaccoord in de steigers

Een eerste stap is gezet om lokaal tot een sportakkoord te komen. Het doel van dit lokaal sportakkoord is om met alle plaatselijke organisaties afspraken te maken. Die ervoor moeten zorgen dat iedere inwoner van Noordwijk, zonder uitzonderingen,weer wat meer gaat bewegen. Zodat jong en oud in beweging zijn wat hen de kans biedt om zo lang mogelijk gezond te blijven. Om dit in Noordwijk goed te organiseren werd een deskundige ingehuurd om dit als een formateur te begeleiden. In september werd een kick-off georganiseerd waarbij een groepje betrokkenen aanwezig was, waaronder bestuursleden van verenigingen. Zij reageerden enthousiast op het initiatief en zagen ruimte in succesvol samenwerken op sportgebied.

Tijdelijke stek voor markt bij Witte Kerk

Wethouder Roberto ter Hark opende 30 september de weekmarkt op haar tijdelijke nieuwe stek rondom de Witte Kerk. De verhuizing van de markt vanaf het Marktplein was voorlopig voor drie maanden. Volgens ter Hark zal na drie maanden worden geëvalueerd en dan zal er een definitieve beslissing worden genomen over de locatie van de markt. Een officieel handeling was er niet, wel maakte de wethouder een rondje over de markt en maakte bij iedere marktkraam een praatje met de marktkoopman of -vrouw en de marktbezoekers. De marktkooplieden waren eenstemmig enthousiast over de nieuwe plek en het publiek, dat ook door de wethouder werd aangesproken eveneens. Op de weekmarkt staan nu 8 marktkoopliepen met onder andere bloemen, vis en kaas.

Foto gaat de wereld over

| Foto: Dick van Duijn

Dick van Duijn is een vast gezicht in de Noordwijkse Hoofdstraat aan de haringkar. In zijn vrije tijd maakt hij natuurfoto's. Zoals de foto van de grondeekhoorn, die een gele bloem kust. Hij moest drie uur wachten eer hij het plaatje kon schieten. "Ik had meteen het gevoel dat dit een perfecte foto was". Media over de hele wereld toonden de foto.

Kermis, cross en ... Martien Meiland

De eerste volle week van september is voor iedereen met een Noordwijkerhouts hart een week om het hele jaar naar uit te kijken. De kermis op de Brink, het wielrennen, het: 'vanavond mot je in het durrup zijn', met de versierde etalages, tobbetje steken en touwtrekken op de Steeg. Als de Brink weer leeg is en de dranghekken opgeruimd, blijft altijd een wat weemoedig gevoel over. Wat ging het ook dit jaar weer snel voorbij! Maar wat was het gezellig. Ondanks de regen die af en toe met bakken uit de hemel viel, trokken alle activiteiten, zoals vanouds, weer enorm veel bezoekers. Met name de wielrenners en de tonknuppelaars haalden donderdag een kletsnat pak. En bij deze laatste activiteit was niemand minder dan Martien Meiland aanwezig. Inmiddels een échte bn-er.

Oranjevereniging kijkt trots terug

Het was weer een fantastische feestweek. De vrijwilligers van de Oranjevereniging mogen trots zijn op het welslagen van alle mooie en bijzondere activiteiten. Traditioneel waren er natuurlijk het tonknuppelen, de wielerrace en het ringsteken. Ook op de kermis was het druk: ondanks veel regen gingen veel bezoekers richting de Brink.

Veel belangstelling In den Houte

In de Bavo-kapel startte 7 september de verkoop van de eerste woningen in Landgoed In den Houte: 67 woningen in het eerste deelplan, fase 1. De toeloop was enorm. Belangstellenden en aspirant-kopers kregen een presentatie van de plannen en er waren brochures met verkoopprijzen voor de liefhebbers. De bouw start begin 2020.

Reuring in de Maasgaarde

Reuring aan Zee is er nu ook speciaal voor Noordwijkerhouters in De Maasgaarde. Het contract voor de Noordwijkse Reuring-vestiging werd ondertekend door Els Troch namens Reuring aan Zee en Wim van der Meer namens de Maasgaarde. Deze maand werd al succesvol afgetrapt in De Zilk. 'Samen doen, samen optrekken' luidt het motto.

Corsobestuursleden planten hyacinten

Het najaar is dé tijd om bloembollen te planten. Het Bloemencorso Bollenstreek kan dan natuurlijk niet achterblijven en dus hebben een aantal corsobestuursleden afgelopen week de eerste hyacinten geplant voor het komende corso. Het planten van de hyacintenbollen vond plaats op het land van kweker Wed. A. van Haaster en Zonen. Bestuurslid Ted Kortekaas: "Ieder jaar weer stellen zij hun prachtige hyacinten en andere bolbloemen zoals dubbele tulpen en narcissen beschikbaar, zodat wij de praalwagens hier kleurrijk mee kunnen overdekken. Dit maakt van het Bloemencorso Bollenstreek uniek en bovendien tot een Lentefeest waarvan iedereen mag genieten." De 73ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek heeft het thema Freedom.

Boerenprotest op de boulevard

Foto: Picasa

Een indrukwekkende hoeveelheid tractoren vonden op 26 oktober hun weg naar de Oranjepromenade in Noordwijk. Het werd voor de ruim tachtig boeren een warm onthaal. Niet alleen door Bram Mol en directeur Jaap Liethof. Maar vooral ook door de vriendelijk lachende medewerkers van de Hotels van Oranje, die rond gingen met dampende koffie, krentenbrood en ander lekkers. Ook de in behoorlijke getale aanwezige Noordwijkers lieten overduidelijk weten volledig achter de boerenprotesten te staan. In het programma Business Class van Harry Mens, wekelijks opgenomen in het Elfde gebod, kregen de boeren van hem nogmaals een warme douche. De politie-eenheden en hulpverleners konden tevreden vaststellen dat hun aanwezigheid feitelijk overbodig was.

Halloween op de Dierenhoeve

Foto: FRANS VAN STEIJN

Het halloweenfeest is 26 oktober uitbundig gevierd op De Dierenhoeve. Het feest begon met de uitreiking van de prijs voor de grootste pompoen. Hiervoor waren de zaadjes gekocht en geplant tijdens het schapenscheerfeest en de hele zomer verzorgt door hun eigenaars. Uiteraard was er een kampvuur en een spooktocht door het bos.

Rode loper op cultuur & vriendschap

Een echte première in theater de Muze, 27 oktober: compleet met rode loper en heel veel belangstelling ging de film van Harmonie Crescendo Noordwijk 'Cultuur & Vriendschap' in première. Eerst konden de aanwezigen eerste genieten van een superoptreden van Muziekvereniging St. Jeanne d'Arc uit Noordwijkerhout. Na een drankje in de pauze was het dan tijd voor de film. Het is het verhaal van een wethouder in het kader van de fusie van de gemeente en Cultuur & Vriendschap één muziekvereniging wilde hebben. Dat viel eerst even niet mee, want iedere kern van Noordwijk heeft zijn eigen eigenschappen en gewoonten. Na de Muze kwamen ook Noordwijkerhout en De Zilk aan de beurt.

Paraplu Ziekzoeker hersteld

Frans en Truus van der Veld attendeerden de redactie in april dat de paraplu van het bronzen standbeeld ´De Ziekzoeker´ op de rotonde bij de Schelft was ontvreemd. Ook het beeld op de rotonde bij de Victoriberg/Gooweg was beschadigd. Maar eind oktober kwamen er nieuwe foto's binnen: de beelden zijn gelast en hersteld.

De Sjaan wint 8.540 euro in tv show

Muziekvereniging St. Jeanne d'Arc uit heeft in het televisieprogramma Echt Waar?!, dat eind oktober werd uitgezonden op SBS6, 8540 euro in de wacht gesleept voor haar vereniging. Na een spannende strijd wist de muziekvereniging die is aangesloten bij de VriendenLoterij, het gewonnen bedrag van totale prijzenpot (50.000 euro) te claimen voor nieuwe uniformen voor de marchingband. Jorrit de Bruin, bestuurslid van 'De Sjaan': "De marchingband van onze vereniging is toe aan nieuwe uniformen. De huidige uniformen zijn inmiddels ruim twintig jaar oud en de gaten vallen er letterlijk in. De aanschaf van uniformen is echter niet goedkoop. Deze geld prijs komt dus ontzettend goed terecht!"

Feest bij de ruiters

Foto: Fred van der Bent

Paardensportvereniging De Boekhorstruiters vierde 5 en 6 oktober haar 70-jarig bestaan met een open dag. Wethouder Sjaak van den Berg feliciteerde de vereniging namens de gemeente. Een groot aantal paardenliefhebbers was aanwezig om te genieten van de verschillende activiteiten op het Boekhorstterrein aan de Zeestraat.

Directeur Space Campus

Esther Peters is benoemd tot directeur van Stichting Space Campus Noordwijk. Zij gaat leidinggeven aan de doorontwikkeling tot Nederlandse hub voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe Europese ruimtevaarttechnologie. Space Campus moet uitgroeien tot de kern van het ruimtevaartcluster in Nederland met internationale uitstraling.

Voedselbanken zeker niet overbodig

| Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Sinds de fusie tussen Voedselbanken Noordwijk en Noordwijkerhout van januari dit jaar zijn er weer meer aanmeldingen bij beide voedselbanken. Toch zijn er in beide plaatsen nog veel mensen die geen gebruik kunnen of willen maken omdat de onbekendheid, schaamte en trots te groot is. Iedereen kan, om wat voor redenen dan ook, onder de armoedegrens terechtkomen. Welke mensen zijn er op dit moment zoal bij de voedselbank? Een echtpaar wiens bedrijf failliet is verklaard en grote schulden heeft; een alleenstaande moeder die plots is ontslagen en geen inkomen meer heeft en mensen die chronisch ziek zijn en niet kunnen werken. Bij de voedselbank Noorwijk/Noordwijkerhout zijn er momenteel 40 huishoudens die per week een pakket ontvangen van ca. 50 euro.

Prinsenparen carnaval 2020 bekend

Foto: Marc van der Molen

Met de bekendmaking in Café van der Geest, zondag 17 november, van het 5 x 11 jubileumpaar van carnavalsvereniging De Keiebijters waren alle vier de prinsenparen van de Noordwijkerhoutse en Zilkse carnavalsverenigingen bekend. Zij zullen carnavalvierend Kokkerhout voorgaan: Prins Sjonnie & Prinses Anita (CV De Duinknijnen), Prins ConfetSchie & Prinses Power! (CV De Kaninefaaten), Prins Zeus & Prinses Hera (CV De Tulpkabouters) en Prins Nounours & Prinses Curiosa (CV De Keiebijters). Eerder werd, zoals gebruikelijk, om elf over elf op de elfde van de elfde, de prinsenparen van de Kaninefaaten bekend gemaakt tijdens een feestavond in De Schelft waar de carnavalssfeer er al goed in zat.

De mantel van Sint Maarten

Tijdens de kerkenveiling in 2011 kwam een gaasbak tulpenbollen in handen van Pastoor Goumans. Een paar dagen na deze veiling ging Pastoor Goumans voor de tweede keer door zijn knieën voor deze mooie bolbloem, maar nu op het land. Samen met kweker Aad van Ruiten plantte de pastoor de bollen één voor één in de grond. De daaropvolgende jaren hielp hij als volleerd vakman in juni met het rooien en in het najaar opnieuw met planten. Dit allemaal om de partij uit te breiden. Nu, in 2019, is de partij gegroeid tot een 150 meter lang bloemenbed vol prachtig mooie rode tulpen. Tijdens de officiële opening van de Parochie Sint Maarten in 2012 is de bloem gedoopt: "De Mantel van Sint Maarten". De partij kwam 1 november onder de veilinghamer, waar hij 1100 euro opbracht.

Harde prestatieafspraken ondertekend

Foto: Picasa

Woningstichting St Antonius van Padua kwam 25 november samen met Huurdersbelangen Noordwijkerhout/De Zilk en de gemeente Noordwijk nieuwe prestatieafspraken overeen. Volgens wethouder Dennis Salman een zeer belangrijke overeenkomst die nieuwe en bestaande afspraken vastlegt. Noordwijkerhout bouwt zijn sociale woningen de komende jaren op het Bavoterrein. Op basis van geïnventariseerde behoeften met antwoord op de vraag: 'Wat is nu het specifieke vraagstuk in Noordwijkerhout? Zowel Salman als Welzijn benadrukken het belang van een nieuwe woonvisie en de te ontwikkelen Omgevingsvisie Noordwijk. Waarin de eigentijdse woonvormen en mogelijk nieuwe wooneisen van doelgroepen hun plek zullen moeten krijgen.

Hans van Gijlswijk erelid

ODI heeft 23 november Hans van Gijlswijk geëerd met een erelidmaatschap. De oorkonde kreeg hij van wethouder Sjaak van den Berg. Na de uitvoering van 'Een moordweekend' in de Schelft was er een staande ovatie. Na ruim 46 jaar speelde Hans zijn laatste rol in dit stuk voor ODI. Zijn vrouw Corry stond 43 jaar op de planken voor de vereniging.

Sint aan wal

Sinterklaas is natuurlijk ook weer in Noordwijkerhout aangekomen: zaterdag 16 november zette hij met zijn gevolg voet aan wal in de haven achter De Schelft. Hij werd warm verwelkomd door havenmeester Gerrit en mijnheer Floor en honderden kinderen. Op het gemeentehuis werd de Sint onthaald door a.i. burgemeester Jon Hermans.

Autoluw centrum?

Foto: Marieke Voorn

De consument de kans bieden snel even een boodschap te doen of moet een winkelgebied worden ingericht voor recreatief winkelen? Dat was de vraag in de raadsvergadering deze maand naar aanleiding van leegstand en achterblijvende omzetten. De proef 'autovrij winkelgebied' is inmiddels aanleiding om het dorpshart autoluw te maken.

Informatiepunt dementie open

Foto: unknown

In het gezondheidscentrum werd 21 november het informatiepunt dementie geopend door wethouder Dennis Salman. Het is een laagdrempelige vraagbaak en adviespunt voor alle belanghebbenden. Groot Hoogwaak, Marente, Buurtzorg, ActiVite en de gemeente werken samen om de gemeente Noordwijk dementievriendelijk te maken.

VVSB sluit jaar af met zesde nederlaag

14-12-2019: Voetbal: VVSB v Harkemase Boys: NoordwijkerhoutDerde Divisie seizoen 2018-2019Rob Zandbergen of VVSB is disappointed about the lose Foto: Pieter van der Woude

Het afgelopen jaar zal bij VVSB niet de geschiedenisboeken in gaan als een succesvol jaar. In juni van dit jaar vond er voor het eerst sinds 1985 een degradatie plaats. En ook in de Derde Divisie gaat het nog niet van een leien dakje. Tegen Harkemase Boys werd op de laatste zaterdag voor de winterstop de zesde nederlaag op rij geleden, waardoor de Noordwijkerhouters op een play-off plek staan richting de Hoofdklasse. Door de nederlaag zakte de Noordwijkerhouters naar de 14e plek in de Derde Divisie. In 2020 is er dus een hoop werk aan de winkel voor de selectie en staf van VVSB. Na het vertrek van Eric Meijers, werd in november de 52-jarige Richard Plug trainer. Hij gaat een verbintenis aan van 1,5 jaar aan.

Nieuwe burgemeester: Wendy Verkley

Foto: Marco Hamoen

De 56-jarige Wendy Verkley-Eimers (VVD) wordt 27 januari 2020 beëdigd als de nieuwe burgemeester van de gemeente Noordwijk. Dit werd in de eerste week van december bekend gemaakt. De politiek in Noordwijk zou tijdens een besloten vergadering met algemene stemmen hebben gekozen voor de voordracht van Verkley als toekomstig burgemeester. Gerben van Duin (PUUR) had zelf ook op de functie gesolliciteerd. Hij voorzag dat er hard gewerkt dient te worden aan een gemeentelijke eenheid, zodat de optelsom van de fusie 1+1=3 zal blijken. Jan Janson (PvdA) wist over Verkley te vertellen dat ze volgens iedereen ver boven andere kandidaten uitstak. 'Ik verwacht dat de collegeleden de borst kunnen nat maken want het is een pittige dame met veel ambitie'.

Aad van Ruiten: top 3 genomineerden

Foto: Marcel Verheggen

Tijdens het drukbezochte Partner Event van Noordwijk Marketing, dat 3 december plaatsvond in Hotel van Oranje, is de Noordwijk Promotieprijs door wethouder Roberto ter Hark uitgereikt aan Nico Stokman van de Stichting Fein. Vooraf nomineerden de genodigden hiervoor een persoon of organisatie, die Noordwijk het afgelopen jaar zichtbaar, onderscheidend en origineel op de kaart heeft gezet. Op een van de top drie genomineerden stemden de aanwezigen vandaag: de Noordwijkerhoutse bollen- en bloemenambassadeur Aad van Ruiten, Hotel van Oranje om hun doorzettingsvermogen en beloning tot vernieuwing en de Stichting Fein. Met een close finish kreeg Stichting Fein de meeste stemmen en mag zich een jaar lang de grootste Noordwijk-promotor noemen.

Bankje op de Steeg terug

Foto: Caroline Spaans

Het centrum krijgt weer een bankje. Na de bouw van de nieuwe muur om de hof was de zithoek verdwenen. Er keert nu toch een bankje terug op de Steeg dankzij een motie van NZLokaal, mede ingediend door Doen!, D66, Lijst Salman Noordwijk en het CDA. De motie werd tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar aangenomen.

Gé Noorlander overleden

De eigenaar van Grand Hotel Huis ter Duin overleed 14 december op 83 jarige leeftijd. 'We zijn trots op wat hij heeft gedaan en bereikt. We leven in zijn geest verder', zegt zijn schoonzoon Stephan Stokkermans, huidig directeur van Huis ter Duin. Begin jaren 70 kocht Noorlander het hotel en voerde belangrijke veranderingen door.

Leeuwenhorst bekent kleur

Foto: Foto:

Door het hele land was het 13 december Paarse Vrijdag: de dag waarop leerlingen, docenten en personeel op scholen paars dragen om hun solidariteit te tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Samen met de Diversiteitsgroep werd het Teylingen Leeuwenhorst College paars 'gedoopt'.

Samenwerking Bibliotheken

Bibliotheek Bollenstreek en Teylingen College Leeuwenhorst pakken samen de informatie- en leesbehoefte in het voortgezet onderwijs aan. Woensdag 11 december hebben directeur Hans Portengen van Bibliotheek Bollenstreek en directeur Cees Slats van Teylingen College Leeuwenhorst een overeenkomst getekend hiervoor.